Η Ινδία καλωσόρισε τη γέννηση τεσσάρων μικρών τσιτάχ – περισσότερα από 70 χρόνια αφότου τα ζώα κηρύχθηκαν επισήμως εξαφανισμένα εκεί, σύμφωνα με το BBC.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό γεγονός».
Η χώρα προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να επαναφέρει τα μεγάλα αιλουροειδή και πέρυσι έφερε οκτώ τσιτάχ από τη Ναμίμπια στο πλαίσιο του σχεδίου. Άλλα 12 τσιτάχ μεταφέρθηκαν στην Ινδία από τη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα.
Τα τέσσερα μικρά γεννήθηκαν στο καταφύγιο άγριας ζωής του Εθνικού Πάρκου Κούνο από ένα από τα θηλυκά που ήρθαν από τη Ναμίμπια τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ανακοινώνοντας την είδηση στο Twitter, ο υπουργός Περιβάλλοντος Bhupender Yadav δήλωσε «ενθουσιασμένος». «Συγχαίρω ολόκληρη την ομάδα του Project Cheetah για τις αδιάκοπες προσπάθειές τους να επαναφέρουν τα τσιτάχ στην Ινδία και για τις προσπάθειές τους να διορθώσουν ένα οικολογικό λάθος που έγινε στο παρελθόν», δήλωσε. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαιρέτισε επίσης τα «υπέροχα νέα».
Τα μικρά πιστεύεται ότι είχαν γεννηθεί πριν από πέντε ημέρες, αλλά εντοπίστηκαν από τους υπαλλήλους την Τετάρτη, ανέφερε το Press Trust of India. Ένας υπάλληλος του πάρκου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η μητέρα Siyaya και τα μικρά ήταν καλά και υγιή.
Όμως η ανακοίνωση των νέων μικρών έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου ένα από τα άλλα οκτώ τσιτάχ της Ναμίμπια πέθανε στο Εθνικό Πάρκο Κούνο λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.
Όταν μεταφέρθηκαν στην Ινδία πέρυσι, ήταν η πρώτη φορά που ένα μεγάλο σαρκοφάγο μεταφέρθηκε από τη μία ήπειρο στην άλλη και επανεντάχθηκε στη φύση. Τα τσιτάχ- τα πιο γρήγορα ζώα στον κόσμο- εξαφανίστηκαν επίσημα στην Ινδία το 1952, μετά από χρόνια συρρίκνωσης του αριθμού τους λόγω του κυνηγιού, της απώλειας των βιοτόπων και της έλλειψης αρκετών θηραμάτων για να φάνε. Η συντριπτική πλειονότητα των 7.000 τσιτάχ στον κόσμο βρίσκονται τώρα στην Αφρική – στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια και τη Μποτσουάνα.
Το τσιτάχ καταγράφεται παγκοσμίως ως «ευάλωτο» στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου