Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

 


Ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται στη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στο 2,6% σε ετήσια βάση ή 0,2 μονάδες λιγότερο από τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Το ποσοστό αυτό είναι πάντως μικρότερο από ό,τι αναμενόταν.

Έρευνα του Bloomberg με τη συμμετοχή πολλών οικονομολόγων έδειχνε μείωση του πληθωρισμού στο 2,5%. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ασταθών στοιχείων όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, μετριάστηκε επίσης λιγότερο από το αναμενόμενο, στο 3,1%.

Υποχώρηση του πληθωρισμού υπήρξε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ στην Ιταλία παρέμεινε αμετάβλητος.

Τα στοιχεία έρχονται μόλις μια εβδομάδα πριν η ΕΚΤ καθορίσει το κόστος δανεισμού, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 4% για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Οι αξιωματούχοι συγκλίνουν γύρω από μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο, αν και μια μειοψηφία τάσσεται υπέρ της ταχύτερης εκκίνησης.

Η μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δίνει μάλιστα «όπλα» σε εκείνα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν θέλουν να βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια, όσο και αν πλησιάζει ο στόχος για πληθωρισμό 2%. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξέλιξη αυτή θα μετρήσει στην επόμενη σύνοδο της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, όπου θα εξεταστούν τα «δεδομένα» για την έναρξη μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή στις 20 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα έχει μειωθεί περισσότερο από τέσσερις φορές από το ρεκόρ του 10,6% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2022, όταν οι τιμές της ενέργειας είχαν εκτοξευθεί στα ύψη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μικρότερη άνοδος στα τρόφιμα

Η σχετική «ηρεμία» στο μέτωπο του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο προήλθε κυρίως από τη μικρότερη άνοδο των τιμών των τροφίμων. Αυξήθηκαν κατά 4% έναντι 5,6% τον Ιανουάριο.

Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 1,6%, έναντι 2% τον προηγούμενο μήνα και οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,9%, έναντι 4% τον Ιανουάριο.

Οι τιμές της ενέργειας συνέχισαν την πτωτική τους κίνηση, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό (-3,7% από -6,1% τον Ιανουάριο.

Οικονομική επιβράδυνση

Η επιβράδυνση είναι άλλωστε ορατή σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομία των 20 χωρών μελών.

Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν μάλιστα να ξεκινήσουν πιο γρήγορα οι μειώσεις των επιτοκίων, για να ενισχυθούν οι οικονομίες των χωρών μελών. Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Μεντίνα, για παράδειγμα, ήταν ο τελευταίος που μίλησε, λέγοντας στο Bloomberg ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος» να διατηρηθεί η  αυστηρή πολιτική.

«Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν πολύ ισχυρή επιβράδυνση», είπε ο Μεντίνα. «Σε ορισμένες υπάρχει ήδη στασιμότητα και ύφεση. Αυτή τη στιγμή οι κίνδυνοι να μείνει η κατάσταση ως έχει είναι μεγαλύτεροι από το να ξεκινήσει μια διαδικασία μείωσης των επιτοκίων. Η οικονομία έχει ήδη επιβραδυνθεί αρκετά», πρόσθεσε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Τραπεζικά στελέχη λένε πάντως ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί ή ακόμη και κάτω από το 2% ήδη εφέτος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, για παράδειγμα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «το πρόσφατο σύνολο δεδομένων υποδηλώνει ότι θα φτάσουμε το 2% το φθινόπωρο».

Αντίθετα, ο Σεμπάστιαν Μπέκερ, από τη Deutsche Bank, εκτιμά ότι θα παραμείνει πάνω από το 2%  τα επόμενα χρόνια, λόγω των ισχυρών αυξήσεων των μισθών.

Συρρίκνωση μεταποίησης

Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε πάντως στην ευρωζώνη για 20ό συνεχόμενο μήνα, σε ένα πλαίσιο ασθενούς ζήτησης, παρόλο που οι επιχειρήσεις ήταν αισιόδοξες για το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έρευνα της S&P

Ο τελικός HCOB PMI για τον κλάδο υποχώρησε στο 46,5 τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με το 46,6 τον Ιανουάριο. Παραμένει έτσι κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση και την ανάπτυξη της δραστηριότητας. «Η βιομηχανική ύφεση που βιώνει η ευρωζώνη εδώ και έναν χρόνο δεν τελειώνει. Η παραγωγή μειώθηκε ξανά με τον ίδιο ρυθμό όπως τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της κατάστασης στη Γερμανία και τη Γαλλία», γράφει ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Τα εργοστάσια στην ευρωζώνη μείωσαν το εργατικό δυναμικό τους για ένατο μήνα και, όπως συμβαίνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μειώθηκαν και τα βιβλία παραγγελιών. Ο δείκτης νέων παραγγελιών βρίσκεται κάτω από το 50 για 22ο συνεχόμενο μήνα.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου