Σε μία πρώτη σύγκριση των βροχοπτώσεων μεταξύ των δύο κακοκαιριών που σάρωσαν Θεσσαλία και Εύβοια προχωρά το meteo. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τους μετεωρολογικούς σταθμούς φαίνεται πως η κακοκαιρία Elias έφερε επίσης μεγάλα ύψη βροχής ενώ επηρέασε περισσότερο την Εύβοια από ότι ο Daniel.
Συνολικά τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, αλλά η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις.
Αναλυτικά η παρουσίαση των δεδομένων από το meteo
Η Θεσσαλία και η Εύβοια είναι από τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια των κακοκαιριών Daniel Και Elias. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα ύψη αυτά όπως τα κατέγραψαν μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, με στόχο μια πρώτη σύγκρισή τους.
Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία ενώ στην Εύβοια (με εξαίρεση τους σταθμούς σε Ωρεούς και Στενή) τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα.
Σε ότι αφορά τον σταθμό της πόλης του Βόλου, παρότι τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις.
Έτσι το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 χιλιοστά (05/09, 06:10-12:10) ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201.6 χιλιοστά (27/09, 16:30-22:30), μεγαλύτερο επομένως κατά περίπου 26%.
Το ακραίο γίνεται μέσος όρος
Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου, και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει τον φετινό Σεπτέμβριο στον Βόλο έβρεξε 100 φορές περισσότερο από το κανονικό. Έβρεξε δηλαδή όσο βρέχει στην Αθήνα σε δυόμιση χρόνια!
Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ειδικοί δείχνουν ότι δημιουργείται μια νέα στατιστική, καθώς το σπάνιο γίνεται πιθανότερο και το ακραίο γίνεται σιγά σιγά ο μέσος όρος.
Ειδικότερα στην κακοκαιρία Daniel καταγράφηκαν 451 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα σε ένα 24ωρο. Λίγο λιγότεροι, δηλαδή 307 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε ένα 24ωρο, καταγράφηκαν στην κακοκαιρία Elias.
Στα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» που έπληξαν τη χώρα μας μέσα σε 20 ημέρες αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον καθώς όπως είπε σε 20-30 χρόνια «δεν θα υπάρχει επιστροφή».
Δέος από την κακοκαιρία Daniel
«Με κατέλαβε δέος όταν είδα το μέγεθος του ‘Daniel’ και όπως είδα όταν στήθηκε αυτό το ακραίο σύστημα όπου δύο βαρομετρικά χαμηλά τον εμπόδιζαν να μετακινηθεί με αποτέλεσμα να δώσει όλα αυτά τα φαινόμενα. Δεν περίμενα ότι θα είχαμε επανάληψη του φαινομένου – ευτυχώς με μικρότερη, αλλά σημαντική ένταση σε μία καταιγίδα, όπου θα μπορούσε να είναι μία φθινοπωρινή, τα πρωτοβρόχια που λέμε, η οποία εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε και εξελίσσεται λόγω της σημαντικότητας αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας. Αυτή η αύξηση είναι παντού. Φέτος το έτος 2023 είναι ένα έτος με υπερθερμασμένες θάλασσες», είπε αρχικά.
Στο κατά πόσο η πολιτεία θα μπορούσε να κάνει κάτι μεταξύ «Daniel» και «Elias» για να μην γίνουν τόσες καταστροφές απάντησε: «Αυτά έπρεπε να γίνουν όχι πυροσβεστικά. Έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες. Τα λεγόμενα εγγειοβελτιωτικά έργα μόνο βελτιωτικά δεν ήταν όπως φάνηκε».
Τέλος, κάνοντας ακόμα μία εκτίμηση: «θα πληρώσουν και άλλες περιοχές και η χώρα μας. Η Μεσόγειος είναι στο κόκκινο. Δεν είμαστε μόνοι μας. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και στην Ισπανία, στην Τουρκία και πρόσφατα στη Λιβύη είναι χαρακτηριστικά της αποσταθεροποίησης του κλίματος» και έκανε έκκληση για εφαρμογή των νόμων
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου