Νέες πιο στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για το επόμενο χρονικό διάστημα. Τον Απρίλιο θα ξεκαθαρίσει και το «τοπίο» για το αν και κατά πόσο τελικά θα παραταθεί το καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στα μέτρα που θα έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα κάνοντας λόγο για ανάληψη πιο στοχευμένων πολιτικών σε κλάδους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο. «Ακόμα δεν έχουμε μπει στην ουσία των κλαδικών πολιτικών. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πρώτα το συνολικό πρόβλημα με δράσεις που περιλαμβάνουν και τους κλάδους που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα».
Εντός του Απριλίου αναμένονται και οι αποφάσεις για το αν θα δοθεί παράταση στο καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή. Μάλιστα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι παρά την κρίση, οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στη σχετική πλατφόρμα. Με βάση μάλιστα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχουν υποβληθεί πάνω από 3.100 αιτήσεις. «Πρέπει να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών και για τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, επιδιώκουμε και θέλουμε να πληρώσουν».
Ταμειακά διαθέσιμα για 2 - 3 μήνες
Με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για 2-3 μήνες, χωρίς να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» το οποίο ανέρχεται σε 36,6 δισ. ευρώ. Αναφορικά με το ύψος της ύφεσης, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα εξαρτηθεί από την ένταση και έκταση του προβλήματος. «Η ελληνική οικονομία όπως και πολλές οικονομίες της Ευρώπης θα γυρίσουν σε ύφεση. Θεωρούμε ότι η ύφεση θα είναι παροδική γιατί δεν οφείλεται σε εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικονομία». Όπως διευκρίνισε, αν το πρόβλημα διαρκέσει 2 μήνες, η ύφεση θα κυμανθεί στα επίπεδα του 3% με το 2ο εξάμηνο να έχει θετικά χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση μισθών στο Δημόσιο, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο. «Εάν η έκταση της κρίσης είναι αυτή που προσδοκούμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι» είπε.
Στις 7 Απριλίου το νέο Εurogroup
Την επόμενη εβδομάδα, στις 7 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει το Εurogroup, μετά και τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Το Βερολίνο εξακολουθεί να τάσσεται κατά της πρότασης για έκδοση ευρωομολόγου (corona bond), προκρίνοντας ως κατάλληλο εργαλείο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). «To θέμα τώρα είναι πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Κι σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι – στο ότι πρέπει να δοθεί γρήγορη, αποτελεσματική και αλληλέγγυα βοήθεια. Για αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε ο ESM και είναι έτοιμος τώρα να δράσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ.
Με τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυστοκία στο να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Ευρώπης η πρόταση για έκδοση «ευρωομολόγου», «όπλο» το οποίο έχει την υποστήριξη της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όχι όμως της Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας αλλά και της Φινλανδίας.
Όσον αφορά τον ESM, οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τους οποίους θα μπορούσε να λειτουργήσει η προληπτική πιστωτική γραμμή δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή συνοδεύεται από ΜoU (μνημόνιο συνεργασίας). Θα πρέπει να διευκρινιστεί:
* το ύψος του ποσού που κάθε χώρα-μέλος μπορεί να χρησιμοποιήσει (γνωρίζουμε ότι με βάση το τελευταίο Eurogroup, κάθε κράτος θα μπορεί να ζητήσει το 2% του ΑΕΠ),
* πιθανή δυνητική συμμετοχή του ΔΝΤ
* αν θα υπάρχει ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.
Ραλλού Αλεξοπούλου
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου