Η επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας, στην Τουρκία αναθέρμανε το ενδιαφέρον για τα μαχητικά Eurofighter, με την Τουρκία να ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να πάρει κινητήρες για τα εγχώριας κατασκευής μαχητικά της.
Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι φέρνει λύση στο αδιέξοδο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα αναβάθμισης και προμήθειας νέων μαχητικών F-16.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας της δίνει το φιλί της ζωής, ανοίγοντας την πόρτα στην αγορά μαχητικών Eurofighter.
«Έχω καλέσει τον κ. Ακάρ και μια ομάδα από την Τουρκία για να επιθεωρήσουν και να δουν τα μαχητικά Eurofighter Τyphoon. Tα θεωρώ από τα καλύτερα μαχητικά του κόσμου, καθώς υποστηρίζονται από μια μεγάλη κοινοπραξία και μπορούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα των δικών σας τεχνολογιών της αμυντικής σας βιομηχανίας.
Αυτά δεν είναι “κλειστά” μαχητικά. Για να εξοπλιστούν δεν χρειάζεται να δώσετε τεράστια ποσά σε άλλες χώρες. Ειναι ‘ανοιχτά’ μαχητικά. Για παράδειγμα αν θέλετε να τους προσαρμόσετε τουρκικούς πυραύλους σε αυτά, μπορείτε να το κάνετε» δήλωσε ο Μπεν Γουάλας.
Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα Eurofighter δεν είναι καινούριο. Με την μόνη διαφορά ότι δεν αποτελεί επιλογή λύσης αλλά ανάγκης για την πολεμική της αεροπορία. Χρειάζεται ένα μαχητικό αεροσκάφος… χθες, του οποίου θα διασφαλίζεται η ροή ανταλλακτικών, δεν θα είναι συμβατό με το σύστημα S-400 που χρησιμοποιεί και ταυτόχρονα ευελπιστεί και σε κάτι παραπάνω.
Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να μπορέσει να λάβει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την παραγωγή κινητήρων για το εγχώριας κατασκευής μαχητικό TF-X, το οποίο παραμένει μακέτα κι απ’ ότι φαίνεται ούτε το 2023 θα πετάξει τελικά, όπως ευελπιστούσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Το Eurofighter Typhoon δεν είναι άγνωστο στην Πολεμική Αεροπορία. Οι Έλληνες πιλότοι έχουν εκπαιδευτεί με τον τύπο ουκ ολίγες φορές, αφού τον διαθέτουν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Σαουδική Αραβία. Χώρες με τις οποίες συχνά γίνονται κοινές ασκήσεις.
Τρομάζει η ενδεχόμενη απόκτηση του Eurofighter την Πολεμική Αεροπορία; Η απάντηση είναι καθολική… «ΟΧΙ». Κι αυτό διότι τα Rafale, τα αναβαθμισμένα F-16 Viper αλλά και τα F-35 που ακολουθούν είναι κατά πολύ ανώτερα και δεν συνιστούν απειλή που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.
Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η Γερμανία που συμμετέχει στην παραγωγή του Eurofighter σχεδιάζει την αγορά μαχητικών F-35.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου