Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η άτολμη αντιμετώπισή της από την ΕΕ, το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τις τοποθετήσεις των βουλευτών στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την αντίστοιχη Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλικής Δημοκρατίας. Κοινό, επίσης, συμπέρασμα η άμεση ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του Δουβλίνου και πως η Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθεί αντίθετα με όσα προωθούνται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κάλεσε τον Ιταλό ομόλογο του να εισηγηθεί στην Επιτροπή του και να ηγηθούν μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ενημέρωσης όλων των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών Επιτροπών στην κατεύθυνση της έμπρακτης αλληλεγγύης καθώς «δεν μπορεί ευρωπαϊκά κράτη να αλληθωρίζουν όταν μια υπό ένταξη χώρα, όπως είναι η Τουρκιά, απειλεί δύο κράτη - μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία» και υπογράμμισε πως «δεν είναι δυνατόν χώρες να συνεχίζουν την προμήθεια όπλων στην Τουρκία».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλικής Δημοκρατίας, Piero Fassino δεσμεύτηκε πως «θα υποβάλω την πρότασή σας για την Τουρκία προς εξέταση.
«Ακούσατε τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες των συναδέλφων μου γύρω από την Τουρκία, αλλά θα υποβάλω την πρότασή σας σε ευρύτερο πλαίσιο στην Επιτροπή μας».
Από την δική του πλευρά πρότεινε να προωθηθεί μια πολυμελής συνάντηση με σειρά από χώρες που συζητούν αυτήν την περίοδο το θέμα των θαλάσσιων ζωνών, έτσι ώστε να αρχίσουμε σιγά-σιγά να οικοδομούμε μια κοινή προσέγγιση για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και των υφαλοκρηπίδα».
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρόεδρος της Ιταλικής Επιτροπής είπε πως «παρατηρούμε με ανησυχία τις ηγεμονικές επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας. Βεβαίως, αποτελεί δικαίωμα κάθε χώρας να ακολουθεί και να χαράσσει την εξωτερική πολιτική που επιθυμεί, υπό μια προϋπόθεση όμως, αυτή είναι ότι για να προωθήσουμε την πολιτική μας δεν μπορούμε, δεν δικαιούμεθα να αποσταθεροποιούμε μια άλλη χώρα […] και αυτό το οποίο συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι βλέπουμε την Τουρκία να λειτουργεί μονομερώς αποσταθεροποιώντας την κατάσταση στις γειτονικές χώρες, στην Ελλάδα εν γένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Χαρήκαμε» είπε για τις διερευνητικές που ξεκίνησαν «ευχόμαστε αυτές οι συζητήσεις να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα».
Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Fassino είπε πως οι πρόσφατες εκλογές στο ψευδοκράτος και η νίκη του κ. Τατάρ «δεν μάχεται υπέρ της ένωσης δυστυχώς, καθιστά τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα και αποσταθεροποιεί περαιτέρω την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και υπογράμμισε πως «βιώνουμε μια πραγματικότητα μεγάλης αστάθειας».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου