Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

UBS: 3 απειλές, 1 πρόκληση και 1 ευκαιρία που θα καθορίσουν την επόμενη δεκαετία

 

Νατάσα Στασινού 


Πλησιάζουμε στο μέσο μιας δεκαετίας που έφερε υψηλότατα κέρδη στις αγορές μετοχών, οικονομική ανάπτυξη και σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις. Ήταν όμως και η δεκαετία, που στιγματίστηκε από μία πρωτοφανή πανδημία, το ξέσπασμα των πολέμων, μία κρίση κόστους ζωής και οξύτατες κοινωνικές προκλήσεις.

Τι περιμένουμε στο εξής; Τι θα οδηγήσει τις εξελίξεις; Η UBS επισημαίνει ότι είναι τα 5 «D» εκείνα, που ανατρέπουν και διαμορφώνουν τα δεδομένα.
Το χρέος, η αποπαγκοσμιοποίηση, τα δημογραφικά στοιχεία, η απανθρακοποίηση και η ψηφιοποίηση είναι οι κυριότερες δυνάμεις την επόμενη δεκαετία, κομίζοντας ευκαιρίες και κινδύνους για κυβερνήσεις και επενδυτές. Συνολικά αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερη ανάπτυξη, αλλά και περιόδους υψηλού πληθωρισμού.

Debt – Τα διογκούμενα δημόσια χρέη

Τροφοδοτούμενο από τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα μετά την πανδημία του COVID-19, τη γήρανση του πληθυσμού και τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά από την αρχή της δεκαετίας. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα έχει φτάσει στα 100 τρισ. δολάρια ή στο 95% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2024.

Με τα επίπεδα χρέους πλέον πολύ υψηλότερα, οι κυβερνήσεις έχουν μειωμένη ικανότητα να αντιμετωπίσουν μια μελλοντική ύφεση ή πληθωριστικό σοκ. Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διακυμάνσεων στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων λόγω περιοδικών ανησυχιών για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Οι υψηλότεροι φόροι θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των υψηλότερων επιπέδων χρέους. Αλλά και αυτοί έχουν τις παρενεργειές τους. ΗΠΑ και Κίνα είναι οι δύο δυνάμεις, που «οδηγούν» υψηλότερα τα χρέη, ενώ τελευταία υπήρξαν και «καμπανάκια» για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Deglobalization – Όχι άλλη παγκοσμιοποίηση

Τα τελευταία χρόνια, ο πλανήτης έχει γίνει σαφώς λιγότερο παγκοσμιοποιημένος, επηρεασμένος από την πανδημία, τον αυξανόμενο πολιτικό και οικονομικό εθνικισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις τεχνολογικές αλλαγές. Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στα εσωτερικά συμφέροντα και την επίτευξη αυτάρκειας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα εμπορικά εμπόδια και οι πολιτικές προστατευτισμού. Η εκλογή του Προέδρου Τραμπ, με την προσέγγισή του «Πρώτα η Αμερική», θα μπορούσε να επιταχύνει περαιτέρω αυτές τις αλλαγές.

Ενεργές συγκρούσεις σε περιοχές όπως η Ανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή προσθέτουν σε αυτήν την τάση, δημιουργώντας αστάθεια και αποθαρρύνοντας τη διεθνή συνεργασία. Ακόμη και η τεχνολογική πρόοδος,  ενώ διευκολύνει την παγκόσμια επικοινωνία, επέτρεψε επίσης πιο αυτάρκεις οικονομικές στρατηγικές. Οποιαδήποτε μείωση στη ροή κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και αυξημένο πληθωρισμό. Η UBS περιμένει επίσης ότι οι αυξημένες δαπάνες για την άμυνα θα ωθήσουν υψηλότερα χρέη και πληθωρισμό.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, η αποπαγκοσμιοποίηση προσφέρει ευκαιρίες σε ορισμένους τομείς. Καθώς οι χώρες εστιάσουν στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την άμυνα, οι επενδύσεις και η καινοτομία σε αυτούς τους τομείς μπορεί να αυξηθεί, δημιουργώντας νέα οδούς ανάπτυξης. Εταιρείες που ασχολούνται με την ανανέωση, την αυτοματοποίηση και την εθνική ασφάλεια θα γνωρίσουν αυξημένη ζήτηση.

Demographics – Οι δημογραφικές τάσεις αλλάζουν

Τα δημογραφικά δεδομένα τείνουν να αλλάζουν αργά, αλλά έχουμε ήδη δει σημαντικές μετατοπίσεις στα πρότυπα από το τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 65 ετών αυξήθηκε κατά περίπου 100 εκατομμύρια τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο συνδυασμός της γήρανσης του πληθυσμού στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία με νέους και ταχέως αναπτυσσόμενους πληθυσμούς στην Αφρική και τη Νότια Ασία επηρεάζει και την οικονομία.

Οι εταιρείες που εκτίθενται στη μακροζωία αντιμετωπίζουν προκλήσεις και ευκαιρίες. Ο τρόπος με τον οποίο οι κοινωνίες – ατομικά και συλλογικά – επιλέγουν να διαχειριστούν τη μετανάστευση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του αντίκτυπου στην οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Decarbonization – Πώς εξελίσσεται η πράσινη μετάβαση

Από την αρχή της δεκαετίας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν μεγαλύτερο μερίδιο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, με τη συμβολή των ορυκτών καυσίμων σταδιακά να περιορίζεται. «Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί η ρυθμιστική πίεση για απανθρακοποίηση και αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να αυξήσει τις τιμές των σπάνιων πόρων, συμπεριλαμβανομένου του προστατευτισμού, των περιβαλλοντικών φόρων, του υψηλότερου κόστος ασφάλισης και των περιορισμών σε ορισμένες πηγές ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Παραμένει αβέβαιο εάν οι κοινωνίες είναι προετοιμασμένες να αποδεχθεί υψηλότερο ενεργειακό κόστος, ειδικά εάν η ενέργεια Η ζήτηση αυξάνεται λόγω της αυξημένης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι ουσιαστικές επενδύσεις που απαιτούνται για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας και οι στόχοι βιωσιμότητας θα μπορούσαν επίσης να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει ίσως τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες.

Digitilization – Η ευκαιρία της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η UBS πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποδειχθεί μια από τις πιο σημαίνουσες καινοτομίες του αιώνα. «Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της αγοράς μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στις εταιρείες που προωθούν την τεχνολογία, εμείς τελικά αναμένουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της καινοτομίας και νέο επιχειρηματικό μοντέλο σε όλους τους τομείς, μέσω της αυτοματοποίησης εργασιών ρουτίνας», εξηγεί η UBS.

Εάν οι δυνατότητες του AI αξιοποιηθούν, θα μπορούσαν να προοιωνίζονται μια επανάσταση παραγωγικότητας και χαμηλότερες τιμές για διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, όπως επίσης και υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Τα ιστορικά παραδείγματα μπορούν να παρέχουν κάποιο πλαίσιο για τις δυνατότητες που εκτίθενται στην τεχνητή νοημοσύνη μέγεθος. Ο Η/Υ αύξησε την παραγωγικότητα της εργασίας κατά 18% από το 1986 έως το 2000 και το διαδίκτυο κατά 20% από το 2000 έως σήμερα. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει αξία 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υπολογίζει η UBS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου