Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Επιχείρηση γοητείας των «μπλε κολάρων»

 


Το πολιτικό διακύβευμα είναι μεγάλο και η έκβαση της μονομαχίας που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2024 αμφίρροπη, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Έτσι, προκειμένου να καθίσουν στον θρόνο του «πλανητάρχη», όπως συχνά ονομαζόταν ο εκάστοτε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι υποψήφιοι είναι έτοιμοι να κάνουν πολλά.

Ακόμη και να ενδυθούν τη φόρμα της δουλειάς των βιομηχανικών εργατών, των αποκαλούμενων και «μπλε κολάρων», προκειμένου να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από τις τάξεις τους – και μη διστάζοντας να επικρίνουν τους εργοδότες τους, έστω κι αν αρκετοί από αυτούς χρηματοδοτούν τις προεκλογικές τους εκστρατείες…

Ετσι, μετά τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την Τρίτη έγινε ο πρώτος ένοικος του Λευκού Οίκου ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα σε απεργούς, καλώντας τους μάλιστα να συνεχίσουν τον αγώνα τους για αυξήσεις, ήρθε η σειρά του Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Ντιτρόιτ, όπου χτυπά η καρδιά των τριών μεγάλων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών – Ford, General Motors και Stellantis.

Ο τέως πρόεδρος, μάλιστα, επέλεξε να βρεθεί εκεί και όχι στα τηλεοπτικά στούντιο για τη δεύτερη τηλεμαχία ανάμεσα στους διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, που διεξαγόταν σχεδόν ταυτόχρονα – αποδεικνύοντας έτσι, για μια ακόμη φορά, πόσο τους σνομπάρει και πόσο θεωρεί δεδομένο αυτός θα είναι εκ νέου ο υποψήφιος του κόμματος.

Με τις επισκέψεις τους στο Μίσιγκαν, Μπάιντεν και Τραμπ «παραδέχονται ότι δεν μπορούν να κερδίσουν χωρίς τη στήριξη αυτής της μεγάλης και κατά κάποιον τρόπο άμορφης εργατικής τάξης» σχολίασε στο Reuters ο Ρόμπερτ Μπρούνο, καθηγητής για ζητήματα εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το Μίσιγκαν είναι μια από τις τρεις Πολιτείες που απαρτίζουν την παραδοσιακή βιομηχανική ζώνη των ΗΠΑ, μαζί με την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Ενώ δε ο Τραμπ τις είχε κερδίσει το 2016, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί νικητής απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, το 2020 ηττήθηκε και στις τρεις από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του – στο Μίσιγκαν, μάλιστα, για 154.000 ψήφους.

Η μάχη των επιχειρημάτων

Οπως είναι φυσικό, οι δύο (κατά πάσα πιθανότητα) αντίπαλοι χρησιμοποίησαν διαφορετικά επιχειρήματα στην προσπάθειά τους να πείσουν. «Εσείς παιδιά είστε αυτοί που σώσατε τις αυτοκινητοβιομηχανίες το 2008 (…) κάνοντας πολλές θυσίες. Τότε οι επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα, τώρα όμως τα πηγαίνουν εξαιρετικά (…) Δικαιούστε μεγάλη αύξηση και πολλές ακόμη παροχές. Για να πάρετε πίσω ό,τι χάσατε» είπε ο Μπάιντεν χρησιμοποιώντας την… ντουντούκα, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο και άλλα μέλη της ηγεσίας του συνδικάτου της UAW.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον νυν πρόεδρο, θέτοντας στο στόχαστρό του το σχέδιο μετάβασης στην εποχή των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

«Ο ανέντιμος Τζο θα έπρεπε να ντρέπεται να εμφανίζεται αυτοπροσώπως μπροστά σε αυτούς τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς, τους οποίους μαχαιρώνει πισώπλατα. Με τον Μπάιντεν, δεν έχει σημασία πόσο πληρώνεται κανείς για κάθε ώρα – σε τρία χρόνια από σήμερα δεν θα υπάρχουν πλέον δουλειές για τους εργαζομένους στις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς όλα τα προϊόντα θα προέρχονται από την Κίνα και άλλες χώρες. Με εμένα πρόεδρο θα υπάρχουν όχι απλώς δουλειές, αλλά και μισθοί που δεν έχετε ξαναδεί. Η οικονομία μας θα αναπτυχθεί!» έγραψε στο Truth Social, λίγες ώρες προτού απευθυνθεί διά ζώσης στους εργαζομένους μιας εγκατάστασης στην οποία δεν λειτουργεί συνδικάτο.

Υπενθυμίζεται ότι η UAW είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ του Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει εκφραστεί δημοσίως ενόψει των εκλογών του 2024. Παρ’ όλα αυτά, είναι απίθανο να «υιοθετήσει» τον Τραμπ – αν και το γεγονός ότι τα μέλη του συνδικάτου αντιπροσωπεύουν τη μειοψηφία, η θέση της δεν προδικάζει και το τελικό αποτέλεσμα στο Μίσιγκαν, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει πολλάκις στρατόπεδο.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου