Σειρά ερευνών τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλύψει ότι τα χταπόδια όχι μόνο έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη αλλά και ένα πολυσύνθετο συναισθηματικό κόσμο με αντιδράσεις και συμπεριφορές που σε πολλές περιπτώσεις προσομοιάζουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Κατά πάσα πιθανότητα η εξήγηση βρίσκεται στην καταγωγή των χταποδιών αφού ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Max Delbruck στο Βερολίνο διαπίστωσε ότι άνθρωποι και χταπόδια έχουμε ένα κοινό πρόγονο.
To 1993 ανακαλύφθηκε μια άγνωστη μέχρι τότε οικογένεια γονιδίων που ονομάστηκαν γονίδια microRNA. Η ανακάλυψη έφερε επανάσταση στον κλάδο της Βιολογίας αφού τα γονίδια αυτά δεν κωδικοποιούν κάποιες πρωτεΐνες όπως τα άλλα γονίδια αλλά εργάζονται ως ρυθμιστές γονιδιακών και κυτταρικών λειτουργιών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα χταπόδια διαθέτουν ένα σύνολο microRNA γονιδίων παρόμοιων με αυτών που υπάρχουν στα σπονδυλωτά ζώα και στον άνθρωπο. Γονίδια microRNA έχουν εντοπισθεί και σε άλλα μαλάκια όπως τα στρείδια αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ περιορισμένος ενώ στα χταπόδια εντοπίσθηκε ένα μεγάλο πλήθος microRNA που ανήκουν σε 43 διαφορετικές κατηγορίες αυτής της οικογένειας γονιδίων.
Το εύρημα αυτό προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στους ερευνητές άρχισαν να αναζητούν την «πηγή» των microRNA των χταποδιών και κατέληξαν τελικά στο Facivermis yunnanicus, ένα σκουλικόμορφο ζώο που ζούσε στον πλανήτη πριν από 518 εκατ. έτη το οποίο αποτελεί κοινό πρόγονο ανθρώπων και χταποδιών. Όπως εκτιμούν ο μεγάλος αριθμός αυτών των γονιδίων μπορεί να εξηγήσει σε πρώτο επίπεδο την υψηλή νοημοσύνη των χταποδιών αλλά και τις κοντινές στον άνθρωπο συμπεριφορές που εκδηλώνουν.
Naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου