Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025

Αποχωρεί η ΓΣΕΕ από τον καθορισμό του κατώτατου μισθού – Ήξεις αφίξεις με την Επιτροπή Διαβούλευσης

 


Αποχωρεί η ΓΣΕΕ από τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για φέτος, δίνοντας …ραντεβού για τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει μετά το 2027 που ο μισθός θα 

βρίσκεται στα 950 ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Η αποχώρησή της γίνεται με την δικαιολογία ότι δεν έχει κανένα νόημα να συμμετάσχει σε μια διαδικασία όπου ο μισθός αντί
 να συναποφασίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους, τον καθορίζει η κυβέρνηση, η οποία έχει προαναγγείλει ότι θα δοθούν τρείς αυξήσεις για το 2025, το 2026 και το 2027 με τις οποίες ο μισθός θα διαμορφωθεί ως το 2027 στα 950 ευρώ.

Για το λόγο αυτόν δεν θα καταθέσει και καμία πρόταση για την αύξηση που θα πρέπει να πάρει ο κατώτατος μισθός στη φετινή διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Αν τελικώς όπως διαφαίνεται επιμείνει στη θέση της, θα είναι η πρώτη φορά από το 2019 και μετά που θα ανακοινωθεί η αύξηση στον κατώτατο μισθό, χωρίς να έχει υποβάλλει πρόταση η ΓΣΕΕ όπως έκανε μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα 2019-2024 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης από τα 650 ευρώ στα 830 ευρώ και επίκειται νέα αύξηση στα 880 ευρώ.

Η απόφαση της ΓΣΕΕ ξάφνιασε το υπουργείο Εργασίας καθώς την περασμένη Παρασκευή (24/1) το προεδρείο της είχε στείλει στην υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως τους 4 εκπροσώπους της –όπως είχε ζητηθεί από την υπουργό- που θα συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό που προβλέπει στο άρθρο 15 παρ. 4 ο νόμος 5163/2024 για το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από το 2028 και μετά.

Η εν λόγω Επιτροπή δεν θα αναλάβει δράση το 2028, αλλά από φέτος με καθαρά συμβουλευτικό ρόλο στον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού, αλλά και με τη δυνατότητα να προτείνει βελτιώσεις στο ύψος των κατώτατων αποδοχών. Μια από τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος στην Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ότι μεταξύ άλλων θα μπορεί να προτείνει τη διαφοροποίηση των κρατήσεων όπως για παράδειγμα να ισχύσουν μεγαλύτερα αφορολόγητα όρια για τους αμειβόμενους μέσα τον κατώτατο μισθό.

Η νέα Επιτροπή θα είναι 11μελής και θα αποτελείται από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Απούσης όμως της ΓΣΕΕ ο ρόλος της αδρανοποιείται, η συγκρότησή της τορπιλίζεται εκ των έσω και η λειτουργία της παραπέμπεται στις καλένδες.

Η εκδοχή του προεδρείου της ΓΣΕΕ σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr είναι ότι επειδή η θητεία της Επιτροπής είναι τριετής, δεν αποσύρει τα μέλη που υπέδειξε για τη συγκρότησή της, αλλά δεν θα υποβάλουν καμία πρόταση για τον κατώτατο μισθό ως το 2027 μια που η αύξησή του καθορίζεται από την κυβέρνηση και είναι από τώρα προαποφασισμένο ότι ο κατώτατος μισθός θα έχει διαμορφωθεί στα 950 ευρώ ως το 2027.

Τι λέει το υπουργείο

Ακατανόητη χαρακτηρίζει τη στάση της Γ.Σ.Ε.Ε. στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού το υπουργείο Εργασίας αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι, ενώ την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου έστειλε στην κ. Κεραμέως, τα ονόματα των τεσσάρων μελών της που θα συμμετείχαν στη ενδεκαμελή επιτροπή, σήμερα, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΟΜΕΔ, Κώστα Παπαδημητρίου, ενημερώνει για την "ομόφωνη απόφασή της να μην συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2025".

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, το Προεδρείο της Γ.Σ.Ε.Ε. είχε καταθέσει πρόταση για τη διαμόρφωση της σύνθεσης των Επιτροπών, η οποία και έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προσθέτει το υπουργείο Εργασίας και καταλήγει στην ανακοίνωσή του ως εξής: "Με την ακατανόητη αυτή απόφασή της, η Γ.Σ.Ε.Ε. απεμπολεί τη δυνατότητα που της παρέχει η Πολιτεία να συμβάλλει στην εισήγηση της Επιτροπής που αφορά στη διαμόρφωση του ύψους της αύξησης του κατώτατου μισθού, επιλέγοντας να αφήσει χωρίς εκπροσώπηση τα εκατομμύρια των εργαζομένων".

Το διαζύγιο της ΓΣΕΕ με το υπουργείο Εργασίας για τον κατώτατο μισθό δυναμιτίζει και το όποιο κλίμα συνεργασίας υπήρχε ανάμεσα στις δυο πλευρές για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου η κατάρτιση του σχεδίου δράσης που προβλέπει ο νέος νόμος για να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να εκπροσωπούνται περισσότερο εργαζόμενοι κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Πηγή: Capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου