Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Τι κερδίζει ο Πούτιν από την αναταραχή στο Κόσοβο;

 


Περισσότερους στρατιώτες της KFOR ανακοίνωσε ότι στέλνει στο Κόσοβο το NATO χθες, μία ημέρα αφότου 30 στρατιώτες της Συμμαχίας και 52 σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις και ενώ ΗΠΑ και ΕΕ προέτρεψαν σε αποκλιμάκωση της βίας, την ώρα που αναλυτές θεωρούν πως η αναταραχή αυτή ευνοεί τις ρωσικές επιδιώξεις στα Βαλκάνια.

Η ένταση στο Κόσοβο έχει κλιμακωθεί από τότε που οι Σέρβοι, επιμένοντας να υλοποιηθούν όροι της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Απριλίου. Ως αποτέλεσμα, κέρδισαν και τους τέσσερις δήμους της περιοχής οι αλβανοί υποψήφιοι με ποσοστό συμμετοχής 3,5%. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση επέπληξαν την Πρίστινα για την αθέτηση των υποσχέσεων, όμως τώρα οι Σέρβοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τους δημάρχους και γι' αυτό προσπάθησαν να αποκλείσουν τα δημαρχιακά κτίρια ώστε να αποτρέψουν την είσοδό τους.

Οι κατηγορίες

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κόσοβο Τζέφρι Χοβενιέ κατηγόρησε την Πρίστινα ότι τροφοδότησε τις εντάσεις στον Βορρά μετακινώντας την Παρασκευή αλβανούς δημάρχους στα γραφεία τους, παρά την αντίθεση των Σέρβων. Η Ουάσιγκτον, ο μεγαλύτερος συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αποφάσισε να ακυρώσει τη συμμετοχή του Κοσόβου σε στρατιωτική άσκηση μετά την άρνηση της Πρίστινα να αποσύρει τους δημάρχους και τις αστυνομικές της δυνάμεις από τον Βορρά.

Η Ρωσία, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Σερβία και μοιράζεται τις σλαβικές και ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις της, ζήτησε χθες «αποφασιστικά βήματα» για την καταστολή των ταραχών στο Κόσοβο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε «τη Δύση να πάψει επιτέλους την ψευδή προπαγάνδα της και να σταματήσει να κατηγορεί για τα επεισόδια στο Κόσοβο τους Σέρβους που έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, είναι ειρηνικοί, άοπλοι και προσπαθούν να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».

Το μπλοκάρισμα

Η Μόσχα βοήθησε να μπλοκαριστεί η αίτηση του Κοσόβου για ένταξη στον ΟΗΕ ύστερα από αίτημα του Βελιγραδίου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η αναταραχή στο Κόσοβο ευχαριστεί τον Πούτιν. Οπως λέει στην ιταλική εφημερίδα «LA Repubblica» ο αναλυτής του Ινστιτούτου Μελετών Διεθνούς Πολιτικής Τζόρτζιο Φρουσιόνε, «η αστάθεια στα Βαλκάνια βολεύει τον Πούτιν και επιβραδύνει την ένταξη στην ΕΕ». Και εξηγεί: «Οσο πιο ασταθής είναι η περιοχή τόσο περισσότερο κερδίζει η Ρωσία, αφού επιβραδύνει τις διαδικασίες ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, τελικά, στο ΝΑΤΟ». Αραγε, πιστεύει ότι η Μόσχα υποκινεί τις διαδηλώσεις στο Κόσοβο; «Οχι, νομίζω ότι η Ρωσία παίζει έμμεσο ρόλο. Εξ όσων γνωρίζω δεν έχουν προσωπικό ή στρατό στην περιοχή».

 

Μήπως είναι πολύ στενές οι σχέσεις του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με το Κρεμλίνο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν;  «Πρέπει να δούμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο από την οπτική γωνία του πραγματισμού. Η Μόσχα ενδιαφέρεται η Σερβία να παραμείνει σύμμαχος και το Βελιγράδι, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ότι για να μη χάσει το περίπλοκο παιχνίδι του Κοσόβου χρειάζεται τη ρωσική υποστήριξη. Ο Πούτιν μπορεί να καταψηφίσει την είσοδο της Πρίστινα σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά άλλα. Δεν είναι σε θέση να συγκαλέσει διαπραγματεύσεις».

Δύο συσκέψεις στο Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», χθες πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, με τη συμμετοχή του υπηρεσιακού υπουργού Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, με θέμα την κατάσταση στο Κόσοβο. Η σύσκεψη είχε προληπτικό χαρακτήρα με στόχο να εκτιμηθεί η κατάσταση στο Κόσοβο, καθώς η Ελλάδα διατηρεί στη χώρα ειρηνευτικές δυνάμεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου