Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις εκλογές των ΗΠΑ, όπου συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι και δύο διαφορετικά οράματα. Ακόμη και οι εισηγμένες του ελληνικού χρηματιστηρίου περιμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Κάποιες εξ αυτών αγωνιούν θα λέγαμε.
Κι αυτό, διότι έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, από την στιγμή που «τρέχουν» μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Η Cenergy, για παράδειγμα, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία εργοστασίου καλωδίων στο Μέριλαντ. Το ίδιο ισχύει και για την Titan Cement, καθώς η αμερικανική θυγατρική -πέραν των μεγάλων επενδύσεων- ετοιμάζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κεφαλαιοποιώντας το αυξανόμενο μερίδιο των αμερικανικών εσόδων στον συνολικό ισολογισμό του Ομίλου.
Τελευταία, μάλιστα, την πρόθεσή της για δημιουργία εργοστασίου στις ΗΠΑ έχει εκφράσει και η Flexopack, η οποία πριν λίγες εβδομάδες αγόρασε οικόπεδο στην Πενσυλβάνια για τη δημιουργία παραγωγικών εγκαταστάσεων. Στις τρεις παραπάνω εταιρείες, φυσικά, μπορούν να προσθέσουμε πολλές ακόμα, όπως για παράδειγμα η Intralot, οι οποίες «βγάζουν» ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου από τις πωλήσεις στην αμερικανική αγορά.
Περνώντας το κρίσιμο όριο ΔΑ
Μένοντας στα του χρηματιστηρίου, την προσοχή μας αξίζουν συνολικά 47 εισηγμένες εταιρείες που, αυτήν την στιγμή, χρηματιστηριακή αξία άνω των 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη τρεις βρίσκονται μία ανάσα από το επίμαχο όριο, το οποίο εκτός από ψυχολογικής άποψης πλέον έχει αποκτήσει και πιο πρακτική σημασία. Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα 200 εκατ. ευρώ;
Διότι με βάση τον νέο κανονισμό της ΕΧΑΕ (θα τεθεί σε εφαρμογή το 2025) οι εταιρείες με αποτίμηση άνω των 200 εκατ. ευρώ καλούνται να διαθέτουν μετοχική διασπορά άνω του 15%, ενώ για όλες τις υπόλοιπες η αντίστοιχη απαίτηση «ανεβαίνει» στο 25%.
Είναι σαφές, επομένως, ότι για ορισμένες εισηγμένες, η υπέρβαση των 200 εκατ. ευρώ θεωρείται κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τα αυστηρότερα κριτήρια των χρηματιστηριακών αρχών. Σε διαφορετική περίπτωση οι βασικοί μέτοχοι θα κληθούν να παραχωρήσουν ένα γενναίο ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαια που κατέχουν.
Ένας χρόνος ή και ένας αιώνας
Γενναίες αποφάσεις χρειαζόμαστε όμως και στη Θεσσαλία. Εκεί για μια ακόμη φορά ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση στο συνέδριο GreenDealGreece 2024 που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) είπε ότι τα έργα αποκατάστασης των ζημιών θα ξεκινήσουν μέσα τις επόμενες ημέρες.
Όχι ότι θέλουμε να το αμφισβητήσουμε, αλλά δεν είναι και πρώτη φορά, που το ακούμε. Εδώ και μήνες η εκκίνηση είναι «θέμα ημερών». Να θυμίσουμε ότι οι μεγάλες καταστροφές των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών στη Θεσσαλία από την καταστροφική πλημμύρα Daniel έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2023 με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει τότε πως τα έργα θα ξεκινούσαν αμέσως γι΄ αυτό και επέλεξε μια συντομότερη διαδικασία για την ανάθεσή τους.
Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Ταχιάος είπε ότι στις προθέσεις του υπουργείου Υποδομών είναι να δημοπρατήσει το προσεχές διάστημα τον κόμβο του Σκαραμαγκά, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα μετριάσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση από την Αθήνα προς το βιομηχανικό κέντρο του Ασπροπύργου και την Ολυμπία Οδό και προς Σχιστό και το λιμάνι του Πειραιά.
Θα ήταν παράλειψη να μην θυμίσουμε ότι ο σχεδιασμός του προαναφερόμενου έργου εκκινεί… από τον προηγούμενο αιώνα (1987). Δυστυχώς για την ωρίμανση ενός έργου στη χώρα μας απαιτούνται δεκαετίες.
Και μια αλλαγή φρουράς
Και από εκείνα που παίρνουν χρόνο, στις αιφνίδιες αποφάσεις της στιγμής. Αλλαγή φρουράς σημειώθηκε στη Noval Property ΑΕΕΑΠ. Παραιτήθηκε ο επί πέντε χρόνια αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Καπετανάκος και τη θέση του ανέλαβε Μιχαήλ Παναγής μέχρι σήμερα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.
Περαιτέρω εξηγήσεις δεν δόθηκαν εκτός από το αυτονόητο: Συμβαίνουν αυτά στον ιδιωτικό τομέα…
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου