Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας κρασιού καθημερινά ενδέχεται να προστατεύει την καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal και διεξήχθη σε Ισπανούς οι οποίοι
ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.
Σε μια ομάδα ατόμων άνω των 60 ετών με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, η κατανάλωση μισού έως ενός ποτηριού κρασιού την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, κατά 50%, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου κρασί.
Ωστόσο, το προστατευτικό αυτό αποτέλεσμα εξαφανίστηκε σε όσους κατανάλωναν περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα, σύμφωνα με τον Δρ. Ramon Estruch, συγγραφέα της μελέτης και ειδικό σε θέματα καρδιαγγειακού κινδύνου, διατροφής και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
"Η μελέτη εξετάζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, όπως η μεσογειακή", δήλωσε. "Μέχρι τώρα, πιστεύαμε ότι το 20% των ευεργετικών επιδράσεων της μεσογειακής διατροφής μπορούσε να αποδοθεί στη μέτρια κατανάλωση κρασιού. Ωστόσο, με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η επίδραση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη".
Παρά τα εντυπωσιακά ευρήματα, ορισμένοι όμως υποστηρίζουν ότι η μελέτη δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τους γνωστούς κινδύνους του αλκοόλ. Επιπλέον, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα κρασιού που καταναλώνουν. Ένα μικρό ποτήρι 120 ml μπορεί εύκολα να γίνει 180 ml ή ακόμα και 270 ml.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης ισπανικής μελέτης σχετικά με την επίδραση της μεσογειακής διατροφής σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πώς διεξήχθη το τεστ
Οι 1.232 συμμετέχοντες στην τρέχουσα μελέτη είχαν διαβήτη τύπου 2 ή άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία ή οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών.
Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τη συνήθη διατροφή και κατανάλωσή τους σε ποτά και να δώσουν δείγμα ούρων για τη μέτρηση του τρυγικού οξέος -μιας ουσίας που εκκρίνεται στα ούρα και βρίσκεται φυσικά στα σταφύλια και το κρασί.
Μετά από έναν χρόνο, το τεστ επαναλήφθηκε. Αν είχαν καταναλώσει σταφύλια ή κρασί τις τελευταίες πέντε ημέρες, το τεστ θα το ανίχνευε.
"Μετρώντας το τρυγικό οξύ στα ούρα, παράλληλα με ερωτηματολόγια για τη διατροφή και
την κατανάλωση ποτών, μπορέσαμε να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα της κατανάλωσης κρασιού", δήλωσε ο Estruch.
Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση φυσικών, φυτικής προέλευσης τροφών. Περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης, ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λίπους. Το ψάρι και τα θαλασσινά καταναλώνονται συχνά, ενώ το κόκκινο κρέας περιορίζεται.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί, καταναλώνονται με μέτρο, ενώ στη διατροφή περιλαμβάνεται και η περιστασιακή κατανάλωση κρασιού, συνήθως με το γεύμα.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου