Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Η τακτική της Αθήνας στην επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν: "Καλύτερο να μιλάμε από το να μην μιλάμε καθόλου"

 


Λίγες ώρες πριν επισκεφθεί την Αθήνα και το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Χακάν Φιντάν, στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε τουρκικό μέσο δήλωσε μάλλον αισιόδοξος για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, υποστηρίζοντας ότι πρόθεση Αθήνας και Άγκυρας είναι η μετατροπή του Αιγαίου σε μία θάλασσα ειρήνης.

"Έχουμε την αρχή της αναζήτησης λύσεων στα υφιστάμενα ζητήματά μας, με την Ελλάδα, σύμφωνα με την αρχή του αμοιβαίου οφέλους (σ.σ. καζάν-καζάν) όπως ορίζει το όραμα που διατύπωσε ο πρόεδρός μας. Συζητάμε ποιοτικά τα υφιστάμενα προβλήματα και στοχεύουμε στον τερματισμό τους με τρόπο που θα μπορούν να επιλυθούν οριστικά και θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Λέμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης", είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Η τακτική της Αθήνας στην επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν: "Καλύτερο να μιλάμε από το να μην μιλάμε καθόλου"

Πόσο έτοιμες είναι οι δύο χώρες για ένα τέτοιο βήμα; Την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα, με κάθε ευκαιρία, ανοίγει διάπλατα την δική της ατζέντα, η οποία δεν περιορίζεται στην επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς που έχουν οι δύο χώρες, όπως υποστηρίζει η Αθήνα, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας; Πόσο εύκολο είναι για την Άγκυρα, να μην θέσει στο τραπέζι θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το εύρος των χωρικών υδάτων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς βραχονησίδων;

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών γίνεται μετά το πράσινο ως που έδωσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο του 2023, ώστε οι δυο χώρες να ανοίξουν μεταξύ άλλων και τον πολιτικό διάλογο για τις μεταξύ τους διαφορές. Ενάμιση χρόνο μετά και ενώ ωρίμασαν οι διπλωματικές συνθήκες- μεσολάβησε και η διακήρυξη των Αθήνων τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο- Γεραπετρίτης και Φιντάν έχουν εντολή να ερευνήσουν το πλαίσιο που θα μπορούσε να διαμορφωθεί ώστε οι δύο χώρες να πάνε ένα βήμα παρακάτω, φθάνοντας ακόμη και ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης ή του Αμβούργου, εάν συμφωνήσουν, μέσω συνυποσχετικού.

Τα αγκάθια

Εκτός από τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκίας, η οποία διατηρεί μέχρι σήμερα το casus belli στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, η Άγκυρα παρά την νηνεμία στο Αιγαίο και στον αέρα με μηδενικές παραβιάσεις, "υπενθυμίζει" συνεχώς με την έκδοση NAVTEX τις αξιώσεις της, κάθε φορά που ένα ερευνητικό πλοίο πραγματοποιεί έρευνες για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά τις δηλώσεις καλής θέλησης για εξεύρεση λύσης, δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα τεθεί στο τραπέζι το σύνολο των αξιώσεων, τινάζοντας τον διάλογο στον αέρα. Και οι πιέσεις όμως που ασκούνται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας τόσο από τον Αντ. Σαμαρά αλλά και από τον Κώστα Καραμανλή, έχουν μάλλον "βαρύνει" το κλίμα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένο να σταματήσει τον διάλογο, ακόμη και αν δεν καταφέρουν οι δύο πλευρές να έρθουν σε μία πρώτη συμφωνία. "Είναι καλύτερο να μιλάμε από το να μην μιλάμε καθόλου με την Τουρκία" λένε κυβερνητικές πηγές, διαμηνύοντας ότι πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συνεχίσει τον διάλογο με την γειτονική χώρα, καθώς ήδη τα οφέλη του είναι ορατά.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου