Το πρακτορείο Reuters έγραψε ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν στην Καστίλλη – Λα Μάντσα και οι υπόλοιποι 70 νεκροί προέρχονται από τη Βαλένθια, που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη ισπανική πόλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η καταστροφή στη Βαλένθια φέρεται να οφείλεται σε διοικητικές αλλαγές στις τοπικές υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης.

Συγκεκριμένα, η περιφερειακή κυβέρνηση κατάργησε τη Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης της Βαλένθια (UVE) κατά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2023. Μάλιστα, ομογενής που μένει στην περιοχή υποστήριξε ότι το μήνυμα του 112 καθυστέρησε τουλάχιστον πέντε ώρες, γεγονός που αποδείχθηκε μοιραίο.

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος από την Πέμπτη έως το Σάββατο.

Επίσης, η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET ανακοίνωσε ότι τα φαινόμενα υποχωρούν στη Βαλένθια και στα νότια της χώρας. Εντούτοις, η κακοκαιρία κατευθύνεται στα βόρεια προς τη Βαρκελώνη και αναμένεται να χτυπήσει βαριά τις παράκτιες περιοχές.

«Συναγερμός στα βορειοανατολικά: Μπορεί να σημειωθούν πολύ ισχυρές βροχές» έγραψε η AEMET σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το φαινόμενο «Rex Blocking»

Το φαινόμενο στο οποίο οφείλεται η καταστροφή στην Ισπανία ονομάζεται, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, «Rex Blocking».

Τι ακριβώς είναι αυτό; «Είχαμε ένα βαρομετρικό χαμηλό, όπως συνηθίζεται, στην κεντρική, δυτική και ανατολική Μεσόγειο. Ένα βαρομετρικό χαμηλό που στροφυλιζόταν γύρω από την Ισπανία, υπήρχαν υψηλές πιέσεις στα βόρεια διαμερίσματα και έστελναν ψυχρές αέριες μάζες πάνω από την Ισπανία.

Άρα, στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Ισπανίας είχαμε πολύ κρύες αέριες μάζες. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ανοδικές κινήσεις, καταιγιδοφόρα νέφη, καταιγίδες με μεγάλη ραγδαιότητα. Τα ύψη βροχής που έπεσαν στη Βαλένθια δεν ήταν ακραία. Γύρω στα 200 χιλιοστά, σχεδόν τα μισά απ’ όσα έπεσαν στον “Daniel”.

Ωστόσο, η μεγάλη ραγδαιότητα, το γεγονός, δηλαδή, ότι έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγο χρόνο δημιούργησε σε ευάλωτες περιοχές πλημμύρες. Δημιουργήθηκε, δηλαδή, το “Rex Blocking”. Στη Μεσόγειο συναντώνται τέτοια συστήματα, αλλά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προηγήθηκαν και της ανομβρίας δημιουργήθηκαν αυτά τα προβλήματα. Τέτοια καιρικά μοτίβα συναντάμε και στην Ελλάδα.

Η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες που προηγήθηκαν διόγκωσαν το φαινόμενο και το έκαναν πιο καταστροφικό».

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press: