«Πλήρη εθνική απομάκρυνση από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση» προανήγγειλε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και έκανε λόγο για «σταδιακό, de facto, εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε από την πλευρά του ότι «θα πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην βλέπει ότι η ενεργειακή πολιτική ήταν πάντα και πολιτική ασφάλειας».
Μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα την Ενεργειακή Μετάβαση, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά «δραματικά σαφές» το πόσο αναγκαία είναι η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
«Η πολιτική για το κλίμα είναι το γεωπολιτικό καθήκον της εποχής μας και θα μετατοπίσει τη διεθνή δομή εξουσίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θέλει να στραφεί πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μακροπρόθεσμα στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Αυτό ωστόσο, διευκρίνισε, δεν μπορεί να το κάνει μια χώρα μόνη της, αλλά μαζί με τους εταίρους της.
Απαιτείται για αυτό, τόνισε, μια «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και για την επέκταση της στρατηγικής κυριαρχίας της ΕΕ. «Ο στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος», είπε η κυρία Μπέρμποκ, παραδέχτηκε πάντως ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα εξακολουθήσουν βραχυπρόθεσμα να εισάγονται, «αλλά από άλλες χώρες».
Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας στην ίδια Διάσκεψη, άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική της Γερμανίας για το κλίμα τις προηγούμενες δεκαετίες, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή πολιτική «δεν είναι ποτέ μόνο οικονομικό θέμα, αλλά πάντα και πολιτικό θέμα και θέμα ασφάλειας». Εκ των υστέρων, δήλωσε, «δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί πώς μπορούσε κάποιος να είναι τόσο τυφλός ώστε να παραβλέπει αυτό το στοιχείο».
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η πολιτική πρόκειται να περάσει σε νέα φάση, στην οποία θα πρέπει να εμπιστευτεί τον εαυτό της και να λάβει «μεγάλες και - σε περίπτωση αμφιβολίας - ακόμη και σκληρές αποφάσεις». Θα έπρεπε να γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι όχι μόνο είναι ανόητο να επενδύουμε όλες τις «μετοχές» της πολιτικής ασφάλειας σε μόνο μία χώρα, αλλά και ότι μάλλον δεν ήταν έξυπνη ιδέα να επιλέξουμε τη συγκεκριμένη χώρα για αυτό, συνέχισε ο κ. Χάμπεκ, αναφερόμενος στη Ρωσία.
«Τώρα η Ευρώπη βιώνει έναν επιθετικό πόλεμο όπως δεν τον είχε δει εδώ και 70 χρόνια, έναν μεγάλο χερσαίο πόλεμο, στον οποίο καταβάλλονται προσπάθειες αλλαγές των συνόρων με στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και κατέληξε ότι «πρέπει να παραδεχτούμε ότι στο παρελθόν κάναμε λάθος».
Ο κ. Χάμπεκ προειδοποίησε ωστόσο ότι η σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια είναι σωστή, αλλά δεν θα γίνει χωρίς κόστος. Ως άμεση συνέπεια, οι τιμές θα εκτιναχθούν και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, εξήγησε και ανέφερε ότι η Γερμανία ενδεχομένως θα περάσει καλά από αυτή τη φάση, αλλά όχι όλος ο κόσμος. «Ο ιδανικός, σταθερός, άθικτος κόσμος, σε ό,τι αφορά την πολιτική ασφάλειας κινδυνεύει να καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου