Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Αμερικανικές εκλογές: Τι θα γίνει με την Ουκρανία;

 

Ελίζα Καραγιώργη


Ολόκληρος ο κόσμος έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του σήμερα στις ΗΠΑ, στην πιο κρίσιμη και αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών. Κάποιοι άλλοι όμως πραγματικά «καίγονται» και αυτοί, δεν είναι άλλοι από τους Ουκρανούς.

Για να πάμε πρώτα στα… «εύκολα», μια εκλογή της Κάμαλα Χάρις στον Λευκό Οίκο, δεν θα αλλάξει πιθανότατα τις ισορροπίες. Η δυτική βοήθεια και η στήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστούν και… «βλέπουμε».

Αν όμως εκλεγεί ο Τραμπ; Μια τέτοια πιθανότητα – για την ώρα – αν όχι φοβίζει, τότε σίγουρα προβληματίζει το Κίεβο, καθώς ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος έχει προειδοποιήσει πως θα διακόψει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ενώ ουκ ολίγες φορές έχει διαμηνύσει πως «μπορεί να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο με ένα τηλεφώνημα στον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ούτως ή άλλως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφερθεί σαφώς κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τον έχει χαρακτηρίσει «πλασιέ» (salesman) και μάλιστα δηκτικά προσέθεσε: «κάθε φορά που έρχεται στις ΗΠΑ φεύγει με 60 δισ. δολάρια».

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κόπωση από τη χρηματοδότηση εμφανίζεται μεταξύ των μεγαλύτερων στρατιωτικών υποστηρικτών του Κιέβου, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, παρά τις συνεχιζόμενες δημόσιες εκδηλώσεις υποστήριξης προς την Ουκρανία από τον Λευκό Οίκο και το ΝΑΤΟ.

Δεν συζητάμε πως η Ουκρανία έχει βαριές απώλειες στο μέτωπο, ενώ προφανώς στις ΗΠΑ δεν λείπει η γκρίνια για τον πακτωλό χρημάτων που δίνεται στο Κίεβο.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι μια κυβέρνηση Τραμπ και οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι θα ήταν πολύ πιο εχθρικοί στο να χορηγήσουν στην Ουκρανία περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, εμποδίζοντας σημαντικά την ικανότητά της να συνεχίσει να αντεπιτίθεται στη Ρωσία. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ότι ακόμη και μια φιλική προς το Κίεβο διοίκηση υπό την Καμάλα Χάρις, η οποία έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να υποστηρίζει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος, θα μπορούσε να δυσκολευτεί να πείσει τους νομοθέτες των ΗΠΑ να παράσχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο λένε ότι οι εκλογές παρακολουθούνται στενά, εν μέσω ανησυχιών ότι η μελλοντική βοήθεια μπορεί να μειωθεί.

Η Ουκρανία βασίζεται στους διεθνείς εταίρους της για τις στρατιωτικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές ανάγκες που απαιτούνται για να διατηρηθεί η οικονομική λειτουργία της χώρας και να παραμείνει στρατιωτικά ικανή να αντισταθεί στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν οχυρωθεί στη νότια Ουκρανία και σε εκείνες που προωθούνται αργά στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας.

Το στοίχημα του Κογκρέσου

Η αμερικανική γενναιοδωρία προς την Ουκρανία έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη υπόθεση για τους Αμερικανούς νομοθέτες, με μήνες καθυστερήσεων και αντιρρήσεις από τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους για εκείνο το περιβόητο πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων που τελικά εγκρίθηκε με τα πολλά την άνοιξη.

Όπως αναφέρει το CNBC, κρίσιμος παράγοντας για την Ουκρανία είναι το αν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικανοί θα κυριαρχήσουν στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές, ένας καθοριστικός παράγοντας για το πόση δύναμη θα έχει ο μελλοντικός πρόεδρος (ή η μελλοντική πρόεδρος) και σε ποιο βαθμό θα είναι σε θέση να στηρίξει -ή να ανακόψει- την Ουκρανία οικονομικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει έντονα να εννοηθεί ότι θα τραβήξει την πρίζα της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, αφού ισχυρίστηκε ότι θα σταματήσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών από την εκλογή του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα το κάνει. Αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό ο Τραμπ να βλέπει το μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης ως έναν τρόπο για να σταματήσει βίαια τον πόλεμο.

Ο συνυποψήφιός του Τζέι Ντι Βανς είναι ρητά αντίθετος σε περαιτέρω βοήθεια για την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν το Κίεβο να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και θα πρέπει να είναι έτοιμες να παραχωρήσουν εδάφη στη Μόσχα.

Να θυμίσουμε εδώ ότι και ο Ούγγρος πρόεδρος, Βίκτορ Όρμπαν, λίγο αφότου ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως σε περίπτωση νίκης του, η Ευρώπη «θα πρέπει να επανεξετάσει τη βοήθεια στην Ουκρανία».

Αν και μια εκλογική νίκη της Χάρις θα αποτελούσε ανακούφιση για το Κίεβο, δεδομένου ότι η ίδια έχει δεσμευτεί σθεναρά ότι η κυβέρνησή της θα στηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», ούτε η ίδια ούτε η Ουάσινγκτον έχουν ποτέ προσδιορίσει με σαφήνεια το ακριβές νόημα της δήλωσής της, το πώς μοιάζει μια ουκρανική νίκη ή αν υπάρχει όριο στην αμερικανική βοήθεια.

Την εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές, δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν να λένε ότι μια κυβέρνηση Χάρις πιθανότατα θα δυσκολευόταν να προωθήσει σημαντική βοήθεια για την Ουκρανία μέσω του Κογκρέσου.

Επισφαλές μέλλον

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορία, οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει ένα επισφαλές μέλλον εν μέσω της εξασθένησης της δυτικής υποστήριξης και της κόπωσης από τη χρηματοδότηση.

«Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το σημείο του μέγιστου κινδύνου. Μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να τον κάνει να τηλεφωνήσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη από τις 6 Νοεμβρίου. Οποιαδήποτε τέτοια κλήση θα έθεσε προσδοκίες για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, με τις συζητήσεις να ξεκινούν πιθανώς τους πρώτους μήνες του 2025», λένε αναλυτές στο CNBC.

Σε οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία, ο Ζελένσκι δύσκολα θα εξασφαλίσει την ανάκτηση της κατεχόμενης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας και της περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία ή να λάβει αποζημιώσεις για τις τεράστιες ζημιές σε μια ισοπεδωμένη χώρα. Είναι επίσης πιθανό ότι μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων θα όριζε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν θα παραπεμφθούν σε δίκη για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Μεγαλύτερο πλήγμα θα μπορούσε να αποτελέσει το γεγονός ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βάζει τέλος στην επίτευξη του στόχου της Ουκρανίας: την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου