Το πρώτο κρούσμα από κοροναϊό σε προσφυγικό καταυλισμό είναι γεγονός.
Πήγε να γεννήσει και βρέθηκε θετική
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης αλλοδαπή γυναίκα από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα της Εύβοιας βρέθηκε θετική στον κοροναϊό μετά τη γέννηση του βρέφους της.
Η εν λόγω γυναίκα βρισκόταν σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας λόγω του τοκετού. Πλέον ο ΕΟΔΥ βρίσκεται στη διαδικασία της ιχνηλάτησης όλων των επαφών του κρούσματος.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης μετέβη στην προσφυγική δομή της Ριτσώνας μετά τη διάγνωση του πρώτου θετικού κρούσματος και εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Διαβεβαίωσε μάλιστα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ότι ο μηχανισμός κινήθηκε άμεσα και εφαρμόστηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα επισημαίνοντας ότι «δεν ανησυχούμε. Η δομή είναι μεγάλη και οι άνθρωποι μένουν σε απόσταση ο ένας από τον άλλο».
Αποφασίστηκε δε, αύριο Τετάρτη να γίνουν τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού σε αυτούς που έχουν ιχνηλατηθεί ως πιθανές επαφές της γυναίκας και οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε περιορισμό, αλλά και στο προσωπικό της δομής.
Ενώ το απόγευμα επρόκειτο να παραδοθεί μεγάλη ποσότητα από γάντια και μάσκες στους διαμένοντες στην προσφυγική δομή της Ριτσώνας ενώ αποφασίστηκε να υπάρξει αυξημένη επιτήρηση για τις επόμενες 14 ημέρες με διαρκείς ελέγχους της αστυνομίας.
Ο συνωστισμός στις δομές και ο κίνδυνος της διασποράς
Σε κάθε περίπτωση πάντως το παραπάνω θέμα φέρνει στην επικαιρότητα το πρόβλημα του συνωστισμού στις υπάρχουσες προσφυγικές δομές και καταυλισμούς και καθιστά επιτακτική την ανάγκη δραστικών μέτρων προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικά η διασπορά του κοροναϊού.
Το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο αρκεί μόνο κανείς να λάβει υπόψη του ότι σήμερα στα νησιά υπάρχουν 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε δομές –φυσικά με άθλιες συνθήκες χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής- οι οποίες δομές προορίζονταν για να φιλοξενήσουν αριθμό μικρότερο των 20.000 ανθρώπων.
Τα στοιχεία αυτά άλλωστε τα έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης στη βουλή την περασμένη Πέμπτη.
Στο πλαίσιο αυτό η αποσυμφόρηση των προσφυγικών δομών στα νησιά αποκτά επείγοντα χαρακτήρα και λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Τα ως τώρα κυβερνητικά μέτρα
Παρά την αμεσότητα του προβλήματος μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως οι μισοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα εντός του 2020.
Από τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού δεν προκύπτει να είναι επαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Καθώς, υπάρχει διαχωρισμός ώστε οι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την 1η Μαρτίου δεν πηγαίνουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης αλλά σε ειδικές δομές που ελέγχονται ιατρικά.
Έχει περιοριστεί η κυκλοφορία με αυστηρότερα μέτρα καραντίνας από ότι στον ελληνικό πληθυσμό και όπως είπε ο κ. Μηταράκης «βγαίνουν μόνο για να ψωνίσουν σε περιορισμένες ώρες».
Ωστόσο το τι συμβαίνει στις προσφυγικές δομές της χώρας όπου η συντριπτική πλειοψηφία των διαμενόντων είναι πριν από την 1η Μαρτίου ουδείς μπορεί να γνωρίζει.
Άλλωστε και το θετικό κρούσμα που προέρχεται από τη δομή της Ριτσώνας διαπιστώθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω …της εγκυμοσύνης.
Με ρυθμούς χελώνας
Υπό την έννοια αυτή το θέμα της αποσυμφόρησης με τη διασπορά των προσφύγων σε περισσότερες δομές αλλά και της ιατρικής παρακολούθησης τους καθίσταται επιτακτικό, αναγκαίο και εκ των ων ουκ άνευ.
Ακόμα περισσότερο άλλωστε αναδεικνύεται και οι ευθύνες των άλλων κρατών μελών της ΕΕ που αρνούνται το αναλογικό διαμοιρασμό των προσφύγων προκειμένου οι τελευταίοι να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής πάντως οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται θετικά. Μάλιστα ακόμα και το θέμα των 1500 ασυνόδευτων ανηλίκων προχωράει με ρυθμούς …χελώνας.
Η Ελλάδα όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για την προμήθεια υγειονομικού και εργαστηριακού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα περισσότερων τεστ για τον κοροναϊό, τα οποία θα διατεθούν στα ΚΥΤ, καθώς και τη λειτουργία δέκα κινητών νοσοκομείων, με δέκα κλίνες το καθένα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
Ωστόσο από ότι φαίνεται είμαστε ακόμα στο στάδιο των εξαγγελιών, της διεκδίκησης και ότι της υλοποίησης με τους ρυθμούς που απαιτούνται.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των προσφύγων από τον κοροναϊό.
Ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη
Ήδη εδώ και μερικές μέρες η Διεθνής Αμνηστία είχε απευθύνει μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα όπως:
• Να μεταφέρει με ασφάλεια τους ανθρώπους από τα νησιά σε κατάλληλους χώρους διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα.
• Να διασφαλίσει ότι οι καταυλισμοί θα έχουν επαρκές ιατρικό προσωπικό και υπηρεσίες. Να παράσχει κατάλληλα είδη υγιεινής, να διασφαλίσει την ύπαρξη διαρκούς τρεχούμενου νερού, την απολύμανση των χώρων, καθώς και την έγκαιρη συλλογή και απομάκρυνση των απορριμάτων.
• Να δώσει ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας σε αιτούντες/ούσες άσυλο και μετανάστες/ριες χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεστ και της θεραπείας για τον COVID-19, μαζί με προληπτικά μέτρα.
Εκκενώστε τα καμπ
Εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα την άμεση εκκένωση των προσφυγικών δομών διοργανώνει και η ΚΕΕΡΦΑ, υπενθυμίζοντας την προειδοποίηση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» ότι ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού».
«Για τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες από τα καμπ μέχρι τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, δεν είναι δυνατή η τήρηση ούτε των ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ μέτρων πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός εσωτερικών χώρων, η αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και το συχνό καθάρισμα με αντισηπτικά και ειδικά προϊόντα καθαρισμού» επισημαίνει η ΚΕΕΡΦΑ.
Ενώ υπογραμμίζει ότι «αντιθέτως, στα περισσότερα στρατόπεδα υπάρχουν ακόμα δεκάδες οικογένειες που ζουν σε σκηνές χωρίς να μπορούν να καταγραφούν σε προγράμματα στέγασης, κοινωνικής υποστήριξης και περίθαλψης. Η απρόσκοπτη 24ωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, όπως συνιστά το Υπουργείο Υγείας, είναι προφανώς ανέφικτη για ανθρώπους που είναι στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα της ντροπής».
«Απάτριδες»
Βεβαίως το ζήτημα της πανδημίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες είναι γενικότερο αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.
Σύμφωνα μάλιστα με την Μέλανι Χάνα, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ «οι απάτριδες μπορεί να είναι απρόθυμοι να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη εάν νοσήσουν, φοβούμενοι ότι θα συλληφθούν».
Φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα της Μαλαισίας που ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι χωρίς νόμιμα έγγραφα δεν θα συλλαμβάνονται και κατήργησε ορισμένα έξοδα νοσηλείας λόγω της πανδημίας, κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμά της εν λόγω χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να τους περιλάβουν όλους, γιατί κανείς δεν είναι προστατευμένος, μέχρι να είναι όλοι είναι προστατευμένοι», λέει η Μέλανι Χάνα.
ιν.γρ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου