Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Κοροναϊός : Πώς «χτίζεται» η ανοσία, πόσο διαρκεί – Τι λένε οι ειδικοί


Κοροναϊός : Πώς «χτίζεται» η ανοσία, πόσο διαρκεί – Τι λένε οι ειδικοί | in.gr

Η ανοσία στον φονικό κοροναϊό, είναι κάτι που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες. Πώς χτίζεται, σε ποιο ποσοστό εξασφαλίζεται ο πληθυσμός από περαιτέρω επέκταση της νόσου, πόσο  θα διαρκέσει;

Τα ερωτήματα αυτά στην Ελλάδα, έρχονται πιο συχνά στο προσκήνιο, καθώς πλησιάζει η 4η Μαΐου, οπότε και θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τσιόδρας: Η ανοσία έρχεται σταδιακά

Για το θέμα της ανοσίας μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας πως «το να χτίσει κανείς σταδιακά ανοσία σε αυτό τον ιό είναι σημαντικό, όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, όπου μαζικά εξετέθη ο πληθυσμός και είχαν τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, με την τεράστια αύξηση της θνησιμότητας, με την τεράστια επέλαση στα συστήματα υγείας των χωρών αυτών, την υπερφόρτωση και μάλιστα, πολλούς ανθρώπους οι οποίοι να μην μπορούν να πάρουν ιατρική βοήθεια.
Η σταδιακή ανοσία που θα οδηγούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού από περαιτέρω επέκταση της νόσου, δεν είναι ακριβώς γνωστή. Μερικοί μιλούν για 50%, άλλοι λένε ότι πρέπει να φτάσει το 70%.
Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα. Και όταν λέμε σταδιακή ανοσία, εννοούμε κάποιοι να εκτεθούν στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα, τα οποία θα τους προστατεύσουν».

«Θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο»

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις δύο απόψεις που ακούγονται επί του θέματος, «μία από τον τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία λέει ότι δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσεις σε προστατεύουν. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση.
Και μία δεύτερη τοποθέτηση, η οποία ακούγεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους, ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε από τους κοροναΐούς, θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Με αυτή την τοποθέτηση συντάσσομαι και εγώ».
Ο ίδιος τόνισε πως ακόμα δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα, εκτιμώντας πως μία από τις ομάδες που θα μπορούσε πραγματικά να εκτεθεί σταδιακά και είναι και η λιγότερο ευπαθής, με τα μέχρι τώρα δεδομένα σε όλο τον κόσμο, είναι όντως τα μικρά παιδιά.
«Αυτό ενδεχομένως να γίνει, ενδεχομένως να μη γίνει, αν η κυκλοφορία του ιού επηρεάζεται και από άλλους λόγους, παραδείγματος χάριν τις κλιματικές παραμέτρους, στα σχολεία.
Παρ’ όλα αυτά, όλα είναι υπό συζήτηση. Αυτή η στρατηγική υιοθετείται από κάποιες χώρες.
Μάλιστα, κάποιες βόρειες χώρες έχουν και κάποιους συγκεκριμένους κανόνες για τα παιδιά που είναι ηλικίας άνω των 12 ετών, ενώ για τα παιδιά που είναι κάτω των 12 ετών, είναι πιο ελεύθεροι στην προσέγγισή τους, όσον αφορά στην επαφή των παιδιών, η οποία είναι και πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Μόσιαλος : Εξαιρετικά σημαντική η διάρκεια της ανοσίας

Στο θέμα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μακροσκελή ανάρτηση στο facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος:
«Οι ασθενείς που αναρρώνουν αφού καταπολεμήσουν με επιτυχία έναν ιό, μετά την ανοσοαπόκριση κανονικά δημιουργούν και ανοσία. Όμως, καθώς η ασθένεια μελετάται για λίγους μόνο μήνες, υπάρχει έλλειψη μακροπρόθεσμων δεδομένων.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι ερευνητές που έχουν μελετήσει κοροναϊούς που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων του SARS, του MERS και του κοινού κρυολογήματος, είναι πεπεισμένοι ότι οι άνθρωποι που αναρρώνουν κερδίζουν κάποια ανοσία στον νέο ιό, με βάση παλιότερες μελέτες και αναφορές κλινικών περιπτώσεων (γράφημα).
Τώρα οι ερευνητές παγκοσμίως προσπαθούν να προσδιορίσουν τα επίπεδα αντισωμάτων που απαιτούνται για τη δημιουργία προστατευτικής ανοσίας έναντι του SARS-COV-2, πως η σοβαρότητα της λοίμωξης επηρεάζει τη δύναμη αυτής της ανοσίας και και πόσο καιρό το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διατηρήσει την άμυνά του έναντι του COVID-19. Δεν ξέρουν όμως ακόμα αν και αν η ανοσία θα διαρκέσει μερικούς μήνες, ένα χρόνο ή εάν θα είναι ισόβια.
Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν από το πόσο ευαίσθητα και συγκεκριμένα είναι τα διάφορα τεστ αντισωμάτων και αν μπορούν να αποφύγουν ψευδείς θετικές διαγνώσεις λόγω ομοιότητας των αντισωμάτων σε σχετικούς ιούς. Η διάρκεια της ανοσίας είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για να υπολογιστεί η έκταση της ανοσίας τής αγέλης, αλλά ώστε να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στον κοινωνικό και εργασιακό ιστό με ασφάλεια», σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Κάτω από 1% η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού, λέει ο καθηγητής Παναγιωτόπουλος

Το εξαιρετικά χαμηλό ανοσίας του ελληνικού πληθυσμού απέναντι στο κοροναϊό επεσήμανε ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος «η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού αυτή την στιγμή είναι λιγότερο από 1%».
Περιγράφοντας την επόμενη μέρα μετά την άρση των περιορισμών ο ίδιος εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ πως: «Μέχρι τώρα στόχος ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία του ιού. Από εδώ και πέρα στόχος είναι η ελεγχόμενη πορεία του ιού σε επίπεδα χαμηλά προς μέτρια και αν δούμε να ανεβαίνουν περισσότερο θα πρέπει να παρθούν ξανά μέτρα. Ελπίζουμε όμως ότι θα υπάρχει ελεγχόμενη κυκλοφορία του ιού με αποτέλεσμα να αποκτούν ανοσία οι άνθρωποι και λίγο λίγο να χτίζουμε έτσι την ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού».
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι το καλοκαίρι είναι ιδανικό γι’ αυτό διότι η υψηλή θερμοκρασία συμβάλλει στην πιο μετριασμένη κυκλοφορία του ιού.
«Το κρίσιμο σε αυτό το πρώτο κύμα είναι να μολυνθούν άνθρωποι που κατά τεκμήριο θα νοσήσουν ήπια όπως τα παιδιά και οι νέοι και ταυτόχρονα παίρνοντας αυστηρά μέτρα να μην προχωρήσει η μετάδοση σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Εκεί θα κριθούμε» συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι για την προστασία από τον κοροναϊό, «βασική αρχή είναι οι αποστάσεις καθώς και η τήρηση μέτρων υγιεινής».
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου