Είναι εύκολο να παραμελήσετε αυτό το σύμπτωμα, αλλά είναι σημαντικό να το ελέγξετε. Η διάγνωση οποιουδήποτε καρκίνου ή ακόμη και η σκέψη του προκαλεί τρόμο και ανησυχία. Η λευχαιμία μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτική επειδή είναι λίγο συγκεχυμένη έννοια. Σε αντίθεση με τον καρκίνο του ήπατος, ο όρος δεν διευκρινίζει την προέλευση του καρκίνου.
«Η λευχαιμία είναι μια γενική διάγνωση που περιγράφει έναν καρκίνο του αίματος», εξηγεί ο Dr. David Chitty, DO, ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου R.J. Zuckerberg του Northwell Health. «Υπάρχουν χρόνιες λευχαιμίες και οξείες λευχαιμίες. Οι χρόνιες λευχαιμίες είναι γενικά πιο ήπιες, ενώ οι οξείες λευχαιμίες απαιτούν άμεση παρέμβαση».
«Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί» είναι κάτι που ακούγεται συχνά για τους καρκίνους. Ωστόσο, ο Dr. Chitty λέει ότι τα πρώιμα σημάδια της λευχαιμίας μπορεί να είναι σχεδόν ανεπαίσθητα. «Οι περισσότερες λευχαιμίες δεν σχετίζονται με εξογκώματα ή μάζες ή πόνο», λέει ο Dr. Chitty. «Συχνά διαγιγνώσκουμε λευχαιμία σε ασθενείς που αισθάνονται καλά και δεν το πιστεύουν».
Τρεις ειδικοί που θεραπεύουν ασθενείς με λευχαιμία συμφωνούν ότι πρέπει να επισημάνετε στον γιατρό σας ένα σημάδι που συχνά παραβλέπεται.
Τι είναι η λευχαιμία;
Η λευχαιμία έχει πολλές μορφές με μια βασική ομοιότητα. «Η λευχαιμία είναι ένας ευρύς όρος που περιγράφει πολλούς τύπους καρκίνου που προέρχονται από τους ιστούς που σχηματίζουν το αίμα του σώματος, όπως ο μυελός των οστών και το λεμφικό σύστημα», λέει ο Dr. John Molina, MD, MEd, ειδικός λευχαιμίας στην Κλινική Κλίβελαντ. «Η λέξη λευχαιμία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “λευκός” και “αίμα” και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να αντιπροσωπεύσει ένα μη φυσιολογικό επίπεδο λευκών αιμοσφαιρίων».
Οι γιατροί συχνά ταξινομούν τη λευχαιμία με βάση την εξέλιξη της νόσου.
«Η λευχαιμία μπορεί να είναι είτε οξεία, που χαρακτηρίζεται από μια ταχεία αύξηση στα λευκά αιμοσφαίρια, είτε χρόνια, που είναι μια συσσώρευση πιο ώριμων αλλά μη φυσιολογικών λευκών αιμοσφαιρίων», λέει ο Dr. Molina.
Από εκεί και πέρα, οι γιατροί ταξινομούν τον τύπο των κυττάρων του αίματος που επηρεάζονται – λεμφοειδή ή μυελοειδή. «Τα λεμφοειδή κύτταρα ωριμάζουν σε Β και Τ-κύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμούν τις λοιμώξεις», λέει ο Dr. Molina. «Τα μυελοειδή κύτταρα ωριμάζουν σε ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και άλλες μορφές λευκών αιμοσφαιρίων, όπως τα ουδετερόφιλα, τα κύτταρα που καταπολεμούν τα βακτήρια».
Το πρώιμο σημάδι της λευχαιμίας που οι περισσότεροι αγνοούν
Και οι τρεις ειδικοί συμφώνησαν: «Ένα κοινό σημάδι της λευχαιμίας που συχνά αγνοείται είναι η κόπωση ή η υπερβολική κούραση», λέει η Dr. Nadia Bambace, MD, ογκολόγος στο Miami Cancer Institute, τμήμα του Baptist Health South Florida.
Ο Dr. Molina το έχει δει να συμβαίνει στο ιατρείο του πάρα πολλές φορές. «Συχνά, οι ασθενείς αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται καλά για εβδομάδες ή μήνες πριν από τη διάγνωσή τους», λέει ο ειδικός. Φυσικά, όλοι νιώθουμε κουρασμένοι κατά καιρούς. Ωστόσο, ο τύπος κόπωσης που σχετίζεται με τη λευχαιμία είναι διαφορετικός.
«Η ταχέως εξελισσόμενη κόπωση δεν είναι φυσιολογική και συχνά συνδέεται με επιδείνωση της αναιμίας», λέει η Dr. Chitty. «Αυτό συχνά εκδηλώνεται με ωχρότητα, δηλαδή απώλεια χρώματος στο δέρμα».
Γιατί είναι τόσο εύκολο να αγνοήσουμε αυτό το πρώιμο σύμπτωμα της λευχαιμίας;
Η κόπωση είναι τόσο συνηθισμένη που είναι εύκολο να την συνδέσουμε με κάτι άλλο εκτός από προειδοποιητικό σημάδι για λευχαιμία. «Είναι εύκολο να αποδώσουμε την κόπωση σε διάφορες αιτίες, όπως το άγχος, την έλλειψη ύπνου ή άλλες λιγότερο σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Δεν είναι ασυνήθιστο οι ασθενείς και οι γιατροί να αποδίδουν αρχικά την κόπωση σε παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως στο άγχος της εργασίας ή σε άλλα ιατρικά προβλήματα».
Για να είμαστε σαφείς, η κόπωση μπορεί να μην είναι καθόλου σημάδι λευχαιμίας. Μπορεί απλά να είστε κουρασμένοι, αν και η εξάντληση είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα άλλων υποκείμενων παθήσεων που αξίζει να εξεταστούν το συντομότερο δυνατό.
«Η κόπωση μπορεί επίσης να σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό σε περιπτώσεις επιδείνωσης της κόπωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, [όπως σε] ημέρες ή εβδομάδες», λέει ο Dr. Chitty.
Άλλα σημάδια της λευχαιμίας εκτός από την κόπωση
Η κόπωση δεν είναι το μόνο πιθανό σημάδι της λευχαιμίας που πρέπει να αναφέρετε στον γιατρό σας. Η Dr. Molina αναφέρει ότι άλλα συμπτώματα λευχαιμίας είναι τα εξής:
- Μειωμένη αντοχή στην άσκηση
- Αυξημένοι μώλωπες
- Ασυνήθιστη αιμορραγία
- Συχνές λοιμώξεις
- Απρόσμενη απώλεια βάρους
- Νυχτερινές εφιδρώσεις
- Ανεξήγητοι πυρετοί
- Πόνος στην κοιλιά στην αριστερή πλευρά
- Θολή όραση
- Διογκωμένοι λεμφαδένες (χωρίς πόνο)
Δυστυχώς, όπως αναφέρει ο Dr. Molina: «Άλλες φορές, οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα και να διαγνωστούν μέσω μιας εξέτασης αίματος ή τυχαία κατά την αξιολόγηση για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας».
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για λευχαιμία;
Σύμφωνα με τον Dr. Chitty, μερικοί από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη λευχαιμίας περιλαμβάνουν προηγούμενη χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή έκθεση σε ακτινοβολία. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο. Η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για λευχαιμία.
Ωστόσο, η λευχαιμία συνήθως δεν έχει παράγοντες κινδύνου. «Η συντριπτική πλειοψηφία των λευχαιμιών είναι αποτέλεσμα ενός γενετικού σφάλματος στα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου», λέει ο Dr. Molina.
Πώς θεραπεύεται η λευχαιμία;
Η θεραπεία της λευχαιμίας εξαρτάται από τον τύπο της νόσου. «Για παράδειγμα, η οξεία μυελογενής λευχαιμία και η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία απαιτούν εντατική χημειοθεραπεία και πιθανώς μεταμόσχευση μυελού των οστών για ίαση», εξηγεί ο Dr. Molina. «Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα καθημερινό χάπι που επιτρέπει στους περισσότερους ασθενείς να έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τον γενικό πληθυσμό, καθώς και τη δυνατότητα ακόμη και να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία».
Τι να κάνετε αν ανησυχείτε για λευχαιμία
Οι ειδικοί συμφωνούν και σε αυτό: Συζητήστε με τον γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες ή συμπτώματα που σας απασχολούν.
«Εάν κάποιος έχει ανησυχητικά σημάδια για λευχαιμία, θα πρέπει να υποβληθεί σε αρχική αξιολόγηση από τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου», λέει ο Dr. Chitty. «[Οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας] βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ελέγχου και σε περίπτωση ανησυχητικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων, παραπέμπουν σε αιματολόγο ή ογκολόγο».
Ο Dr. Chitty λέει ότι ο ειδικός θα κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά ή θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε μια διάγνωση, όπως η λευχαιμία.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου