Τρίτη 12 Απριλίου 2022

NASA: Εντόπισε τον μεγαλύτερο κομήτη – Πλησιάζει το ηλιακό μας σύστημα με 22.000 μίλια

 


NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε τον μεγαλύτερο κομήτη που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο διάστημα και μάλιστα πλησιάζει το ηλιακό σύστημα μας, χωρίς όμως να αποτελεί απειλή, καθώς πρόκειται να διαλυθεί στα μισά της διαδρομής.

Όπως αναφέρει ο independent.co.uk σχετική δημοσίευση έγινε στο «The Astrophysical Journal Letters» και σύμφωνα με τα ευρήματα, πρόκειται για ένα κομήτη που αποτελείται από παγωμένο πυρήνα, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλον που έχουμε δει ποτέ.

Συγκεκριμένα, έχει διάμετρο περίπου 80 μίλια και 50 φορές μεγαλύτερο από την καρδιά των πιο γνωστών κομητών. Θεωρείται επίσης ότι έχει μάζα περίπου 500 τρισεκατομμύρια τόνους – 100.000 φορές μεγαλύτερη από τον τυπικό κομήτη που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο.

Ο κομήτης Bernardinelli-Bernstein, όπως τον παρατήρησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Μάλιστα, το αντικείμενο ονομάζεται C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) και ταξιδεύοντας με 22.000 μίλια την ώρα, κινείται από την άκρη του ηλιακού μας συστήματος προς το κέντρο του.

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε απόλυτα ασφαλείς, γιατί όπως αναφέρει η NASA στην επίσημη ιστοσελίδα στο nasa.gov, ο κομήτης δεν θα πλησιάσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο μίλια από τον Ήλιο και αυτό δεν θα συμβεί μέχρι το 2031.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο αντικείμενο ήταν γνωστό από τον Νοέμβριο του 2010, οπότε και ήταν 3 δισεκατομμύρια μίλια από τον Ήλιο. Από τότε, οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν περισσότερα για αυτό, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια τόσο στο διάστημα όσο και στη Γη.

Σύγκριση του Bernardinelli-Bernstein με άλλους κομήτες

Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρατήρησαν τον κομήτη, εντόπισαν πως είναι δισεκατομμυρίων ετών και ως τέτοιος αντιπροσωπεύει ένα λείψανο από τις πρώτες μέρες του ηλιακού μας συστήματος. Προήλθε από το Νέφος Oort στην άκρη της πλανητικής γειτονιάς μας και πέφτει πίσω προς τον Ήλιο μας για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια.

Οι κομήτες του Νέφους του Oort πιστεύεται ότι ξεκίνησαν τη ζωή τους πολύ πιο κοντά στο αστέρι μας. Αλλά στις πρώτες μέρες τους, πετάχτηκαν στις άκρες του ηλιακού συστήματος κατά τις πιο χαοτικές πρώτες μέρες του ηλιακού συστήματος, όταν οι τεράστιοι εξωτερικοί πλανήτες βρίσκονταν ακόμη τις τροχιές τους.

Το νέο αντικείμενο θα μπορούσε να μας βοηθήσει να χαρακτηρίσουμε καλύτερα αυτό το Νέφος Oort, το οποίο βρίσκεται 5.000 φορές μακριά από τον Ήλιο μας.

Σημειώνεται, ότι πρόσφατα ακόμη ένα αντικείμενο είχε εισέλθει στο ηλιακό σύστημα μας και συγκεκριμένα ο κομήτης Λέοναρντ, ο οποίος όμως δεν συνιστούσε απειλή, σύμφωνα με την NASA.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου