Η επιφάνεια της γης που επηρεάζεται από ακραία ξηρασία έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με νέα έρευνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το 48% της επιφάνειας της ξηράς στη Γη αντιμετώπισε τουλάχιστον έναν μήνα ακραίας ξηρασίας πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση του «Lancet Countdown on Health and Climate Change» – από μέσο όρο 15% τη δεκαετία του 1980.
Σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη – το 30% – αντιμετώπισε ακραία ξηρασία για τρεις ή περισσότερους μήνες το 2023. Στη δεκαετία του 1980, ο μέσος όρος ανερχόταν σε 5%.
Η νέα μελέτη, σύμφωνα με το BBC, παρουσιάζει μερικά από τα πιο ενημερωμένα δεδομένα παγκοσμίως για την ξηρασία, επισημαίνοντας πόσο γρήγορα επιταχύνεται.
Οι αιτίες των μεμονωμένων ξηρασιών είναι περίπλοκες, επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επάρκεια του νερού, από καιρικά φαινόμενα μέχρι τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γη.
Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα παγκόσμια πρότυπα βροχοπτώσεων, καθιστώντας ορισμένες περιοχές πιο επιρρεπείς στην ξηρασία.
Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο
Οι περιοχές που επηρεάζονται ιδιαίτερα από ακραία ξηρασία, είναι η Νότια Αμερική, η Μέση Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που μεγάλα τμήματα της γης είναι αντιμέτωπα με ξηρασία, οι ακραίες βροχοπτώσεις έχουν επίσης αυξηθεί.
Η σύνδεση μεταξύ ξηρασίας, πλημμυρών και υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι περίπλοκη, σχολιάζει το BBC. Ο ζεστός καιρός αυξάνει την εξάτμιση του νερού από το έδαφος, γεγονός που επιμηκύνει τις άνυδρες περιόδους.
Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή αλλάζει επίσης τα πρότυπα των βροχοπτώσεων. Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται, περισσότερο νερό εξατμίζεται στον αέρα. Ο αέρας θερμαίνεται επίσης, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία. Όταν αυτή η υγρασία κινείται πάνω από την ξηρά ή μετατρέπεται σε καταιγίδα, οδηγεί σε πιο έντονη βροχή.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου