Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Γιατί το φυσικό αέριο θα είναι πιο ακριβό το καλοκαίρι από τον χειμώνα

Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Κατά 4,3% αυξήθηκαν ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά του Αμστερνταμ , καθώς η Ουκρανία έκλεισε τις κάνουλες των αγωγών από τη Μόσχα, όπως είχε ανακοινώσει εδώ και μήνες το Κίεβο. Ήδη, όπως ήταν αναμενόμενο, οι τιμές αναφοράς κυμαίνονται στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023.

Το γεγονός αυτό-μεσούντος του χειμώνα- δεν συνιστά βέβαια έκπληξη για κανέναν. Αυτό που εκπλήσσει τώρα τους πολίτες είναι η αναφορά ότι μια μεγαβατώρα φυσικού αερίου το καλοκαίρι του 2025 θα είναι πολύ ακριβότερη, σε σύγκριση με την περίοδο του χειμώνα. Αυτή η αρνητική διαφορά καλοκαιριού-χειμώνα για το φυσικό αέριο στην αγορά TTF της Ολλανδίας ήταν μέχρι στιγμής κάτι σπάνιο στα χρηματιστήρια ενέργειας.

Η αύξηση των τιμών ήταν αναμενόμενη, αν και η έλλειψη φυσικού αερίου είναι απίθανη σε αυτό το σημείο. Τα προβλήματα θα προκύψουν όμως το καλοκαίρι , όταν η ΕΕ θα θελήσει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου για την επόμενη περίοδο θέρμανσης. «Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η ΕΕ να τελειώσει τον χειμώνα με χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθιστώντας ακριβή την αναπλήρωση», προειδοποίησε ο Αρνε Λόμαν Ρασμούσεν, επικεφαλής αναλυτής της Global Risk Management στην Κοπεγχάγη.
Οι κερδοσκόποι ανεβάζουν τις τιμές

«Οι traders αναμένουν υψηλότερες τιμές για το καλοκαίρι του 2025 από ό,τι για το χειμώνα» εξηγούν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς ενέργειας. «Οι κερδοσκόποι ανεβάζουν τις τιμές του φυσικού αερίου για το καλοκαίρι του 2025», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν : «Με το τέλος της παροχής φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, η προμήθεια έχει μετατοπιστεί στην παγκόσμια αγορά και πρέπει να προσαρμοστούμε αναλόγως. Η αγορά συνήθως αναζητά τρόπους μεγιστοποίησης των κερδών»

Ένας λόγος που ενισχύει επίσης τις προβλέψεις για υψηλότερες τιμέςτου φυσικού αερίου το καλοκαίρι, είναι η συγκριτικά ταχεία μείωση του όγκου αποθήκευσης αυτόν τον χειμώνα, η οποία ώθησε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Επιπλέον, τα περισσότερα νέα έργα υγροποιημένου αερίου θα φέρουν νέες ποσότητες στην αγορά μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2025. «Το τέλος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας αυξάνει επίσης την αβεβαιότητα μεταξύ των traders».

Η λήξη με ευθύνη του Κιέβου της μακροχρόνιας σύμβασης μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Naftogaz ,στο τέλος του 2024, αναμφίβολα προκαλεί σήμερα την όποια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου.

Για την ιστορία, η μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ήταν η παλαιότερη διαδρομή προς την Ευρώπη. Η Ρωσία συνεχίζει βέβαια να εξάγει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, που διασχίζει τον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας.
Η παρέμβαση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί κάθε χρόνο από τα κράτη μέλη να αποθηκεύουν από το καλοκαίρι αρκετό φυσικό αέριο για να αποτρέψουν τις ελλείψεις και συνεπώς τις υψηλές τιμές. Ο στόχος της ΕΕ είναι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης να είναι γεμάτες τουλάχιστον κατά 90% κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης στις αρχές Νοεμβρίου.

«Αλλά η λογική αυτή δεν φαίνεται να ισχύει πλέον», τονίζουν οι γνώστες της αγοράς ενέργειας. «Το επιχειρηματικό μοντέλο πολλών traders φυσικού αερίου βασίζεται συνήθως στη φθηνή αγορά και αποθήκευσή του το καλοκαίρι, προκειμένου να το πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή το χειμώνα. Οι προσδοκίες των traders διαφέρουν από αυτές των αξιωματούχων της ΕΕ και των κυβερνητικών παραγόντων σε κάθε χώρα».
Τα hedge funds στο «παιχνίδι»

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι οι traders αναμένουν ότι ο παγκόσμιος εφοδιασμός με LNG θα μπορούσε να περιοριστεί όταν η Ευρώπη αρχίσει να γεμίζει κανονικά τις εγκαταστάσεις. Και τώρα, εκτός από τους κλασικούς εμπόρους φυσικού αερίου, οι κερδοσκόποι επενδυτές ανακάλυψαν και την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Με τεράστια ποσά εισέρχονται πλέον στην αγορά LNG, μεγάλα hedge funds. Άλλωστε, υπάρχουν μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά LNG από τα μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η αγορά δεν αντιδρά πάντα όπως θα ήθελαν οι πολιτικοί, αλλά αντίθετα βρίσκει τον δικό της τρόπο να μεγιστοποιεί τα κέρδη», σημειώνουν οι ειδικοί στην ενέργεια και τονίζουν με έμφαση: «Εάν οι κυβερνώντες βασίζονται πάρα πολύ στην ελεύθερη αγορά και δεν θέτουν όρια, τα πράγματα μπορεί γρήγορα να γίνουν δύσκολα Ο λογαριασμός όμως τότε, δεν πληρώνεται από πολιτικούς, αλλά από τους καταναλωτές».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου