Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, τέσσερις επικεφαλής κυβερνήσεων στη Βόρεια Ευρώπη φαίνεται να πρωτοστατούν στην πιο σκληρή γραμμή κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν: Και οι τέσσερις είναι γυναίκες. Η Φινλανδή Σάννα Μάριν, η Σουηδέζα Μαγκνταλένα Αντερσον, η Εσθονή Κάγια Κάλας και η Λιθουανή Ινγκρίντα Σιμονίτε θεωρούνται οι πιο αυστηρές φωνές στη Βόρεια Ευρώπη ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στην αρχή της εβδομάδας, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας, Άντερσον και Μάριν, στάθηκαν δίπλα-δίπλα μπροστά στις κάμερες και μίλησαν δυνατά υπέρ της ένταξης των παραδοσιακά ουδέτερων χωρών τους στο ΝΑΤΟ. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα, οι δυο γυναίκες από το Βορρά δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα κατά του Πούτιν και των οπαδών του στο Κρεμλίνο.
Από την πλευρά της, η Εσθονη πρωθυπουργός Κάγια Κάλας διεκδικεί εδώ και εβδομάδες περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στα σύνορα των Βαλτικών δημοκρατιών με τη Ρωσία. Περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία «για να σταλεί μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο ότι η Δύση είναι σοβαρή, προωθώντας τον σκοπό της όπου μπορεί», όπως είπε χαρακτηριστικά η Κάλας.
Ενα χρόνο πριν, επίσης, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιθουανίας Ιγκριντ Σιμονίτε χαρακτήρισε τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 «γεωπολιτική τρέλα» και ζήτησε να τερματιστεί το έργο, υποστηρίζοντας ότι θα έδινε στον Πούτιν περισσότερη δύναμη στη Δύση.
Σάννα Μάριν
Οταν ανέλαβε τα καθήκοντά της πρωθυπουργού της Φινλανδίας το 2019 σε ηλικία 34 ετών, η Σάννα Μάριν ήταν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο και η νεότερη στην ιστορία της Φινλανδίας. Μεγαλωμένη από τη μητέρα της και τον σύντροφό της, η Σάννα ήταν η πρώτη στην οικογένειά της που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Εκεί ανέπτυξε την πολιτική της συνείδηση. Είχε την αίσθηση ότι η παλαιότερη γενιά έκανε λίγα για τα μεγάλα ζητήματα: Την κλιματική καταστροφή, την ισότητα των δύο φύλων, τα κοινωνικά δικαιώματα:
Πριν από 10 χρόνια εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε και τρία χρόνια αργότερα μετακόμισε στο κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Αντι Ρίνε την έκανε υπουργό Μεταφορών στο υπουργικό του συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019. Το κόμμα την διόρισε πρωθυπουργό λίγους μήνες μετά την παραίτηση του Ρίνε .Η Σάνναη οποία είναι μητέρα μιας μικρής κόρης, χρειάστηκε να οδηγήσει τη χώρα της μέσα από την πανδημία. Τώρα αντιμετωπίζει την επόμενη πρόκληση με τη Ρωσία.
Μαγκνταλένα Άντερσον
Όπως και η Φινλανδή ομόλογός της, η Μαγκνταλένα Άντερσον δεν έχει κερδίσει εκλογές ως πρωθυπουργός.
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας προήχθη από υπουργός Οικονομικών σε αρχηγό της κυβέρνησης από το κόμμα της, τους Σοσιαλδημοκράτες, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Στέφανε Λόφβεν.
Στην πραγματικότητα, η 55χρονη Άντερσον βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θητεία της πριν από τις βουλευτικές εκλογές του τρέχοντος έτους. Διότι η 55χρονη αποχώρησε από τη θέση της μόλις μία ημέρα μετά την εκλογή της από τη βουλή. Η πρότασή της για τον προϋπολογισμό απορρίφθηκε, οι Πράσινοι αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό και η Άντερσον επανεξελέγη επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.
Η Σουηδέζα Πρωθυπουργός προστατεύει την ιδιωτικότητά της όσο καλύτερα μπορεί. Τα μέσα ενημέρωσης γνωρίζουν ελάχιστα για τη ζωή της μακριά από την πολιτική, με τον σύντροφό της και δύο ενήλικα παιδιά. Αυτό που είναι γνωστό όμως είναι ότι η Άντερσον αγωνιζόταν στη γυμναστική στα νιάτα της και ήταν πρωταθλήτρια στην κολύμβηση. Είναι επίσης μεγάλη θαυμάστρια του metal συγκροτήματος System of a Down.
Κάγια Κάλλας
Το γεγονός ότι η 44χρονη δικηγόρος Κάγια Κάλλας θα βρισκόταν μια μέρα επικεφαλής της εσθονικής κυβέρνησης και θα πρωτοστατούσε εναντίον της Ρωσίας, είναι σχεδόν στα γονίδιά της. Ο προπάππος της, Έντουαρντ Άλβερ, πολέμησε τον Κόκκινο Στρατό στον Εσθονικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και έγινε ένας από τους ιδρυτές της ανεξαρτησίας της Εσθονίας το 1918. Η μητέρα της,μεταφέρθηκε με τους γονείς της στη Σιβηρία ως μωρό κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής της Εσθονίας και έζησε εκεί για δέκα χρόνια.
Ο πατέρας της, Σίιμ Κάλλας ως πρωθυπουργός της Εσθονίας και, ως υπουργός Εξωτερικών, διαπραγματευόταν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η νεαρή Κάλλας μεγάλωσε υπό σοβιετικό καθεστώς.Ηταν έφηβη όταν η Εσθονία ανέκτησε την ανεξαρτησία και τώρα παίρνει μια ιδιαίτερα σκληρή στάση ενάντια στην στάση της Ρωσίας. Περισσότεροι στρατιώτες, περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, περισσότερα πολεμικά πλοία: Το ΝΑΤΟ πρέπει να επιδείξει δύναμη στα σύνορα με τη Ρωσία.
Η Κάλλας πέτυχε την πρώτη της μεγάλη πολιτική επιτυχία όταν εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο το 2014. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η μητέρα τριών παιδιών επέστρεψε στην Εσθονία για να ηγηθεί στο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα. Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και την παραίτηση του Γιούρι Ράτας, έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας στις αρχές του 2021.
Ινγκρίντα Σιμονίτε
Η 47χρονη οικονομολόγος Ινγκρίντα Σιμονίτε μπορεί να έχασε από τον Γκιτάνας Ναουσέντα στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Λιθουανίας το 2019, αλλά ένα χρόνο αργότερα - γιόρτασε τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές. Ως πρωθυπουργός, ο μη κομματικός υποψήφιος των Συντηρητικών ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η Σιμονίτε εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών στο Βίλνιους, όπου τελικά έγινε υπουργός υπό τον πρωθυπουργό Αντριους Κουμπίλιους. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2009 και το 2010, ήταν αυτή που προχώρησε σε περικοπές συντάξεων.
Όταν η Σιμονίτε εξελέγη επικεφαλής της κυβέρνησης, ήταν η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε ενός κράτους μέλους της ανατολικής ΕΕ. Διόρισε επτά γυναίκες και οκτώ άνδρες ως υπουργούς και εξασφάλισε την πιο ισορροπημένη κυβέρνηση στην περιοχή ως προς το φύλο. Λίγο μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων τον Μάρτιο του 2021 – η Σιμόνιτε προειδοποίησε για τη ρωσική επιρροή, ζήτησε μια σκληρή πορεία από την πλευρά της ΕΕ και τον τερματισμό του αγωγού Nord Stream 2.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου