Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Οι… κλειστές πόρτες της καγκελαρίας και το παρασκήνιο!


Μητσοτάκης – Μέρκελ: Οι… κλειστές πόρτες της καγκελαρίας και το παρασκήνιο!

«Ο Μητσοτάκης σβήνει τον Τσίπρα σε μία-μία τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», σχολίαζε μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ έμπειρος περί τα ευρωπαϊκά πολιτικός παρατηρητής, σε συνέχεια και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Στην κυβέρνηση κρατούν, βέβαια, χαμηλούς τόνους, αλλά δεν μπορούν ν’ αγνοήσουν το θερμό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ – και δεν οφειλόταν, ασφαλώς, στη ζέστη που επικρατούσε στους χώρους της Καγκελαρίας και γενικότερα στο Βερολίνο.

Ο Μητσοτάκης μίλησε, η Μέρκελ άκουσε… με χαρά

Η υποδοχή, άλλωστε, του κ. Μητσοτάκη από την κυρία Μέρκελ ήταν εξ αρχής θετική και έδειξε εν συνεχεία να ικανοποιείται απ’ όσα άκουσε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, ένα από τα πράγματα που εντυπωσίασε την ελληνική αποστολή ήταν πως η Καγκελάριος γνώριζε πολλές λεπτομέρειες για τις 50 ημέρες θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βάζοντας κι εκείνη με τον τρόπο της θετικό πρόσημο στο έργο της, αφού τον συνεχάρη για τις επιδόσεις του. Τόνισε δε μεταξύ άλλων ότι «το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία», δίνοντας κατ’ ουσίαν ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη.

Ο Μητσοτάκης δεν… μίλησε για πλεονάσματα – Ποιοι… μιλούν ήδη όμως;

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός δείχνει να δικαιώνεται με την επιλογή του να πραγματοποιήσει αυτή τη μίνι περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς από τη μία πλευρά ενισχύει τους δεσμούς και χτίζει τις συμμαχίες που χρειάζεται η Ελλάδα κι από την άλλη επιδιώκει αυτό που δήλωσε τόσο από το Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα όσο και χθες από το Βερολίνο: να επιδείξει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και ν’ αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πείθοντας τους εταίρους ότι η χώρα μπορεί ν’ αποτελέσει επενδυτικό προορισμό.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να δηλώσει μπροστά στις κάμερες ότι παραμένει πάγια θέση του πως τα πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν μετά τον προϋπολογισμό του 2021 κι έτσι προέχει ως τότε η ελληνική οικονομία να έχει κερδίσει ξανά την αξιοπιστία των εταίρων και των αγορών, μέσα από τις επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και το συνολικότερο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης.Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος για τον οποίο η επίσκεψη στο Βερολίνο ήταν καλά προετοιμασμένη και κατάφερε εν τέλει να καλλιεργήσει το έδαφος για την ευόδωση του σχεδίου που έχει ο κ. Μητσοτάκης που δεν αρχίζει, αλλά καταλήγει στη διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συζήτηση για τα πλεονάσματα έχει ήδη ανοίξει στο παρασκήνιο και δεν αποκλείεται σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Euro Working Group να γίνει αναφορά στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Κίνηση, η οποία ερμηνεύεται – εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο – ως έμμεση μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα και άρα εξεύρεση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου.

Το παρασκήνιο

Σε ό,τι αφορά όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καγκελαρίας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ατζέντα ήταν εφ’ όλης της ύλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει η ταύτιση απόψεων που έχουν Μητσοτάκης – Μέρκελ για το προσφυγικό (φύλαξη κοινών συνόρων της ΕΕ, ισομερής κατανομή όσων δικαιούνται ασύλου, πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας), αλλά και η στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Μητσοτάκης
Στο… κλασικό μπαλκόνι της καγκελαρίας / Φωτογραφία: Intime
Ειδικά για την οικονομία, η παρουσίαση του «πράσινου» επενδυτικού σχεδίου που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι ήδη έχει γίνει σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο και κυοφορούνται project που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν ακόμη και τη ΔΕΗ μετά την εξυγίανσή της και τη στροφή της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως φέρονται να επιθυμούν οι Γερμανοί, προκειμένου να επενδύσουν στην επιχείρηση. Εξάλλου, εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συζήτηση στο πλαίσιο του «πράσινου» επενδυτικού σχεδίου Ελλάδας-Γερμανίας έγινε για τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και την ηλεκτροκίνηση.
*Του Αιμίλιου Περδικάρη.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου