Θετικός στον κορονοϊό και πριν από δύο μήνες, είχε βρεθεί ο 36χρονος διάκονος από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα μας που νοσεί από την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ, ο άνδρας είχε νοσήσει και πριν από δύο μήνες, από το βασικό στέλεχος του ιού. Τώρα, βρέθηκε θετικός στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και βρίσκεται σε απομόνωση, ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.
Ο 36χρονος βρισκόταν σε καραντίνα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού.
Στόχος των αρχών είναι να γίνει έγκαιρα η ιχνηλάτηση, προκειμένου να μην γίνει διασπορά της μετάλλαξης.
Ένα είναι μέχρι στιγμής το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξηςτου κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, όπως ανέφερε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα, όπου και μετέβη εκτάκτως μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
«Παρακολουθούμε το κομμάτι με τις μεταλλάξεις και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα μέτρα για να διαφυλάξουμε τη δημόσια Υγεία» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεως, με φόντο τον συναγερμό που σήμανε για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως.
Περίπου στις 15:30 το μεσημέρι έφτασε εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο κ. Χαρδαλιάς μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον λοιμωξιολόγο του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Σίμο Μεταλλίδη, τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπη Στεργιάδη, τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη και τον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανό.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός: «Το κρούσμα αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας. Δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε συνεργασία της μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid tests στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών που είναι high risk και low risk και νομίζω πως όλα θα πάνε καλά».
Ταυτόχρονα ο κ. Χαρδαλιάς έκανε «έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή και τήρηση των μέτρων. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Από την πρώτη στιγμή με την επιστημονική ομάδα, μαζί με τον ΕΟΔΥ και τους λοιμωξιολόγους μας παρακολουθούμε το κομμάτι που αφορά στις μεταλλάξεις σε όλη την Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία».
Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα διαβεβαίωσε πως αυτό δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. «Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι «η Περιφέρεια θα συνδράμει
προκειμένου να ανταποκριθούμε επιτυχώς και σε αυτή την πρόκληση. Για ακόμη μια φορά καλούμαστε να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων και θέλω να κάνω μία έκκληση προς τους συμπολίτες μας να τηρήσουμε τα μέτρα. Δεν συνωστιζόμαστε και κρατάμε τα μέτρα των αποστάσεων. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα πρέπει και πάλι να ληφθούν μέτρα. Άρα ας κάνουμε την προσπάθεια για να πετύχουμε τη μείωση των κρουσμάτων και να επιτρέψουμε την οικονομία να “ανασάνει”».
Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών τόνισε ότι «ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει ιχνιλάτηση σε βάθος με χιλιάδες μοριακά τεστ για να μπορέσει να επισημανθεί αν υπάρχει είσοδος στην Κοινότητα της αφρικανικής μετάλλαξης. Ένας ιερέας από την Εκκλησία είναι θετικός στο μεταλλαγμένο ιό. Αυτό που απαιτήσαμε είναι να έρθει ο ΕΟΔΥ να εγκατασταθεί στα δημοτικά ιατρεία για να κάνει χιλιάδες τεστ για να μπορούμε να έχουμε καταγραφή των κρουσμάτων σε όλους τους δήμους. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι τη δυνατότητα να πληρώνουν για τεστ. Αν θέλουμε ακριβή στοιχεία ο ΕΟΔΥ επιβάλλεται να κάνει χιλιάδες τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι η έκτακτη άφιξη του υφυπουργού Διαχείρισης Κρίσεων και του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κατέστη απαραίτητη μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης. Αμφότεροι δεν προχώρησαν σε δηλώσεις και εισήλθαν εσπευσμένα στον χώρο της Ιεράς Μητρόπολης.
Πηγή: thesstoday.gr
Τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, σχολίασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος απαντώντας και στο κατά πόσο τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τις μεταλλάξεις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε ότι "υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική η οποία μας ανησυχεί, έχει πολύ μεγάλη διασπορά", η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα.
Ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη ανέφερε πως "μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη" και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης "θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε".
Σχετικά με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson & Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. "Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο κατά 49% έως και 55%", είπε και τόνισε πως "υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη".
Προειδοποίησε, επίσης, πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα. Σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς "για να μην έχουμε στελέχη διαφυγής". Όσον αφορά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτουν τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα.
Ερωτηθείς για τα σχολεία, απάντησε πως "η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις ‘κόκκινες’ περιοχές. Γιατί στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση". Ωστόσο, επεσήμανε πως "τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο".
"Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, αν δούμε μεγάλη διασπορά. Τα πάντα μπορεί να συμβούν αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορονοϊό", τόνισε.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου