Για πρώτη φορά μια χώρα της Δύσης προχωρά στην απαγόρευση του ChatGPT, ενός chatbot τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το BBC. Ειδικότερα, η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων δήλωσε ότι υπήρχαν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σχετικά με το μοντέλο, το οποίο δημιουργήθηκε από την αμερικανική νεοφυή εταιρεία OpenAI, και υποστηρίζεται από τη Microsoft. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι θα απαγορεύσει και θα εξετάσει την OpenAI άμεσα.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT από τότε που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022. Μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας φυσική, ανθρώπινη γλώσσα και μπορεί επίσης να μιμηθεί άλλα στυλ γραφής, χρησιμοποιώντας ως βάση δεδομένων το διαδίκτυο όπως ήταν το 2021.
Η Microsoft έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό και προστέθηκε στο Bing τον περασμένο μήνα. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα ενσωματώσει μια έκδοση της τεχνολογίας στις εφαρμογές του Office, όπως το Word, το Excel, το PowerPoint και το Outlook.
Υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης (AI), συμπεριλαμβανομένης της απειλής της για τις θέσεις εργασίας και της διάδοσης παραπληροφόρησης και προκατάληψης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σημαντικές προσωπικότητες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk, ζήτησαν να ανασταλούν αυτού του είδους τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, εν μέσω φόβων ότι ο αγώνας για την ανάπτυξή τους έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.
Η ιταλική εποπτική αρχή δήλωσε ότι όχι μόνο θα μπλοκάρει το chatbot της OpenAI, αλλά θα διερευνήσει επίσης κατά πόσον συμμορφώνεται με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων. Ο ΓΚΠΔ διέπει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε, να επεξεργαζόμαστε και να αποθηκεύουμε προσωπικά δεδομένα.
Το Bard, το αντίπαλο chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google, είναι πλέον διαθέσιμο, αλλά μόνο σε συγκεκριμένους χρήστες άνω των 18 ετών – εξαιτίας των ίδιων ανησυχιών.
Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων δήλωσε ότι η OpenAI έχει 20 ημέρες για να πει πώς θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της εποπτικής αρχής, επί ποινή προστίμου 20 εκατ. ευρώ (21,7 εκατ. δολάρια) ή έως και 4% των ετήσιων εσόδων.
ΕΕ: Επεξεργάζεται την πρώτη παγκοσμίως νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη
Η ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών BEUC κάλεσε επίσης τις αρχές της ΕΕ και τις εθνικές αρχές – συμπεριλαμβανομένων των εποπτικών αρχών για την προστασία των δεδομένων – να διερευνήσουν το ChatGPT και παρόμοια chatbots, μετά την υποβολή καταγγελίας στις ΗΠΑ.
Παρόλο που η ΕΕ επεξεργάζεται επί του παρόντος την πρώτη παγκοσμίως νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη, η ανησυχία της BEUC είναι ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη, αφήνοντας τους καταναλωτές σε κίνδυνο να υποστούν ζημία από μια τεχνολογία που δεν ρυθμίζεται επαρκώς.
Η Ursula Pachl, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της BEUC, προειδοποίησε ότι η κοινωνία «επί του παρόντος δεν προστατεύεται αρκετά από τη ζημία» που μπορεί να προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη.
«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες που αυξάνονται σχετικά με το πώς το ChatGPT και παρόμοια chatbots μπορεί να εξαπατήσουν και να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους. Αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται μεγαλύτερο δημόσιο έλεγχο και οι δημόσιες αρχές πρέπει να επαναφέρουν τον έλεγχό τους», δήλωσε.
Το ChatGPT είναι ήδη αποκλεισμένο σε πολλές χώρες, όπως η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου