Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Βρετανία: Χορηγήθηκε το πρώτο mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου του εντέρου – Ακολουθούν χιλιάδες και σε άλλες μορφές της νόσου

 


Ένας άνδρας με καρκίνο του εντέρου έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην Βρετανία, που υποβλήθηκε σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο τύπου mRNA για τη νόσο στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι βρετανικές αρχές χαιρέτισαν τη θεραπεία ως “στιγμή ορόσημο” για τους ασθενείς και το βρετανικό ΕΣΥ. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χιλιάδες ακόμη άνθρωποι αναμένεται να προσκληθούν για να λάβουν μέρος σε δοκιμές εμβολίων για διάφορες μορφές καρκίνου τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

Ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο για τον καρκίνο του εντέρου ήταν ο Elliot Pfebve, 55 ετών, ο οποίος διαγνώστηκε με τη νόσο μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας με τον γενικό του ιατρό.
Αφού του αφαιρέθηκε ένας όγκος 30 εκατοστών από το παχύ έντερο, παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ για χημειοθεραπεία και για να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή.

Ο πρώτος ασθενής

Ο Elliot Pfebve, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο οποίος είναι λέκτορας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δήλωσε: “Η συμμετοχή σε αυτή τη δοκιμή ταιριάζει με το επάγγελμά μου ως λέκτορας και ως άτομο με επίκεντρο την κοινότητα. Θέλω να επηρεάσω θετικά τη ζωή των άλλων ανθρώπων και να τους βοηθήσω να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Μέσω των δυνατοτήτων αυτής της δοκιμής, αν είναι επιτυχής, μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ανθρώπους, ώστε να έχουν ελπίδα και να μην βιώσουν όλα όσα πέρασα εγώ. Ελπίζω ότι αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους.

Το εμβόλιο δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνολογίας mRNA και αναπτύσσεται από κοινού από τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Genentech. Λειτουργεί αναζητώντας συγκεκριμένες μεταλλάξεις στον όγκο ενός ασθενούς, με τους κλινικούς γιατρούς να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν μια εξατομικευμένη θεραπεία.
Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει και να επιτεθεί σε τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.


Η Δρ Victoria Kunene, σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο Νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής, δήλωσε: «Τα ερευνητικά εμβόλια κατά του καρκίνου βασίζονται σε mRNA και δημιουργούνται με την ανάλυση του όγκου ενός ασθενούς για τον εντοπισμό μεταλλάξεων που αφορούν ειδικά τον δικό του καρκίνο.  Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο ερευνητικό εμβόλιο για τον καρκίνο, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε αν αυτά θα είναι επιτυχή, αν και είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι.
Με βάση τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε επί του παρόντος για την ανταπόκριση του σώματος στο εμβόλιο, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική και θετική εξέλιξη για τους ασθενείς, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα δεδομένα και συνεχίζουμε να προσκαλούμε κατάλληλους ασθενείς στη δοκιμή για να το διαπιστώσουμε περαιτέρω».

Η επέκταση του προγράμματος

Η δοκιμή στην οποία συμμετείχε ο Pfebve είναι μία από τις πολλές που θα πραγματοποιηθούν σε ιδρύματα του NHS σε ολόκληρη τη χώρα. Αποτελεί μέρος του προγράμματος του Βρετανικού ΕΣΥ, Cancer Vaccine Launch Pad, το οποίο εργάζεται για την ταχεία χορήγηση εμβολίων στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό.

Στα άτομα που επιθυμούν να λάβουν μέρος θα γίνει εξέταση αίματος και λήψη δείγματος ιστού. Εάν είναι επιλέξιμοι, θα παραπεμφθούν στο πλησιέστερο νοσοκομείο NHS που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Τριάντα νοσοκομεία στην Αγγλία έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία, ενώ περισσότερα πρόκειται να ενταχθούν τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το βρετανικό ΕΣΥ, το πρόγραμμα θα συνεργαστεί με μια σειρά φαρμακευτικών εταιρειών και θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει ασθενείς με άλλους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και του πνεύμονα.

Η Amanda Pritchard, διευθύνουσα σύμβουλος του NHS England, δήλωσε σχετικά: “Το να βλέπουμε τον Elliot να λαμβάνει την πρώτη του θεραπεία στο πλαίσιο του προγράμματος Cancer Vaccine Launch Pad είναι μια στιγμή ορόσημο για τους ασθενείς και την υπηρεσία υγείας, καθώς προσπαθούμε να αναπτύξουμε καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους για να σταματήσουμε αυτή την ασθένεια.

Το βρετανικό ΕΣΥ βρίσκεται στη μοναδική θέση να παρέχει αυτού του είδους την κορυφαία έρευνα παγκοσμίως σε μέγεθος και κλίμακα, και καθώς περισσότερες από αυτές τις δοκιμές θα ξεκινήσουν να διεξάγονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, η εθνική μας υπηρεσία αντιστοίχισης θα διασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι επιλέξιμοι ασθενείς θα έχουν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε αυτές», είπε η Amanda Pritchard.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου