Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Μάριο Ντράγκι: Είναι βασικής σημασίας να μην κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Πούτιν

 


Eίναι βασικής σημασίας να μην κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο αυτόν. Την ίδια ώρα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορεί να είναι χρήσιμο να αναπτύξουμε διάλογο μαζί του», υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά «υπάρχει, όντως, λόγος να πραγματοποιούνται».

Η εφημερίδα La Repubblica προσθέτει ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται να κερδηθεί η μάχη για την διατροφική ασφάλεια διότι είναι ένας τρόπος να αποδειχθεί στις φτωχότερες χώρες ότι η Ευρώπη είναι με το μέρος τους.

Ο Ντράγκι, σύμφωνα με τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιταλικών τηλεοπτικών καναλιών, επανέλαβε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θέλει», διότι «αν η Ουκρανία δεν συμφωνεί με τους όρους, η ειρήνη δεν θα είναι βιώσιμη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διατηρήσουν την ενότητά τους σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας (ιδίως στον τομέα του πετρελαίου) και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι προμήθειες και οι πηγές ενέργειας, ώστε η ΕΕ να πάψει να εξαρτάται από την Ρωσία.

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δηλώνει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

«Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε εμπάργκο» για το ρωσικό πετρέλαιο, τονίζει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και δηλώνει «πολύ αισιόδοξος» ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να καταλήξουν σε κοινή απόφαση για το θέμα. Αφήνει δε περιθώριο να δοθεί χρόνος στα κράτη – μέλη που δυσκολεύονται να βρουν υποκατάστατο, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει όμως και να τον αξιοποιήσουν».

«Είναι πολύ σαφές για μένα ότι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο εμπάργκο», δηλώνει ο καγκελάριος σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και θα προβληθεί αργότερα απόψε και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί τελικά ένα κοινό αποτέλεσμα στην ΕΕ.

Πρέπει τώρα να βρεθεί τρόπος ώστε να «λαμβάνονται υπόψη και οι χώρες που δεν μπορούν να βρουν υποκατάστατο για το πετρέλαιό τους από τη μια μέρα στην άλλη», σημειώνει ο κ. Σολτς και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος σε μεμονωμένες χώρες που θα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερη δυσκολία λόγω της γεωγραφικής τους θέσης – «αλλά μετά θα πρέπει και να τον αξιοποιήσουν».

Ερωτώμενος σχετικά με τους στόχους του σε ό,τι αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας και το γιατί δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι πρέπει να κερδίσει η Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος κ. Σολτς τονίζει ότι «ο στόχος που έχουμε όλοι στην Ευρώπη είναι ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, την ακεραιότητά της της και την κυριαρχία της και η Ρωσία να μην κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». «Είναι απολύτως σαφές ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της», δηλώνει ο καγκελάριος και περιγράφει ως ιμπεριαλισμό τις ενέργειες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν«Θέλει δηλαδή να χρησιμοποιήσει βία προκειμένου να μετακινήσει τα σύνορα», εξηγεί και προσθέτει ότι «αν το σχέδιό του είναι απλώς να κατακτήσει εδάφη και μετά να ελπίζει, όταν τα όπλα κάποια στιγμή σιγήσουν, ότι θα μπορεί να τα θέσει όλα υπό την κατοχή του, αυτό είναι ψεύτικες ελπίδες».

Ο κ. Σολτς διευκρινίζει μάλιστα ότι στις συνομιλίες του με τον ρώσο πρόεδρο λέει ό,τι λέει και δημοσίως. «Το μήνυμά μου, ξανά και ξανά, είναι πολύ πολύ σαφές: οι στόχοι που θέτει η Ρωσία δεν θα είναι επιτεύξιμοι», υπογραμμίζει και επαναλαμβάνει ότι η ιδέα μιας υπαγορευμένης ειρήνης από τη Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία δεν θα λειτουργήσει. «Μόνο μια συμφωνία που η ίδια η Ουκρανία εκτιμά ότι είναι σωστή και θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή στην άρση των κυρώσεων», δηλώνει.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να φοβάται», απαντά ο κ. Σολτς, ερωτώμενος εάν τον φοβίζει η προειδοποίηση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία. «Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Αυτός ο πόλεμος αποτελεί απειλή για την ειρήνη, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Αλλά ταυτόχρονα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτό μας να φοβηθεί και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε με αυτό που ξεκινήσαμε», προσθέτει.

Σχετικά με το ειδικό ταμείο για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, παραδέχεται ότι η αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη αλλάζει και, «αν καταφέρουμε η Φινλανδία και η Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, τότε όλοι οι στόχοι που έχει θέσει ο Πούτιν για τον εαυτό του θα έχουν αποτύχει – θα έχει τώρα ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, μια ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουκρανία θα λάβει τεράστια υποστήριξη, ενώ ο στόχος του για κατάκτηση της Ουκρανίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτύχει εντελώς».

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου