Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Σε αναμμένα κάρβουνα το Μαξίμου για την ομιλία Καραμανλή - Τι θα πει για τη διαγραφή Σαμαρά

 

Αν και η κυβέρνηση επιχειρεί την φυγή προς τα εμπρός μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο θόρυβος, εσωκομματικός και μη, δεν λέει να κοπάσει, ενώ απομένει και η παρέμβαση αύριο του Κώστα Καραμανλή από την Πάτρα, η οποία είτε θα ρίξει περισσότερο νερό στο μύλο της εσωστρέφειας, ή θα καταλαγιάσει τον κουρνιαχτό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν στον ενωτικό λόγο του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μπορεί μεν να έχει εκφράσει κοινές θέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, όμως το ύφος και ο τόνος του ήταν σαφώς διαφορετικός. Ο πρώην πρωθυπουργός, θα είναι ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου "Γιαβόλ" του Γιώργου Χαρβαλιά με τους παραβρισκόμενους αλλά και την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα να περιμένει την αντίδραση στα όσα συνέβησαν ενώ ο ίδιος έλειπε εκτός Αθηνών.

Βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης εκτιμούν ότι ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει εκ νέου για τα ευρωπαϊκά θέματα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ και για τις ανισότητες στην Ευρώπη, τον ελληνοτουρκικό διάλογο μετά και την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα- κατά την διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν- αλλά και για την πάγια θέση της χώρας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η οποία δεν έχει ικανοποιηθεί. Αφορμή θα σταθεί η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Σταινμάγιερ στην Ελλάδα.

Η τοποθέτηση του όμως για την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και η απάντηση που τυχόν θα δώσει στην πρόταση που έκανε ο ανεξάρτητος πλέον Μεσσήνιος βουλευτής να είναι ο ίδιος ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συζητηθούν περισσότερο από όλα τα σημεία της ομιλίας του, προκαλώντας έναν ακόμη γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων και προβληματισμού.

Πολλοί εκτιμούν ότι θα σταθεί αρνητικά στην διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο Μέγαρο Μαξίμου και πως τελικά θα λύσει τον γρίφο, λέγοντας δημόσια- αυτό που λέει και ιδιωτικά- ότι δηλαδή ο ίδιος δεν σκέφτεται την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ομιλία του ωστόσο γράφεται ακόμη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Δυόμιση χρόνια κυβερνητικής θητείας

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάριζε και πριν την θύελλα που έφερε η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία, προτάσσοντας την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας για την θετική πορεία της οικονομίας και την ευημερία. Όσα κυβερνητικά στελέχη βγήκαν μπροστά τις τελευταίες ημέρες προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενο στραβοπάτημα με …αποχωρήσεις θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την χώρα, την ώρα που βρίσκεται σε σημείο ανάκαμψης.

"Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι όλα γίνονται άψογα. Είμαι ο πρώτος ο οποίος πάντα επιδιώκει την κριτική και θεωρώ ότι μόνο αν είμαστε πραγματικά αυστηροί με τους εαυτούς μας και με το έργο μας μπορούμε ουσιαστικά να βελτιωνόμαστε", τόνισε με αυτοκριτική διάθεση στην ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε μάλιστα: "Ας μη ξεχνάμε, όμως, από πού ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια και πού είμαστε σήμερα. Σε μια πορεία σίγουρα με αδυναμίες, όμως και με πολλές γενναίες μεταρρυθμίσεις. Είναι μια ανορθωτική τροχιά που ακολουθεί η χώρα σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής".

Ο σκόπελος ωστόσο της προεδρικής εκλογής είναι μπροστά και όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε μία κεντροδεξιά επιλογή, ακούγοντας και τη βάση αλλά και αρκετούς "γαλάζιους" βουλευτές, οι οποίοι το ζήτησαν ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, στην θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μετά τις ευρωεκλογές. Είναι άλλωστε και ένας τρόπος να συσπειρώσει τους βουλευτές μετά την διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί να δώσει το παρών στην ψήφιση του προυπολογισμού.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου