Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Ο καταυλισμός της ντροπής και το "διαρκές έγκλημα" της Μόριας


o-kataulismos-tis-ntropis-kai-to-diarkes-egklima-tis-morias

Σε πρόβλημα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει μετατραπεί η Μόρια με τα κόμματα να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη, αλλά κανένα μέχρι στιγμής να μην μπορεί να δώσει οριστική λύση. Το βέβαιο είναι πως η χώρα μας για άλλη μια φορά γίνεται στόχος αρνητικών διεθνών δημοσιευμάτων για τον «καταυλισμό της ντροπής» καθώς ένα κέντρο φιλοξενίας έχει εξελιχθεί σε "φυλακή" στοιβαγμένων ανθρώπινων ψυχών.
 Η κυβέρνηση αρχικά έδειξε να υποτιμά το ζήτημα και καθυστέρησε σημαντικά στην λήψη αποφάσεων, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει σε κανένα σημείο το σημαντικό αυτό πρόβλημα.
Το κλίμα στο Μαξίμου κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν βαρύ. Η κατάσταση στην Μόρια γνωρίζουν πως είναι ιδιαιτέρως δύσκολη να αντιμετωπιστεί ενώ τα μηνύματα που έφθαναν από την Μυτιλήνη ήταν αποκαρδιωτικά. Οι τοπικοί φορείς υποστηρίζουν πως δεν μπορούν πλέον να ελεγχθούν οι χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στο νησί, ενώ αντίστοιχα τραγική  είναι η εικόνα και στο κέντρο φιλοξενίας στην Σάμο. Η Μόρια δημιουργήθηκε για να χωρέσει 3.000 μετανάστες ενώ αυτή την στιγμή βρίσκονται 13.000. Στην Σάμο η χωρητικότητα είναι για  648 μετανάστες και στο hotspot στοιβάζονται 5.736 άτομα. 

Τα «αγκάθια» στα κυβερνητικά μέτρα 

Η κυβέρνηση μεταφέρει συνεχώς μετανάστες προς την ενδοχώρα ωστόσο ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι αφίξεις νέων προσφύγων που ζητούν πολιτικό άσυλο. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τον Σεπτέμβριο μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 3000 μετανάστες αλλά η κατάσταση στα νησιά παραμένει πολύ δύσκολη. Οι δομές φιλοξενίας που σηκώνουν το μεγαλύτερο μέρος στην υπόλοιπη χώρα είναι του Σχιστού, του Ελαιώνα, της Κορίνθου και του Κατσικά Ιωαννίνων.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Μαξίμου θα αργήσουν να αποδώσουν και να φέρουν τα επιθυμητά για την κυβέρνηση αποτελέσματα. Η κατασκευή κλειστών κέντρων για τους παράτυπους μετανάστες μπορεί παρουσιάζεται ως ένα μέσο για τον διαχωρισμό ανάμεσα στους ανθρώπους που χρήζουν της προστασίας που προβλέπει το καθεστώς του πρόσφυγα και σε εκείνους που δεν την δικαιούνται, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν, από την στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί θα είναι και επίσημα εγκλωβισμένοι. 
Επίσης, η επιτάχυνση των ελέγχων, όταν ήδη εκκρεμούν 75 χιλιάδες αιτήσεις όπως δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολη να επιτευχθεί. Ακόμα, ο στόχος της επιστροφής 10.000 μεταναστών μέχρι το τέλος του 2020 μοιάζει απίθανο να πραγματοποιηθεί καθώς κανείς δεν διαβεβαιώνει πως τα κράτη από οποία έφυγαν θα τους δεχθούν πίσω, από την στιγμή που οι περισσότεροι έρχονται στην χώρα μας χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.   

Μήνυμα σε διακινητές & μετανάστες για να σταματήσουν τις ροές 

Η κυβέρνηση για να μπορέσει να διαχειριστεί έστω και προσωρινά το ζήτημα ελπίζει να σταματήσουν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προκειμένου να μπορέσει να μεταφέρει όσους περισσότερους μπορεί στην ενδοχώρα και να αποσυμφωρηθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Με την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και τις κυβερνητικές αποφάσεις που μεταξύ άλλων προβλέπονται ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται αλλά και αύξηση των μέτρων φρούρησης των συνόρων, το Μαξίμου επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα και προς τους διακινητές αλλά και τους μετανάστες προκειμένου να τους αποτρέψουν να έρθουν στην χώρα μας. 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα περίπου 56.000 άνθρωποι σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία μέσα από προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. με αυτό τον τρόπο εκτιμούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος θα πάρουν βαθιά ανάσα και η εικόνα θα καλυτερεύσει αλλά το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί. 
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου