Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι και τι θα γίνει με εφορίες, λαϊκές, σουπερμάρκετ


Κορονοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι και τι θα γίνει με εφορίες, λαϊκές, σουπερμάρκετ

Περαιτέρω μέτρα για περιορισμό των μετακινήσεων λόγω κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις για το Πάσχα, οπότε εκτός από το Θείο 
Δράμα, αναμένεται να κορυφωθεί και η καμπύλη εξάπλωσης του ιού.



Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Καθώς η κατάσταση είναι δυναμική και ανάλογα με το πως εξελίσσεται η πανδημία ημέρα με την ημέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα, η κυβέρνηση εξετάζει και επανεξετάζει πολιτικές, πάντα στη λογική των περαιτέρω περιορισμών, παρά τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, καθώς το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στα όρια του και με δεδομένες τις (διαχρονικές) ελλείψεις σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό, υπάρχουν φόβοι ότι δε θα αντέξει εάν υπάρξει μία απότομη αύξηση σοβαρών κρουσμάτων προς νοσηλεία.
«Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ανταποκρίνεται με τρόπο απόλυτα ικανοποιητικό» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, αλλά προσέθεταν ότι: «Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να μην τα λαμβάνουν υπόψη τους θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους».
Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν τις εικόνες που παρατηρήθηκαν με τις ουρές στις τράπεζες τις δύο προηγούμενες μέρες, απαράδεκτες και ακατανόητες. Σημείωναν δε ότι η κυβέρνηση για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο είχε δώσει δεκαήμερη παράταση στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας για την εξόφληση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Παρόλα αυτά σε ορισμένες τράπεζες παρατηρήθηκε συνωστισμός με αποτέλεσμα να παρέμβει η ΕΛΑΣ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να αφήσει ανοιχτό σε δύο συνεντεύξεις του το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμών, χρονικών και αριθμητικών, στις μετακινήσεις, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
«Δυστυχώς ενώ υπάρχει η δυνατότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάποιοι δεν την αξιοποιούν και βάζουν σε κίνδυνο, τον εαυτό τους και τους ανθρώπους που εργάζονται στα τραπεζικά καταστήματα», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ήταν ημέρα καταβολής συντάξεων και δεν είχαν προβλεφθεί μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας (πχ δεν είχε προβλεφθεί η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, που ούτως ή άλλως έχουν την ευθύνη ελέγχου της εφαρμογής των μέτρων), καθώς και ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες δεν έχουν συχνά τη γνώση ή τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με άλλο τρόπο από το να προσέλθουν στο ταμείο, συχνά δεν είναι ουσιαστικά ενημερωμένοι για τους κινδύνους από τον ιό και τις αναγκαίες προφυλάξεις ή πολύ απλά είναι ανθρώπινα δύσκολο να εγκαταλείψουν συνήθειες χρόνων.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί περαιτέρω το χρονικό διάστημα καταβολής των συντάξεων, ενώ ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.
Συγκεκριμένα δίνεται παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών για πολίτες άνω των 70 ετών αλλά και για πολίτες με αναπηρία από 80% και πάνω, μέχρι την Παρασκευή, 10 Απριλίου. 
Από τις 16 Μαρτίου οι εφορίες όλης της χώρας λειτουργούν με e-mail και τηλέφωνα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη επίσκεψη πολιτών στα υποκαταστήματα. Και μέσα στον Απρίλιο θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες, που έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών, να πληρώνουν μέσω Taxisnet.

Χρονικοί και αριθμητικοί περιορισμοί εξόδων

Ένα δεύτερο ζήτημα που προέκυψε είναι ότι κάποιοι πολίτες χρησιμοποιούν τις δυνατότητες εξόδου από το σπίτι τους με τρόπο καταχρηστικό. Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν περιορισμοί στο χρόνο για κάθε μια από τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις.
Και σήμερα στο ειδικό έντυπο υπάρχει χρονικός περιορισμός, δηλαδή επιτρέπεται η έξοδος ανάλογα το λόγο για συγκεκριμένη ώρα, ωστόσο αυτό δεν είναι σαφές όταν το αίτημα υποβάλλεται μέσω του μηνύματος στο 13033.
Το χρονικό όριο εξόδου θα είναι πλέον πιο σαφές στο 13033, ενώ θα υπάρξουν και περιορισμοί ώστε κάθε πολίτης να δικαιούται μία ή δύο εξόδους ημερησίως και να μην μπορεί να στείλει έξι διαφορετικά μηνύματα με έξι διαφορετικούς κωδικούς ή να μην επικαλείται τον ίδιο λόγο εξόδου πολλαπλές φορές την ημέρα.
Σημειωτέον ότι το μοντέλο της Κύπρου, που είναι και το πιο αυστηρό από όσα έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη και προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις εννέα το βράδυ, έχει πέσει στο τραπέζι, ωστόσο θεωρείται μη αναγκαίο, καθώς άλλωστε οι όποιες παραβιάσεις των μέτρων δεν αφορούν τις βραδυνές ώρες.
Πάντως χθες αποφασίστηκε η λήψη  πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου. Μπήκε από χθες και για 14 ημέρες, σε καραντίνα η Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς. Επίσης, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για 14 ημέρες ισχύουν από χθες στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδας, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.  Στους Δήμους αυτούς απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί και αναστέλλεται η δυνατότητα για ορισμένες μετακινήσεις.
Αποφασίστηκε περιορισμός στην κίνηση των πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί, ενώ το Σαββατοκύριακο δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση. Μέτρο στο οποίο υπήρξαν όμως και έντονες αντιδράσεις, καθώς περιορίζει τη δυνατότητα των Θεσσαλονικέων να αθληθούν ή να κινηθούν, με όποιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, ενώ ορισμένοι αμφισβητούν το μέγεθος του προβλήματος συνωστισμού.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση για λαϊκές αγορές- σουπερμάρκετ

Στην κυβέρνηση ανησυχούν και για τις λαϊκές αγορές και εξετάζουν διάφορα σενάρια για επιπλέον μέτρα, ώστε οι πάγκοι να στήνονται ακόμη πιο αραιά και οι πολίτες να μη συνωστίζονται.
Χθες μάλιστα ανεστάλη η λειτουργία δυο λαϊκών αγορών στο Δήμο Ιλίου λόγω της μη τήρησης των ειδικών ρυθμίσεων που αφορούν στην λειτουργία τους την συγκεκριμένη περίοδο.
Επανέρχεται επίσης το ενδεχόμενο να ανοίξουν ξανά Κυριακές τα σούπερ μάρκετ, καθώς παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή το Σάββατο.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή πληρώθηκε σημαντικός αριθμός συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, επομένως ήταν αναμενόμενο το Σάββατο να υπάρξει αυξημένη κίνηση.

Το διπλό δράμα του Πάσχα

Συνεδριάζει εν τω μεταξύ σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία αναμένεται να προτείνει να τελούνται οι λειτουργίες το Πάσχα, δηλαδή από την Κυριακή των Βαϊών και μετά, κεκλεισμένων των θυρών. Η κυβέρνηση ως γνωστόν αναμένει την πρόταση της Εκκλησίας και εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό. Παραμένει όμως ο προβληματισμός, τι θα συμβεί εάν για παράδειγμα το βράδυ της Ανάστασης συρρεύσουν έξω από τις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, εφόσον τελείται η λειτουργία έστω και χωρίς κοινό. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τη δημόσια υγεία, εάν η Ιερά Σύνοδος δεν καταθέσει μία ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση.
Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως: «θα πρέπει να επιμείνουμε στις πολιτικές πού ήδη έχουμε υλοποιήσει. Γι’ αυτό φέτος θα κάνουμε ένα διαφορετικό Πάσχα από αυτό το οποίο έχουμε συνηθίσει. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε αρνιά σε δημόσιο χώρο, θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε περισσότερο». Και επαναλαμβάνουν: «Δεν θα κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό. Δεν θα συγχωρήσει κανείς τον εαυτό του εάν  η επιπολαιότητά του γίνει αιτία να χάσει έναν άνθρωπο που αγαπάει».
Σημειωτέον ότι στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται τέσσερις μοναχοί από το Άγιο Όρος, που είχαν ταξιδέψει από τις 5 ως τις 17 Μαρτίου στη Σκωτία και στην Αγγλία, μεταφέροντας για προσκύνημα τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου