Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο HARRY TRUMAN έδεσε χθες στην Σούδα, ενώ στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας επικρατεί ένταση.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου “USS HARRY S. TRUMAN” πέρασε τον κόλπο του Γιβραλτάρ στις 14 Δεκεμβρίου. Ο 6ος Στόλος του US NAVY ήταν προγραμματισμένο να αναπτυχθεί στον Κόλπο.
Βάσει προγράμματος, σήμερα θα περνούσε την Διώρυγα του Σουέζ. Όμως, όλα αυτά ανετράπησαν από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, στα σύνορα με την Ρωσία. Το τελεσίγραφο της Ρωσίας ότι δεν θα δεχθεί την διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην πόρτα του αλλά και η συγκέντρωση μεγάλου όγκου χερσαίων δυνάμεων του ρωσικού στρατού κοντά στα σύνορα, ανέβασαν την θερμοκρασία στα ύψη.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε την διατήρηση του 6ου Στόλου, που περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο ΤΡΟΥΜΑΝ και τα συνοδά πλοία του για όσο διάστημα απαιτηθεί στην Μεσόγειο. Και βεβαίως η Σούδα αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο ανεφοδιασμού για την αμερικανική δύναμη.
Το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου το USS HARRY TRUMAN έδεσε στον κόλπο της Σούδας, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του enikos.gr αναμένεται να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.
Εκτιμάται ότι ακόμη κι αν αποπλεύσει την συγκεκριμένη ημερομηνία, θα παραμείνει στην Μεσόγειο, έως ότου η αμερικανική διπλωματία ανάψει το «πράσινο φως» για τον αρχικό του προορισμό.
Αυτό θα εξαρτηθεί από 2 παράγοντες. Ο πρώτος είναι η ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, που είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο έδαφος, στις 10 Ιανουαρίου, στην Γενεύη. Εκεί θα τεθούν τα ζητήματα επί των εγγυήσεων ασφαλείας που απαιτεί η Μόσχα και συνολικά για θέματα ασφαλείας – δηλαδή την μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τον εξοπλισμό της χώρας, καθώς και για το ζήτημα του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος.
Ο δεύτερος σταθμός – ορόσημο είναι η σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που έχει προγραμματιστεί για την 12η Ιανουαρίου, από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Πρόκειται για ένα σκληρό πόκερ για γερά νεύρα, αφού ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος έχει διαμηνύσει ότι εάν οι ρωσικές θέσεις δεν γίνουν σεβαστές, θα δοθεί «απάντηση με κατάλληλα στρατιωτικά-τεχνικά» μέτρα.
Στον αντίποδα, στην τηλεδιάσκεψη 7ης Δεκεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν, είχε προειδοποιήσει τον Ρώσο Πρόεδρο για συνέπειες «άνευ προηγουμένου» εάν εισβάλει στην Ουκρανία.
Σε ότι αφορά το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN, καθελκύστηκε το 1993, παραδόθηκε στο αμερικανικό ναυτικό το 1996 και μπήκε στην υπηρεσία το 1998.
Η κατασκευή του κόστισε 4,5 δις δολάρια. Έχει μήκος 333 μέτρα και μπορεί να ταξιδεύει χωρίς ανεφοδιασμό για 20-25 χρόνια. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 30+ κόμβους και μεταφέρει 90 μαχητικά και βοηθητικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα και μπορεί να φιλοξενήσει 6.250 άτομα πλήρωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου