Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Πρόστιμο έως 400 ευρώ για παράνομο παρκάρισμα στην Ελλάδα

 


Το ζήτημα του παρκαρίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Με τους δρόμους συχνά στενούς και τις διαθέσιμες θέσεις περιορισμένες, καταλήγουμε να κάνουμε ατελείωτους κύκλους ή να καταφεύγουμε σε ιδιωτικά πάρκινγκ. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η νομοθεσία σχετικά με το παρκάρισμα στους δρόμους: Πού επιτρέπεται και πού όχι;

Παρκάρισμα Αθήνα

Πού επιτρέπεται να παρκάρετε

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μπορείτε να παρκάρετε οπουδήποτε, εκτός αν υπάρχει σήμανση ή διαγράμμιση που απαγορεύει τη στάθμευση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην παρεμποδίζετε την κυκλοφορία των οχημάτων ή των πεζών.

Στο κέντρο της Αθήνας, το παρκάρισμα επιτρέπεται μόνο σε ειδικά σηματοδοτημένες θέσεις με λευκή γραμμή και σήμανση Ρ60-Ρ, με πληρωμή μέσω της εφαρμογής My Athens Pass ή αγοράς κάρτας από περίπτερο για διάστημα έως 3 ώρες.

Είναι σημαντικό να παρκάρετε στη δεξιά πλευρά του δρόμου, εκτός αν πρόκειται για μονόδρομο ή υπάρχει σχετική σήμανση.

Παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην Αθήνα

Θέσεις ΑμεΑ

Οι θέσεις ΑμεΑ προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία που διαθέτουν το ειδικό Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ (μπλε κάρτα). Αυτές οι θέσεις είναι μόνο για τα οχήματα των δικαιούχων και προϋποθέτουν ειδικές ιατρικές προϋποθέσεις.

Πού απαγορεύεται το παρκάρισμα

Είναι σαφέστερο το πού απαγορεύεται να παρκάρετε σύμφωνα με τον ΚΟΚ. Δείτε μερικές βασικές απαγορεύσεις:

παράνομο παρκάρισμα σε ράμπα ΑμεΑ

Θέσεις ΑμεΑ και ράμπες: Απαγορεύεται αυστηρά η στάθμευση εδώ, και το πρόστιμο φτάνει τα 200 ευρώ, ενώ αφαιρούνται οι πινακίδες και το δίπλωμα για 3 μήνες, μαζί με 9 πόντους στο δίπλωμα.
Είσοδοι πάρκινγκ: Η στάθμευση σε είσοδο ιδιωτικού χώρου κοστίζει 80 ευρώ, και σε περίπτωση καταγγελίας, το όχημά σας θα απομακρυνθεί από γερανό.
Κίτρινη γραμμή: Η συνεχής κίτρινη γραμμή υποδηλώνει απαγόρευση στάθμευσης, ενώ και οι διακεκομμένες ή ζικ ζακ γραμμές επισημαίνουν το ίδιο.

Παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην Αθήνα

Θέσεις κατοίκων: Αυτές σημειώνονται με μπλε γραμμή και προορίζονται μόνο για όσους διαθέτουν ειδική κάρτα κατοίκου.
Πεζοδρόμια: Το παρκάρισμα εδώ παρεμποδίζει τους πεζούς και τα άτομα με αναπηρία, με πρόστιμο 80 ευρώ.
Διαβάσεις πεζών και αριστερή πλευρά: Απαγορεύεται η στάθμευση πάνω σε διαβάσεις, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η στάθμευση στην αριστερή πλευρά του δρόμου, εκτός από μονόδρομους με ειδική σήμανση.
- Δρόμοι και πυροσβεστικά σημεία: Δεν επιτρέπεται στάθμευση κοντά σε σιδηροδρομικές διαβάσεις (15 μέτρα) ή πυροσβεστικά σημεία (5 μέτρα), όπως και η λεγόμενη διπλή γραμμή παράλληλα με άλλο όχημα.

Παρκάρισμα έξω από το σπίτι 

Εάν ο δρόμος έξω από το σπίτι σας δεν διαθέτει απαγορευτική σήμανση, ο καθένας μπορεί να παρκάρει νόμιμα. Η τοποθέτηση αντικειμένων όπως κώνων ή καρεκλών αποτελεί παράβαση με πρόστιμο 400 ευρώ, καθώς θεωρείται κατάληψη δημόσιου χώρου. Εμπόδια μπορούν να τοποθετηθούν μόνο με άδεια από τον Δήμο.

Παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην Αθήνα

Με τα πρόστιμα να αυξάνονται, καλό είναι να παρκάρετε προσεκτικά για να αποφύγετε κλήσεις και να συμβάλλετε στη βελτίωση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου