Ο Πάρνωνας, με τα 1.934 μέτρα υψόμετρο είναι το βουνό εκείνο που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, ενώ στις κατάφυτες πλαγιές του «κρύβει» μοναδικά χωριά-διαμαντάκι που τελευταία όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες τα ανακαλύπτουν.
Χωριά που έχουν καταφέρει να κρατήσουν ατόφιο τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, ιδανικά για σύντομες εξορμήσεις στην αγκαλιά της πελοποννησιακής φύσης. Εξάλλου, από την Αθήνα απέχει περίπου τρεις ώρες και αξίζει κανείς να τα ανακαλύψει για μια διαφορετική εμπειρία στο βουνό.
Ας δούμε παρακάτω τρία από τα αρκετά χωριά του Πάρνωνα που αξίζει να είναι ο επόμενος προορισμός σας
Καστάνιτσα
Αρκετά διαφορετική από τα υπόλοιπα χωριά στην Ορεινή Αρκαδία, η Καστάνιτσα είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα Τσακωνοχώρια του νομού. Κάτασπρα πέτρινα σπίτια που φέρνουν στο νου κάποιο αιγιοπελαγίτικο τοπίο, παρά ορεινό χωριό, σκαρφαλωμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, συνθέτουν την πανέμορφη εικόνα του.
Ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός και διατηρητέος, ταυτόχρονα, οικισμός βρίσκεται ανάμεσα σε καστανιές (σε αυτές αλλά και στο κάστανο για το οποίο φημίζεται οφείλεται και η ονομασία της), ενώ αποτελεί και εξαιρετικό δείγμα της παραδοσιακής, τσακώνικης αρχιτεκτονικής με τα χαρακτηριστικά σπίτια με τις στέγες από σχιστόλιθο.
Κοσμάς
Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Λεωνίδιο, στο δρόμο που συνδέει την Αρκαδία με τη Λακωνία. Ο Κοσμάς σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, είναι πνιγμένος μέσα σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια.
Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και τα σπίτια του είναι πετρόχτιστα, με τους κατοίκους να φημίζονται για τις δημιουργίες τους από πέτρα. Η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες-λεοντοκεφαλές βρίσκεται στην καρδιά του χωριού ενώ η πλατεία «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.
Πραστός
Ένα υπέροχο μεσαιωνικό χωριό, στο οποίο νομίζεις πως ο χρόνος έχει σταματήσει. Οι ρυθμοί ράθυμοι και νωχελικοί, τα μεσαιωνικά κτίσματα μάρτυρες του παρελθόντος και μια μυστηριακή αύρα που καλύπτει το χωριό, γοητεύουν τους πάντες. Ο Πραστός απέχει 21 χλμ. από τον Άγιο Ανδρέα και μπορεί η διαδρομή για να φτάσει κανείς εδώ είναι σχετικά δύσκολη, σίγουρα αποτελεί μία από τις εκπλήξεις της Κυνουρίας.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αποτελούσε την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, με την παραδοσιακή τσακώνικη διάλεκτο να ομιλείται ακόμη και σήμερα από κάποιους κατοίκους του. Τα παλιά αρχοντικά του χωριού διακρίνονται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, με πιο σημαντικά όλων εκείνο του Σαραντάρη που χρονολογείται από το 1722, του Καραμάνου από το 1788, του Καλημέρη, του Μερίκα κ.α. Άλλα αξιόλογα σημεία στο χωριό αποτελούν τα υπολείμματα των βυζαντινών ναών των Ταξιαρχών, του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας -αλλοτινής μητρόπολης του Πραστού.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου