Ο Nicholas Peuch, κληρονόμος της περιουσίας του οίκου Hermès και επί δεκαετίες, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ευρώπης, ζει μεγάλο μέρος του χρόνου σε ένα από τα δώδεκα σπίτια του Ferret, μικροσκοπικού χωριού στις Ελβετικές Άλπεις.
Τον χειμώνα, δεν είναι προσβάσιμο οδικώς, έτσι οι ντόπιοι χρησιμοποιούν χιονοπέδιλα για να περπατήσουν στην κοντινότερη πόλη για προμήθειες, όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. Λίγοι κάτοικοι γνωρίζουν κάτι για τον όχι ιδιαίτερα κοινωνικό γείτονά τους, του οποίου η περιουσία υπολογιζόταν σε 13 δισ. δολάρια.
«Ξέρω ότι είναι πολύ πλούσιος», λέει στην εφημερίδα ο Jean-Jacques Éleaume, 70χρονος κάτοικος του χωριού. «Πώς ή γιατί, δεν έχω ιδέα». Η Mila Fedele, η οποία είναι ιδιοκτήτρια ενός μικρού ορεινού πανδοχείου στο χωριό όπου οι πεζοπόροι σταματούν για να περάσουν τη νύχτα, στον δρόμο τους για το κοντινό Mont Blanc, είπε ότι ο Puech συνήθως ερχόταν περίπου μία φορά το χρόνο για έναν καφέ.
«Δεν ήξερα καν το όνομά του», είπε. «Τώρα, φυσικά, έχω διαβάσει όπως όλοι οι άλλοι, έχω δει το όνομα στις εφημερίδες…».
«Δεν έχω χρήματα»
Ο Puech, ο οποίος είναι 81 ετών και δεν έχει παιδιά, πρωταγωνιστεί τον τελευταίο χρόνο λόγω ενός σοκαριστικού σχυρισμού που έκανε πέρυσι: Είπε ότι δεν είχε χρήματα. Όσον αφορά στο μερίδιό του στην Hermès, τον γίγαντα πολυτελείας που ελέγχεται από την οικογένειά του, είπε ότι δεν το έχει πια στα χέρια του και δεν έχει ιδέα ποιος το ελέγχει.
Είναι μια ιστορία μυστηρίου που θα μπορούσε να εκτυλιχθεί μόνο μεταξύ των υπερπλούσιων, στα φινετσάτα περιβάλλοντα των ιταλικών παλάτσο και των μαγευτικών σαλέ στις Άλπεις. Διακυβεύονται 6 εκατομμύρια μετοχές σε μια εμβληματική πολυτελή μάρκα που φημίζεται για τα πολύχρωμα μεταξωτά κασκόλ της και τις τσάντες Birkin και Kelly. Μια τεράστια κληρονομιά που κάποτε προοριζόταν για φιλανθρωπία τώρα θα μπορούσε να χαθεί για πάντα.
Η αποκάλυψη του Puech έχει προκαλέσει ερωτήματα που ψιθυρίζονται από το Παρίσι μέχρι τη Γενεύη. Ο Puech ισχυρίζεται πως ο επί χρόνια οικονομικός σύμβουλός του πούλησε τις μετοχές και έκλεψε τα έσοδα. Ο οικονομικός σύμβουλος κατηγορεί τον Puech ότι έστησε το σχέδιο αυτό για να αφήσει τα χρήματα σε έναν υπάλληλο, χωρίς ο τελευταίος να πληρώσει φόρο κληρονομιάς. Θα μπορούσε ο αρχιανταγωνιστής της Hermès. Bernard Arnault, να ρίξει φως στην κατάσταση, όπως ζήτησε ο Puech;
Οι δύο εκδοχές
Ο Eric Freymond, ο οποίος εργάστηκε για δεκαετίες ως οικονομικός σύμβουλος του Puech, υπέβαλε αναφορά στις αρχές τον Νοέμβριο του 2023, ισχυριζόμενος ότι ένας υπάλληλος και η σύντροφός του, που ζουν και οι δύο με τον Puech, επιχειρούσαν να ελέγξουν τη ζωή του κληρονόμου και να αποσπάσουν οικονομικό όφελος. Είπε μάλιστα ότι κάποια στιγμή ο Puech προσπάθησε να υιοθετήσει νόμιμα τον υπάλληλο, ώστε να μπορέσει να περάσει η περιουσία σε εκείνον μετά τον θάνατό του, χωρίς πρόβλημα.
Ο Puech, από την πλευρά του, λέει ότι ο ίδιος ο Freymond λεηλάτησε τις μετοχές ως μέρος μιας «γιγαντιαίας απάτης», η οποία θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει ήδη πριν από 25 χρόνια, όταν βοήθησε τον Bernard Arnault, τον ιδιοκτήτη της αντιπάλου της Hermès, LVMH, στις προσπάθειές του να χτίσει κρυφά ένα μεγάλο μερίδιο στην Hermès.
Ακόμα και ο οίκος Hermes είναι στο σκοτάδι. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε σε αναλυτές νωρίτερα αυτό το έτος ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ο Puech εξακολουθεί να κατέχει τις μετοχές του. Αυτό που περιπλέκει το θέμα είναι το γεγονός ότι ο Puech κατείχε τις λεγόμενες bearer shares, έναν τύπο μετοχών που δεν χρειάζεται να εγγραφεί σε συγκεκριμένο πρόσωπο ή επιχείρηση και όπου ο τελικός ιδιοκτήτης είναι άγνωστος στην εταιρεία. Τα μερίσματα για ανώνυμες μετοχές καταβάλλονται συνήθως μέσω των ενδιάμεσων χρηματοοικονομικών φορέων που τα κατέχουν για λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Hermès κατέχουν «ονομαστικές μετοχές» που εκδίδονται στο όνομά τους.
«Φυσικά, τουλάχιστον ένα πρόσωπο πρέπει να ξέρει πού βρίσκονται», είπε στη WSJ ο Nicolas Borsinger, ο οποίος διευθύνει το ιδιωτικό ίδρυμα του Puech, στο οποίο ο κληρονόμος σχεδίαζε να αφήσει την περιουσία του μέχρι που προσπάθησε απότομα αιφνιδίως να ακυρώσει αυτή τη δέσμευση.
«Σκοτεινή υπόθεση»
Δημοσιογράφος της Wall Street Journal έφτασε έως το σπίτι του Puech για να τον πείσει να μιλήσει. Εκείνος ήταν φιλικός, αλλά όταν κλήθηκε να μιλήσει για το μυστήριο γύρω από την περιουσία του, ο Puech είπε ευγενικά ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή και μπήκε σε ένα μικρό λευκό SUV. Μια γυναίκα που οδηγούσε το αυτοκίνητο είπε στον δημοσιογράφο ότι έπρεπε να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο τους. Οι δυο τους έφυγαν.
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Puech, Jörn-Albert Bostelmann, είπε ότι δεν θα σχολιάσει σε βάθος αυτό που αποκάλεσε «σκοτεινή υπόθεση» και ποινικό ζήτημα. «Ο πελάτης μου δεν έχει καμία πρόθεση να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες», είπε. «Είναι ένας 81χρονος άνδρας που προτιμά τα πράγματα να εξελίσσονται ειρηνικά».
Ένας δικηγόρος του Freymond είπε ότι ο πελάτης του αρνήθηκε την αδικοπραγία και αμφισβητεί την εκδοχή του Puech για τα γεγονότα. «Ο πελάτης μου έχει βαρεθεί να πρέπει να υπερασπίζεται τον εαυτό του έναντι όλων των εξωπραγματικών συκοφαντικών δηλώσεων», κατέληξε. Το μυστήριο, μέχρι στιγμής, παραμένει αλυτο.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου