Νέα ερευνητικά δεδομένα εγείρουν αμφιβολίες για το εάν τελικά τα τροποποιημένα εμβόλια, που στοχεύουν στις παραλλαγές της Όμικρον, προσφέρουν πραγματικά καλύτερη προστασία έναντι του Covid από τα εμβόλια πρώτης γενιάς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες από ερευνητικές ομάδες στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Κολούμπια, τα επικαιροποιημένα ενισχυτικά εμβόλια για τον κορονοϊό φαίνεται να λειτουργούν εξίσου καλά στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον σε σχέση με τα αρχικά ενισχυτικά που αντικατέστησαν. Η έρευνα υποδηλώνει ότι το σώμα μας έχει εκπαιδευτεί καλά για να καταπολεμήσει τον αρχικό ιό, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα, και ότι οι δόσεις ενισχύουν κυρίως αυτή την απόκριση.
Στόχος των τροποποιημένων εμβολίων είναι να διευρυνθεί η ανοσία έναντι των πολύ μεταδοτικών παραλλαγών της Όμικρον και να προσφέρουν καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας προστασία. Όταν όμως οι ερευνητές συνέκριναν τις ανοσολογικές αποκρίσεις των ατόμων που έλαβαν μια αναμνηστική δόση του αρχικού εμβόλου με άτομα που έλαβαν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, αυτές έμοιαζαν περίπου το ίδιο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από μικρές ομάδες, 21 άτομα στη μελέτη του Κολούμπια και 18 στη μελέτη του Χάρβαρντ, που έλαβαν τα νέα ενισχυτικά εμβόλια και τα συνέκριναν με άτομα που έλαβαν το παλιό εμβόλιο ως τέταρτη δόση.
"Δεν βλέπουμε ουσιαστικά καμία διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων ενισχυμένων δόσεων, περίπου ένα μήνα μετά το εμβόλιο", είπε ο Δρ. Ντέιβιντ Χο, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην Κολούμπια, η ομάδα του οποίου συνέταξε μια από τις μελέτες.
"Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δύο μελέτες έγιναν ανεξάρτητα. Είναι μικρές μελέτες, αλλά υπάρχουν δύο από αυτές", είπε ο Δρ. Νταν Μπαρούχ, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Χάρβαρντ.
Οι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι ο κορονοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται και είναι σημαντική η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στα εμβόλια για την καταπολέμηση του ιού.
Οι αναρτήσεις του καθηγητή Θ. Λύτρα
Εν τω μεταξύ σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Δημοκρατία είχε τίτλο "Ο Λύτρας βγάζει προβληματικά τα νέα εμβόλια".
Είχε προηγηθεί εξής ανάρτηση στο Twitter: "Ψιλο-απογοήτευση το ενημερωμένο (BA.5) εμβόλιο, δηλαδή όχι σημαντικά καλύτερο από το αρχικό εμβόλιο. Που σημαίνει: εν όψει χειμώνα κάνουμε όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο, εφόσον έχουμε >4-6 μήνες από την τελευταία δόση. Ιδίως αν έχουμε μεγάλη ηλικία ή άλλους παράγοντες κινδύνου" ανέφερε o επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας.
"Τα εμβόλια #COVID19 είναι ΠΑΡΑ πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη βαριάς νόσου από ΟΛΕΣ τις ως τώρα γνωστές παραλλαγές. Τα ενημερωμένα εμβόλια φιλοδοξούν να **βελτιώσουν περαιτέρω** αυτή την ήδη υψηλή αποτελεσματικότητα, έναντι των παραλλαγών της όμικρον" συνέχιζε ο καθηγητής σε άλλη δημοσίευση.
Ο ίδιος άσκησε έντονη κριτική στο δημοσίευμα, λέγοντας πως "Μια εφημερίδα που παραποιεί κατ'αυτό τον τρόπο όχι μόνο την ουσία των λεγομένων αλλά και τις ίδιες τις λέξεις, χάνει ΕΝΤΕΛΩΣ την όποια αξιοπιστία της.Κι ευτυχώς που έχω το twitter για να αποκαταστήσω την πραγματικότητα κ να προστατεύσω το όνομα μου..".
Σημειώνεται πως στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν στις υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα. Από 14 Σεπτεμβρίου είχαν αρχίσει οι εμβολιασμοί των αναμνηστικών δόσεων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο ΒΑ.1, καθώς ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται πλέον μόνο με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου