Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Στο σκαμνί του ΕΣΡ γνωστοί τράπερ - Κατηγορούνται για "σεξιστικούς στίχους, προτροπή σε βία και ρητορική μίσους"

 

Γνωστοί τράπερ καλούνται σε ακρόαση από το ΕΣΡ για τα βίντεο που προβάλλονται στο Διαδίκτυο και έχουν τη γνωστή θεματολογία αυτών των τραγουδιών, δηλαδή όπλα, ναρκωτικά και βία. Με στίχους σεξιστικούς, ενίοτε και ρατσιστικούς, που προτρέπουν και εξυμνούν τη βία, ενώ- αυτό είναι το κρίσιμο- το κοινό τους είναι κατ΄εξοχήν οι έφηβοι.

Οι τράπερ που καλούνται ενώπιον του ΕΣΡ είναι οι Toquel, Rack (Barcode Entertainment) και Snik, καθώς και οι δισκογραφικές τους εταιρείες, Capital Music, Alphapop Records και Mad House Records.

Η τολμηρή πρωτοβουλία του ΕΣΡ που έχει γίνει δεκτή με θετικά σχόλια, αφορά τα βίντεο των τριών αυτών καλλιτεχνών, που εγκαλούνται για "προβολή περιεχομένου που θίγει την ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων", ενώ όπως αναφέρεται συνιστά "υποκίνηση σε βία και σε μίσος". Η παρέμβαση του Συμβουλίου γίνεται κατόπιν των νέων αρμοδιοτήτων που έχουν δοθεί στο ΕΣΡ από το νόμο Πέτσα- Λιβανίου και ακολουθούνται ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η ασχολία του ΕΣΡ με τους τράπερ και τους στίχους των τραγουδιών τους, πιθανώς να συνδέεται και με το θέμα του bullying στα σχολεία και της εφηβικής παραβατικότητας που έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, αφού πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ίσως δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική σύμπτωση της μόδας των τράπερ με τη νεανική παραβατικότητα που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Ενώ σημειώνεται ότι αναμένεται απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις αρμοδιότητες και τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων, ύστερα από προσφυγή του Στέφανου Χίου και του "Μακελειού" που διαμαρτύρονται για πρόστιμο που τους επέβαλε το ΕΣΡ ύψους 400 χιλιάδων ευρώ για διαφήμιση του περιεχομένου της εφημερίδας.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις όπως του ΕΣΡ, αν και σπάνιες, δεν είναι άγνωστες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου επίσης προστατεύεται η καλλιτεχνική δημιουργία, γιατί αυτό είναι το βασικό επιχείρημα που διατυπώνεται από τους εγκαλούμενους.

Στη Ισπανία για παράδειγμα, ο ράπερ Pablo Hasel που είχε βάλει στο στόχαστρο τη Βασιλική οικογένεια και την χαρακτήριζε "παράσιτο" και εγκληματική συμμορία στα τραγούδια του, ενώ τον βασιλιά Χουάν Κάρλος ως "μέθυσο, χρήστη ναρκωτικών και πελάτη ιερόδουλων", καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 μηνών από το δικαστήριο που ειδικεύεται στα εγκλήματα τρομοκρατίας , αφού θεωρήθηκε ότι γίνεται "εξύμνηση της τρομοκρατίας."

Ενώ το 2012 στη Γαλλία, όταν ο κωμικός M΄bala Μ΄bala αποκάλεσε τον Χίτλερ "γλυκό παιδί" και αμφισβήτησε την ύπαρξη θαλάμων αερίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και το Ολοκαύτωμα, το βελγικό δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο και τον καταδίκασε σε 2 μήνες φυλακή για υποκίνηση μίσους.

Όπως ανέφερε στην ΕφΣυν χθες ο γνωστός νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος, σε ακραίες περιπτώσεις άθλιων στίχων με πρόσχημα την Τέχνη, "οι αποφάσεις είναι καταδικαστικές", αλλά θα πρέπει το ΕΣΡ να επικαλεστεί και να απομαγνητοφωνήσει συγκεκριμένους στίχους και βίντεο ώστε να κριθούν.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου