Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

«Κλείδωσε» η ημερομηνία αναχώρησης της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» για την Ερυθρά Θάλασσα

 


Το enikos.gr αποκαλύπτει σήμερα νέες λεπτομέρειες για την επιχείρηση “Prosperity Guardian” στην Ερυθρά Θάλασσα, που η Ελλάδα αναλαμβάνει επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Aspides”, παράλληλα με την αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ.

του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο παράλληλες επιχειρήσεις θα τρέξουν στην Ερυθρά Θάλασσα και η Ελλάδα ήδη ετοιμάζεται να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο.

Από τη μία είναι η πρωτοβουλία ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου, με την επιχείρηση “Prosperity Guardian” και από την άλλη είναι η επιχείρηση της Ε.Ε. “Aspides”.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. «Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή» έγραψε ο ίδιος ο Ν. Δένδιας στο twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, επειδή ήταν Άτυπο Συμβούλιο, η ελληνική πρόταση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά δια βοής έγινε θετικά αποδεκτή. Αυτό που μένει είναι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα ηγηθεί της επιχείρησης, κάτι το οποίο αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Η αποστολή με την ονομασία «Ασπίδες» όπως εξήγησε για όσους δεν γνωρίζουν ελληνικά ο Ζ. Μπορέλ «σημαίνει προστάτες».

Σε περίπτωση που γίνει αυτό, που θεωρείται σύμφωνα με πηγές από το ελληνικό πεντάγωνο πολύ πιθανό, τότε τη διοίκηση θα αναλάβει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ στην Λάρισα.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, προσερχόμενος σε σύσκεψη για το θέμα, ανέφερε «δεν είναι όλες οι χώρες-μέλη πρόθυμες να συμμετάσχουν, αλλά ελπίζω πως καμία δεν θα παρεμποδίσει» την αποστολή, τονίζοντας ότι «προσδοκώ να ξεκινήσει στις 17» του προσεχούς μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από το ελληνικό πεντάγωνο, φαίνεται ως πιο πιθανή ημερομηνία αναχώρησης της φρεγάτας ΥΔΡΑ το διάστημα 19 – 23 Φεβρουαρίου, «πάντως μετά τις 15 Φεβρουαρίου» όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, με τον συνομιλητή μας να προκρίνει ως πιθανή ημερομηνία τις 20 ή 21.

Έτσι, η Ελλάδα αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο στην Ερυθρά Θάλασσα και ταυτόχρονα εδραιώνεται ως πυλώνας σταθερότητας και δύναμη που μπορεί να συνθέσει προτάσεις και να γεφυρώσει αντιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο διεθνές κέντρο επιχειρήσεων της “Prosperity Guardian” που έχει στηθεί Μπαχρέιν βρίσκεται αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος ενημερώνει συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί και τις συνθήκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πλήρωμα της φρεγάτας.

Όπως έχει κατ’ αποκλειστικότητα αποκαλύψει με φωτογραφίες το enikos.gr, μετά την εύρεση ενός κρίσιμου ανταλλακτικού, η φρεγάτα ΥΔΡΑ είναι αυτή η οποία προκρίνεται ως το καταλληλότερο για την αποστολή πλοίο.

Μάλιστα, γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε η φρεγάτα να μπορέσει να φέρει σε πέρας όχι μόνο την αποστολή της αλλά να μπορέσει να ανταπεξέλθει ακόμη και σε ακραία σενάρια επίθεσης κορεσμού της άμυνας και των συστημάτων αυτοπροστασίας.

Το enikos.gr είχε δημοσιεύσει αποκλειστικές φωτογραφίες με την ολοκλήρωση δοκιμής μίας σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και συστήματος αυτοπροστασίας anti-drone, που εγκαταστάθηκαν στην φρεγάτα ΥΔΡΑ, ενώ το ίδιο σύστημα τοποθετείται και στην φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού είναι να υπάρχουν δύο πανομοιότυπα πλοία πανέτοιμα κυρίως ώστε μόλις χρειαστεί να μπορέσει το ένα να αντικαταστήσει το άλλο, όποτε χρειαστεί.

Όπως είχαμε αναφέρει, το σύστημα δοκιμάστηκε σε πολλά και απαιτητικά σενάρια και κατάφερε να ανταπεξέλθει με επιτυχία, δημιουργώντας έναν αδιαπέραστο θόλο προστασίας – ειδικά σε απειλές drones σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το σύστημα αποτελεί προϊόν ανάπτυξης ελληνικής εταιρείας, η οποία το παραχωρεί στο Πολεμικό Ναυτικό, έχοντας καταφέρει να «κλειδώσει» όλες τις μπάντες στις οποίες μπορεί να επιχειρήσει ένα drone.

Οι δοκιμές έγιναν με μέρος του συστήματος τοποθετημένο σε τρίποδο πριν τελικά βρει θέση στον ιστό του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που αξιολόγησαν το σύστημα έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις του.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου