Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, εμβληματική μορφή του ποντιακού πολιτισμού, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τους Ποντίους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο αγαπημένος τραγουδιστής, χορευτής, χοροδιδάσκαλος και ηθοποιός αποτέλεσε επί δεκαετίες σύμβολο της διατήρησης και διάδοσης της ποντιακής παράδοσης.
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στις 14:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, στο Μεσιανό Πέλλας. Συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου που τον αγάπησε θα τον αποχαιρετήσουν με συγκίνηση.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, αφιέρωσε τη ζωή του στη διατήρηση της ποντιακής ταυτότητας. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2017, ταυτίστηκε απόλυτα με την παράδοση και τον πολιτισμό του Πόντου. «Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αρωθυμώ, ν’ ανασπάλω ’κ’ επορώ…» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι στίχοι αυτοί εκφράζουν την οδύνη και τον θρήνο των Ελλήνων του Πόντου.
Η ερμηνεία του στο γνωστό αυτό τραγούδι αποτέλεσε ορόσημο για τη μουσική και την πολιτιστική παράδοση του Πόντου, με τον ίδιο να ασχολείται για σχεδόν 50 χρόνια με το ποντιακό τραγούδι, τον χορό και το θέατρο.
Παράλληλα, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τη νέα γενιά των Ποντίων. «Το μικρόβιο είναι ανθεκτικό», είχε πει, επισημαίνοντας ότι οι νέοι, με τις γνώσεις και την αγάπη τους για την παράδοση, θα συνεχίσουν να προστατεύουν τη μνήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.
Η σχέση του με τον Πόντο παρέμεινε βαθιά και ζωντανή μέσα από τα πολυάριθμα ταξίδια του στα χωριά των προγόνων του. Στιγμές όπως ο χορός στην Παναγία Σουμελά και οι συζητήσεις με τον γέροντα Σαλίχ, που του έμαθε την ιστορία της Αργυρούπολης, τον σημάδεψαν για πάντα.
Ο ίδιος περιέγραφε τα ταξίδια του ως μια διαδικασία επιστροφής στον εαυτό του και στην πραγματική του ταυτότητα, σημειώνοντας ότι κάθε επίσκεψη στον Πόντο του άνοιγε νέους ορίζοντες σκέψης και προοπτικής.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης υπήρξε πιστός στα βήματα των ανθρώπων που ανύψωσαν την ποντιακή παράδοση και πολιτισμό. Εργάστηκε με πάθος για να μεταδώσει στις νεότερες γενιές το πνευματικό κεφάλαιο του Πόντου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η παράδοση ενός τόπου είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά κεφάλαια στις ζωές μας.»
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου