Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Τσικνοπέμπτη με lockdown - Συρροές, πίεση στο ΕΣΥ και μεταλλάξεις μπλόκαραν το άνοιγμα δραστηριοτήτων

 


Η παράταση του lockdown στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, ανακοινώθηκε και επίσημα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, όπου παρατέθηκαν οι λόγοι που δεν επέτρεψαν το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο. Έτσι, η Τσικνοπέμπτη φέτος θα είναι όπως όλες οι υπόλοιπες καθημερινές ημέρες, δηλαδή με SMS για τις προβλεπόμενες μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, όπως διαμηνύθηκε.

Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας, τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, παρά τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες. Την τελευταία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια αυξήθηκε, όπως επίσης και η διασπορά του ιού στις 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται και στα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.790 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 790 στην Αττική, ενώ στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 122 και στη Θεσσαλονίκη 150 νέες μολύνσεις. Διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 371 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή τέσσερις περισσότεροι σε σύγκριση με την Πέμπτη, ενώ σε ένα 24ωρο εξέπνευσαν ακόμη 29 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 6.439.

Η κατάσταση στην Αττική προβληματίζει, γιατί δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που θα ανέμεναν οι λοιμωξιολόγοι, έπειτα από την εφαρμογή του lockdown τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες. Όπως εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, "περιμέναμε μία ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης, κάτι που δεν συνέβη, πιθανόν γιατί η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν μεγαλύτερη ή γιατί δεν μας βοήθησε ο χειμωνιάτικος καιρός". Πρόσθεσε ως παράγοντα και το γεγονός της επικράτησης των μεταλλαγμένων στελεχών, σημειώνοντας ότι έχουν ξεπεράσει τα 1.000 και ότι όπως είναι γνωστό, μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα.

Τα στοιχεία που παρέθεσε σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα, είναι ανησυχητικά. Τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί και εκτιμώνται σε 12.000, ο κυλιόμενος μέσος των επτά ημερών έχει ανέλθει σε 1.500 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς καθημερινά γίνονται 260 εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην Επικράτεια. Παρότι το 53% των νοσηλευόμενων αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι άνθρωπος μέσης ηλικίας, 45-65 ετών, και δυστυχώς πολλοί είναι διασωληνωμένοι, όπως εξήγησε.

Ειδικά αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αττική, έκανε λόγο για "εμφανή πίεση στο ΕΣΥ", σημειώνοντας ενδεικτικά ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid είναι στο 88%, ενώ τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση των συνανθρώπων μας που θα χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού. Υπάρχει αύξηση του φορτίου στον Πειραιά όπου εκτιμάται πως υπάρχουν 1.100 ενεργά κρούσματα και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών όπου εκτιμώνται 1.000 ενεργά κρούσματα. Σταθεροποίηση με μια μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων εμφανίζουν οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, ωστόσο, ο κεντρικός τομέας Αθηνών αποτελεί μία σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία από την ανάλυση των κρουσμάτων των 790 νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Αττική το τελευταίο 24ωρο. Στον Πειραιά καταγράφονται 167 νέες μολύνσεις, στην Ανατολική Αττική εντοπίστηκαν 93 νέα κρούσματα, στον Βόρειο Τομέα 98, ενώ τα δυτικά προάστια και η Δυτική Αττική παρουσίασαν εκ νέου υψηλά νούμερα με 94 και 32 αντίστοιχα. Στο κέντρο της πόλης η διασπορά του ιού παραμένει υψηλή με 212 νέα κρούσματα, στα Νησιά υπήρξαν 16 και στα νότια προάστια καταγράφηκαν 78.

Παπαευαγγέλου: Προβληματίζουν οι "μικρές συρροές" και οι μεταλλάξεις - Πίεση στο ΕΣΥ

Εξηγώντας γιατί δεν αποφασίστηκε η άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων, η Καθηγήτρια ανέφερε πως "είχαμε πολλές μικρές 'πυρκαγιές' δηλαδή πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφέρειες ενότητες της χώρας". Έκανε λόγο για συρροές κρουσμάτων έπειτα από συναντήσεις σε σπίτια, χώρους εργασίας και κλειστές δομές για να προσθέσει: "Με τόσες μικρές φωτιές δεν μπορεί να σβήσει η πυρκαγιά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε επιβαρυμένες περιοχές". Η ίδια διατύπωσε την πεποίθηση ότι το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη άνοιξη, γιατί, όπως είπε, η εφαρμογή των μέτρων είναι διαφορετική και η κόπωση όλων μας επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά μας.

Διευκρίνισε πως το ίδιο συμβαίνει παντού και ότι στην Ευρώπη αναζητούνται πιο έξυπνες λύσεις σχετικά με το ποια μέτρα θα πρέπει να υιοθετούνται, προκειμένου να πορευτούμε το επόμενο διάστημα έως ότου επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία. Επικαλέστηκε για ακόμη μία φορά την ατομική ευθύνη και την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, ενώ κάλεσε όλους να αναλογιστούμε τι έχουμε περάσει έναν χρόνο τώρα, όταν και στις 26 Φεβρουαρίου 2020 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας.

Σήμερα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για το πώς μεταδίδεται ο ιός και πώς μπορούμε να προστατευτούμε, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι "έχουμε μπροστά μας την ελπίδα, το εμβόλιο". "Το ζωντανό παράδειγμα του Ισραήλ μας δίνει ελπίδα και προοπτική" είπε και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη μελέτη που έγινε στο Ισραήλ και από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μειώθηκε κατά 94% η πιθανότητα συμπτωματικής λοίμωξης και κατά 92% σοβαρής λοίμωξης, ενώ συμπλήρωσε πως το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό και για την προστασία ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα.

Χαρακτήρισε δε "ευχάριστη" και "ευοίωνη" την παρατήρηση στο "Αττικόν" όπου υπηρετεί: την τελευταία εβδομάδα οι υπερήλικες που είχαν κάνει το εμβόλιο και εισήχθησαν στο νοσοκομείο καθώς νόσησαν από κορονοϊό, δεν χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ ή να διασωληνωθούν, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Και απηύθυνε νέα έκκληση σε όσους ήταν διστακτικοί μέχρι σήμερα, αναφορικά με το αν θα κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, να το ξανασκεφτούν. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν αρχικά οι πιο ευάλωτοι και στη συνέχεια όλοι μας, σιγά σιγά, συμπλήρωσε.

Μαγιορκίνης: Αυξήθηκαν σημαντικά τα ενεργά κρούσματα - Τι είπε για τις μεταλλάξεις του ιού

"Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ" ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

"Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, καθώς και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε ποσοστό 12%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 αυξήθηκε σημαντικά, στο επίπεδο περίπου 300 ανά ημέρα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης. "Αναμένουμε μικρή αύξηση στις ΜΕΘ και στους θανάτους την ερχόμενη εβδομάδα" συμπλήρωσε.

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως στην Αττική παρατηρήθηκε αύξηση των νέων διαγνώσεων σε ποσοστό 40%, τονίζοντας πως ένα ποσοστό της αύξησης αυτής πιθανώς οφείλει στο, ότι λόγω της κακοκαιρίας, η συμμετοχή στη δειγματοληψίας ήταν ελαφρώς μικρότερη.

Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων,ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως "η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών" τονίζοντας πως "υπάρχουν κάποια πρώιμα σημάδια ότι ο εμβολιασμός έχει αρχίσει να βοηθάει στη μείωση της επίπτωσης στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες".

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλάξεων του κορονοϊού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε "η επίδρασή τους στη χώρα μας αντιμετωπίζεται προς το παρόν, καθότι οι αυξήσεις που παρατηρούμε είναι ελαφρές σε σχέση με άλλες χώρες". "Τα στοιχεία που έρχονται από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτά τα στελέχη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά" πρόσθεσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

"Λύγισε" ο Νίκος Χαρδαλιάς - Το "ευχαριστώ" για τον έναν χρόνο μάχης με τον κορονοϊό

"Λύγισε" στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, όταν έκανε τον απολογισμό για τον έναν χρόνο από το πρώτο κρούσμα κορονοϊούπου εμφανίστηκε στη χώρα.

"Αγαπητοί μου συμπολίτες έναν χρόνο μετά τον ερχομό της πανδημίας έχουμε διανύσει μία τεράστια, πρωτοφανή πορεία, μία πορεία δύσκολη, επίπονη, μια πορεία που μας έχει στερήσει πολλά, μας έχει απομακρύνει από όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Από τους ανθρώπους που αγαπάμε, τις καθημερινές μας συνήθειες. Τα μικρά ή μεγάλα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας χαρούμενη", είπε ο κ. Χαρδαλιάςκαι πρόσθεσε:

"Έναν χρόνο μετά έχοντας κοπιάσει και παλέψει με κάτι πρωτόγνωρο, συνεχίζουμε να δίνουμε όλοι μας καθημερινά μία σειρά από μικρές και μεγάλες μάχες για να φθάσουμε σιγά-σιγά με απέραντη υπομονή στην υπέρτατη νίκη απέναντι στον αόρατο εχθρό".

"Έναν χρόνο μετά δίνουμε ακόμα τη μάχη μας. Νύχτα και μέρα δίνουμε τη μάχη μας. Έναν χρόνο μετά πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί. Μαζί Πολιτεία και πολίτες έχουμε καταφέρει πολλά και η ευγνωμοσύνη μας σε καθένα από σας ξεχωριστά που με επιμονή και καρτερία τηρεί τα μέτρα, δεν είναι δεδομένη, είναι απεριόριστη", σημείωσε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς.

"Πιστέψτε με δεν το λέω αυτό συμβατικά, χωρίς τις θυσίες σας δεν θα είχαμε φθάσει έως εδώ", επισήμανε. «Έναν χρόνο μετά δουλεύουμε όλοι μαζί για να βγάλουμε την πατρίδα μας απ' αυτή τη λαίλαπα», είπε με τρεμάμενη φωνή και πρόσθεσε: "Το χρωστάμε στους γονείς μας, στους φίλους μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε και το οφείλουμε στη μνήμη αυτών που τόσο άδικα και αναπάντεχα έφυγαν από κοντά μας".

"Έναν χρόνο μετά σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για όσα έχετε κάνει, για την κούραση που αντέχετε, για τη μάσκα που δεν ξεχνάτε, για κάθε φορά που είπατε 'όχι', όταν τόση ανάγκη είχατε να πείτε 'δεν πειράζει'", κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

1.790 νέα κρούσματα, "βράζει" η Αττική - 371 οι διασωληνωμένοι - 29 νεκροί σε 24 ώρες

Νέα αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, ενώ και τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊούστη χώρα μας, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, 371 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αυτή τη στιγμή, δηλαδή τέσσερις περισσότεροι σε σύγκριση με χθες. Σε ένα 24ωρο εξέπνευσαν ακόμη 29 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 6.439.

Επίσης, επιβεβαιώθηκαν 1.790 νέα κρούσματα κορονοϊού. Διενεργήθηκαν 50.334 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 23.861 μοριακά και τα 26.473 rapid.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 62 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.462 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (71.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.326 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -7.53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.

Δείτε ΕΔΩτην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Αττική, η Αχαΐα και η Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.790 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα με τα 7 να είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι βάσει της κατανομής των 1.783 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, στην Αττική εντοπίστηκαν 790, στην Αχαΐα 122, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 150 νέες μολύνσεις.

Δείτε την κατανομή:

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου