Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

UBS για Ελλάδα: Στο 4% ο πήχυς για την ανάπτυξη φέτος

 


Της Νατάσας Στασινού

nstasinou@naftemporiki.gr 

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τη φετινή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά η UBS, αφού ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης έχει ήδη γίνει αισθητός. Παραμένει πάντως αισιόδοξη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, αφού υπάρχουν παράγοντες στήριξης του ΑΕΠ. 

Οι αναλυτές της UBS βλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης 4% για το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5,5%. Εξακολουθούν πάντως να βάζουν τον πήχυ υψηλότερα σε σχέση με τις πρόσφατες επίσημες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και αναλυτών, που κινούνται από 3,2% έως 3,8%.

Η υποβάθμιση στην πρόβλεψη της UBS αντανακλά τέσσερις παράγοντες:

α) To carry over από το 2021 περιορίζεται στο 1,6%. Και τούτο γιατί στο τέταρτο τρίμηνο του τελευταίου έτους είχαμε σημαντική επιβράδυνση. 

β) Δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων είναι αρνητικοί στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Παρόλα αυτά το επιχειρηματικό κλίμα σε πολλούς τομείς των υπηρεσιών είναι βελτιωμένο.

γ) Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα από το 1996, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και τιμές τροφίμων ευθύνονται για την αύξηση αυτή. 

Τι στηρίζει το ΑΕΠ

α) Τα στοιχεία για την κινητικότητα δείχνουν αισθητή βελτίωση το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου (σε σχέση με τα τέλη του 2021) και το επιχειρηματικό κλίμα στο 1ο τρίμηνο έδειξε την καλύτερη επίδοση από το 2000. 

β) Επιπλέον συνεχίζεται η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας συνεχίστηκε τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα στηρίξει το εισόδημα των νοικυριών. Τα τελευταία έχουν επίσης φροντίσει να κρατήσουν κάποια «μαξιλάρια» (αποταμιεύσεις) με τα οποία θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό, ενώ και η κυβέρνηση προωθεί μέτρα στήριξης. 

γ) Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως παράγοντας ώθησης της ανάπτυξης 

δ) Οι τουριστικές εισπράξεις ήταν πολύ καλές το πρώτο δίμηνο (αύξηση 300%). Το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν άρχισε νωρίτερα φέτος (1η Μαρτίου) και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την 1η Μαΐου θα επιτρέψουν δυναμικές επιδόσεις του τουρισμού. 

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου