Την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μακρά περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού, και με το εμβόλιο να χρειάζεται μήνες για να χρησιμοποιηθεί, η Ελλάδα ζει ημέρες… Απριλίου.
Η χώρα γύρισε 100 ημέρες πίσω, όταν η πανδημία ήταν σε όλο τον κόσμο στα… φόρτε της. Αυτό που ζούμε πλέον είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δεύτερης φάσης της πανδημίας.
Ολοι οι επιστήμονες το έλεγαν σε όλους τους τόνους: Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι έκρηξη των κρουσμάτων.
Τα σχεδόν 200 κρούσματα μόλις σε δύο 24ωρα απλά επιβεβαιώνουν τους λοιμωξιολόγους που είχαν τις αντιρρήσεις τους στο γενικό άνοιγμα των συνόρων προκειμένου να ανακάμψει ο τουρισμός και η οικονομία.
Τους επιβεβαιώνουν, επίσης, και για τις εκκλήσεις που έκαναν να μην χαλαρώσει η κοινωνία και να μην πιστέψει ότι ξεμπερδέψαμε με τον κοροναϊό επειδή είναι καλοκαίρι και κάνει ζέστη.
Ο συνδυασμός της μαζικής έλευσης τουριστών στην πρώτη φάση χαλάρωσης, κυρίως από χώρες των Βαλκανίων, και της αδιαφορίας των πολιτών για τους κανόνες υγιεινής, προκάλεσε την έκρηξη των κρουσμάτων που ζούμε όλοι.
Και που οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επόμενες ημέρες ενδεχομένως να είναι το ίδιο κακές. Ο μαγικός αριθμός «100» κρούσματα, αν συνεχίσει να σπάει κάθε μέρα τότε θα υπάρξει και η αντίστοιχη αύξηση του δείκτη R, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον συναγερμό που θα σημάνει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοροναϊός : Αναστολή επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία – Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας
Σχολεία: Τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμά τους – Τι προτείνουν οι ειδικοί
Τώρα η χώρα βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, όμως, δεν απέχει πολύ από το να γίνει κόκκινος και να μπούμε σε καταστάσεις που δεν περιμέναμε ότι θα ξαναζήσουμε.
Κι αν όλοι αποκλείουν το γενικό Lockdown, το οποίο η χώρα δεν μπορεί να αντέξει, δεν αποκλείονται τα τοπικά, όταν η διασπορά του ιού δείχνει ανεξέλεγκτη. Όπως π.χ. με τα κρούσματα στην Καβάλα, όπου μπήκε λουκέτο στο εργοστάσιο κρεάτων μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων.
Συνεχείς έλεγχοι, ειδικά στα μπαρ για την αποφυγή πάρτι με πολύ κόσμο, αλλά και έλεγχοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε καταστήματα προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να φορούν τις μάσκες σε κλειστούς χώρους.
Αυτή τη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση κι εστιάζει την προσοχή του στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη (και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα και φυσικά την Καβάλα όπου χθες είχαμε τα 20 κρούσματα.
Να σημειωθεί ότι την εβδομάδα 24 με 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν τα εξής κρούσματα κορωνοϊού:
Αττική: 108
Θεσσαλονίκη: 57
Καβάλα: 20
Χθες ανακοινώθηκαν:
19 στην Αττική (127 τις τελευταίες 8 ημέρες)
23 στην Καβάλα (43 τις τελευταίες 8 ημέρες)
37 στη Θεσσαλονίκη (94 τις τελευταίες 8 ημέρες)
Οι τελευταίοι αριθμοί, που σχετίζονται και με τον γνωστό γάμο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους εργαζόμενους στη μονάδα επεξεργασίας κρεάτων στην Καβάλα, φανερώνουν ότι στη Βόρεια Ελλάδα αναπτύσσεται μια ανησυχητική κατάσταση. Ενδεχομένως και λόγω των τουριστών που ήρθαν από τα Βαλκάνια, τις πρώτες ημέρες μάλιστα χωρίς ελέγχους, μέχρι να κλείσει ο Προμαχώνας.
Την επιβεβαίωση της κρίσιμης φάσης που ζούμε έδωσαν και οι επιστήμονες που μίλησαν χθες.
Κοινωνική αποστασιοποίηση
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Μαριλένα Γεραντώνη μίλησε ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κορωνοϊό και καθηγητής μικροβιολογίας, αναφορικά με την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει αυξητική τάση στη χώρα μας. Είναι κάτι που καταγράφεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό το λόγο πρέπει να ληφθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, πριν φτάσουμε σε επιθετικούς ρυθμούς αύξησης. Είναι κάτι που κάναμε έγκαιρα και τον Μάρτιο και δημιούργησε τις προϋποθέσεις το πρώτο κύμα να είναι πολύ πιο ήπιο στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Τσακρής.
«Χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς την κατάσταση που υπάρχει στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές, και να λαμβάνονται τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η μάσκα, που για να έχει πραγματικά απόδοση πρέπει να είναι γενικευμένο το μέτρο και να έχει αποδοχή από το 80-90% των πολιτών», τόνισε ο ίδιος.
«Πρέπει να υπάρχει εργαστηριακή καταγραφή και επιδημιολογική επιτήρηση, να έχουμε τις δείκτες που να μας λένε αν είναι αυξητική η πορεία της επιδημίας, ώστε να επεμβαίνουμε και τοπικά, και να παίρνονται και μέτρα πιο συγκεκριμένα που να περιορίζουν την εξάπλωση», συνέχισε ο κ. Τσακρής.
Αναφερόμενος στα πολλά κρούσματα στα αστικά κέντρα, είπε ότι «σίγουρα τα αστικά κέντρα περιμένουμε να έχουν περισσότερα περιστατικά. Είναι λογικό. Αν δούμε τα περιστατικά όπως βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, βλέπουμε κρούσματα και σε άλλες περιοχές, υπάρχει εξάπλωση του ιού σε όλη σχεδόν τη χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί, να μείνει ο αριθμός των περιστατικών τέτοιος ώστε να μην δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Η διαχείριση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην φτάσουμε σε επιθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν ξεφύγει η επιδημία, είναι πολύ δύσκολο να γυρίσουμε πίσω».
«Το rebound του πρώτου επιδημικού κύματος που έχει να κάνει με την χαλάρωση των μέτρων, ήταν κάτι αναμενόμενο. Ο ιός γίνεται ίσως περισσότερο μεταδοτικός. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πιθανόν κυκλοφορούν στελέχη του ιού περισσότερο μεταδοτικά. Όσο εμείς προσπαθούμε να τον περιορίσουμε, προσπαθεί να γίνει περισσότερο μεταδοτικός», συνέχισε ο ίδιος.
«Σε καμία περίπτωση κανείς δεν θέλει να φτάσουμε σε lockdown. Προσπαθεί να το αποφύγει η χώρα μας και όλη η Ευρώπη. Χρειάζεται η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας. Να καταλάβουμε όλοι πόσο ρόλο παίζει η κοινωνική αποστασιοποίηση», κατέληξε ο κ. Τσακρής.
Κόκκινος συναγερμός
O καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα».
Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο δεύτερο κύμα θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά.
Μιλώντας δε για τις τοπικές εστίες μολύνσεων, όπως τα κρούσματα σε εργοστάσιο στην Καβάλα, αλλά και τον γάμο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σύψας τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων. «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης» επανέλαβε εκ νέου ακόμη φορά ο λοιμωξιολογός. «Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά» συμπλήρωσε.
Κλείνοντας, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει ήδη ακόμη πιο αυστηρά μέτρα: «Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας» σημείωσε ωστόσο ο κ. Σύψας.
Μόσιαλος: Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει τη διασπορά
Το δικό του σχόλιο μετά τις ανησυχητικές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος τόνισε αρχικά:
«110 νέα κρούσματα σήμερα. 9 μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήταν αναμενόμενο όμως με τόση χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ. Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλευονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες.»
Ο έμπειρος καθηγητής επισήμανε ότι από την πλευρά του «δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι οπως συνηθίζουν διάφοροι). Και ενημέρωνα συστηματικά για τις δυσμενείς υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρότι είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία).»
Καταλήγοντας, ο Ηλίας Μόσιαλος συνέστησε:
«Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών.»
Σοβαρό πρόβλημα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η αυξητική τάση των κρουσμάτων δεν θα σταματήσει τόσο απλά. «Να είμαστε προετοιμασμένοι να έχουμε παρόμοια νούμερα τις προσεχείς δυο εβδομάδες» σχολίασε, εκφράζοντας την ελπίδα να διαψευστεί η πρόβλεψή του.
Μιλώντας στο χθεσινό δελτίο της ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «αν τα νούμερα δεν προκαλούν ανησυχία τότε έχουμε ήδη πολύ σοβαρό πρόβλημα» και πως «πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς, χωρίς να περιμένουμε τα πρόστιμα, ή τη Δευτέρα για να μη συνωστιστούμε στα μπαράκια».
Αν ο πληθυσμός τηρήσει τα μέτρα, προσέθεσε, τότε ενδέχεται «μετά τον Δεκαπενταύγουστο να δούμε κάμψη των αριθμών». Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή ενός δεύτερου κύματος», κάτι που έδειχναν κάποια μοντέλα για τον Αύγουστο. Καταλήγοντας, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «το καλοκαίρι είναι πλέον πίσω μας. Μπροστά είναι το φθινόπωρο και έχει δυσκολίες» αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και στα κρυολογήματα και τις γρίπες.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου