«Αντιστάθμιση» μεταξύ του ελέγχου της μετάδοσης και της διατήρησης ανοιχτών των οικονομιών, χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη μείωση της υποχρεωτικής περιόδου απομόνωσης για τα άτομα με Covid-19.
«Εάν συντομευθεί η περίοδος της καραντίνας, θα υπάρξει ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων που θα αναπτύξουν ασθένεια και δυνητικά θα συνεχίσουν να τη μεταδίδουν, επειδή έχουν βγει από την καραντίνα νωρίτερα», είπε ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ο αριθμός αυτός θα είναι σχετικά αριθμός.
«Πολλοί από αυτούς που δεν θα μεταδώσουν τον ιό, θα μπορούν να βγουν επίσης από αυτή την καραντίνα», πρόσθεσε.
«Είναι λοιπόν ένας συμβιβασμός μεταξύ της επιστήμης και του να είσαι απόλυτα τέλειος σε αυτό που προσπαθείς να κάνεις, αλλά στη συνέχεια να έχεις την ελάχιστη αναστάτωση που μπορεί να έχεις στην οικονομία και την κοινωνία σου - και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να βρουν αυτήν την ισορροπία», σημείωσε.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι συμπτωματικοί ασθενείς παραμένουν σε καραντίνα για 10 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, συν τουλάχιστον τρεις επιπλέον ημέρες χωρίς συμπτώματα. Οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις, παραμένουν απομονωμένες για δέκα ημέρες μετά το θετικό τεστ.
Ο Ράιαν ανέφερε επίσης ότι η μέση περίοδος επώασης μέχρι στιγμής είναι περίπου πέντε ή έξι ημέρες, αλλά υπήρχε ένα εύρος.
Η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος συμπτώματα μετά από πέντε, έξι ή επτά ημέρες μειώνεται εκθετικά, εξήγησε, προσθέτοντας ότι τότε εναπόκειται στις κυβερνήσεις να κρίνουν πότε θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να βγουν από την απομόνωση. «Υπάρχουν κάποια δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η περίοδος επώασης για την Όμικρον μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά θα εξακολουθεί να υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα», είπε, τονίζοντας ότι αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε πολύ περιορισμένες μελέτες.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου