Από την Παρασκευή 1η Ιουλίου ξεκινάει η ΕΚΤ τις «ευέλικτες αγορές ομολόγων» σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού κυρίως για τα υπερχρεωμένα κράτη του Νότου.
«Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον ευέλικτο τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της πανδημίας (ΡΕΡΡ) αρχής γενομένης της 1ης Ιουλίου» ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέδριο στην Πορτογαλία.
Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του είχε αποφασίσει να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο προκειμένου να παρεμβαίνει η ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων μετά των τερματισμό των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει σήμερα, και να προχωρήσει με ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε σήμερα την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει με πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στην περίπτωση που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμείνουν δυσοίωνες. Το βασικό σενάριο μέχρι στιγμής προβλέπει μία αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25% στις 21 Ιουλίου και άλλη μία, ισόποση, το Σεπτέμβριο.
Κίνητρο για συνετή δημοσιονομική πολιτική
Όσον αφορά στο νέο εργαλείο το οποίο θα αντικαταστήσει τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, η επικεφαλής της ΕΚΤ το περιέγραψε σε αδρές γραμμές, αναφέροντας ότι «θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αλλά και να είναι αναλογικό και να περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να διατηρεί το κίνητρο στα κράτη - μέλη να ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική».
«Το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αλλά και να είναι αναλογικό και να περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να διατηρεί το κίνητρο στα κράτη - μέλη να ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ .
Η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες - για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία - ενώ θα προβεί και σε νέα αύξηση (πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερη) τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αποδειχθεί πολύ πιο επίμονος από όσο αρχικά υπολογιζόταν. Ωστόσο η επιθετική επιστροφή σε αυστηρή νομισματική πολιτική θέτει σε ισχυρή πίεση τα κρατικά ομόλογα του ευρώ και ειδικά εκείνα της περιφέρειας, δημιουργώντας τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης. Αυτό θέλει να προλάβει με το νέο εργαλείο, που ανακοίνωσε σε πρόσφατη έκτακτη συνεδρίασή της.
Το νέο εργαλείο αφορά πρωτίστως τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και όσες άλλες βέβαια βρεθούν σε ανάγκη. Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο των επιτοκίων, από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη νομισματική πολιτική.
Εντωμεταξύ,στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 86 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,85% έναντι 1,63% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,22% από 2,35% που έκλεισε χθες.
Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0527 δολ. από το επίπεδο των 1,0537δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0561 δολ.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου