Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025

Η ΕΕ σύρεται στο «ξήλωμα» των κανόνων ESG – Γαλλία: «Μας πνίγουν οι πολιτικές Τραμπ»


Σημαντική αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, αρχής γενομένης από τους κανόνες ESG, ζητά η Γαλλία, καθώς η ΕΕ παλεύει να αναθερμάνει την ανταγωνιστικότητά της σε ένα περιβάλλον σαρωτικής απορρύθμισης που έρχεται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με ευθύνη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η διαδικασία απλούστευσης πρέπει να ξεκινήσει με «μια εκτεταμένη παύση», των κανονιστικών ρυθμίσεων ανέφερε η Γαλλική κυβέρνηση σε ένα έγγραφο 22 σελίδων, που έχει στην διάθεσή του το Bloomberg.

Επιπροσθέτως, η Γαλλία σημειώνει ότι οι επερχόμενες νέες κανονιστικές ρυθμίσεις, πρέπει να επανεξεταστούν και να αναθεωρηθούν, καθώς καθίσταται σαφές ότι είναι «ανεπαρκώς προσαρμοσμένες στο νέο πλαίσιο του επιδεινούμενου διεθνούς ανταγωνισμού και στις δυσλειτουργικές πολιτικές των κυριότερων διεθνών ανταγωνιστών μας».

Η γαλλική πίεση συμπίπτει με την προγραμματισμένη εφαρμογή μιας σειράς νέων κανόνων ESG (οι ενέργειές μιας επιχείρησης υπέρ του περιβάλλοντος, κατά των κοινωνικών ανισοτήτων, και της Εταιρικής Διακυβέρνησης που εφαρμόζει) τις οποίες οι ευρωπαϊκές εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν.
Οπισθοχώρηση της πράσινης μετάβασης

Το ESG συνδέεται άμεσα και με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια σειρά πρωτοβουλιών της ΕΕ προς την πράσινη μετάβαση, με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Εν τω μεταξύ, οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ είναι έτοιμες να εισέλθουν σε μια φάση αποδέσμευσης από πράσινες πολιτικές της εποχής Μπάιντεν, στην κατάργηση των οποίων προχώρησε ο Τραμπ.

«Πολλοί από τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες έχουν εκφράσει την τεράστια απογοήτευσή τους για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ στο οποίο καταλογίζουν βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής παρέμβασής του Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Οι γαλλικές προτάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αλλαγών, από τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα απαλλάσσονται από ορισμένες ρυθμιστικές υποχρεώσεις, έως την απλούστευση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και την αναθεώρηση των κανονισμών για τα χημικά προϊόντα, αναδεικνύοντας την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε μια ολοένα και πιο σκληρή μάχη για ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Η Γαλλία ζητά, επίσης, απλουστεύσεις στους κανόνες που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αναβολής στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας III.
Η ΕΕ «χάνει σήμερα το 10% του δυναμικού της ΑΕΠ»

Σύμφωνα με το γαλλικό έγγραφο, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί το πολιτικό πλαίσιο και την οικονομική επιβάρυνση των εταιρειών της. Η ΕΕ «χάνει σήμερα το 10% του δυναμικού της ΑΕΠ», αναφέρει το γαλλικό κείμενο επικαλούμενο έκθεση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι αντιμέτωπος με ένα τεράστιο έλλειμμα και μια επιβραδυνόμενη οικονομία εν μέσω πολιτικής αναταραχής μετά την απώλεια της σχετικής πλειοψηφίας του στο κοινοβούλιο πέρυσι.

Να σημειωθεί πως η Γερμανία έχει η ζητήσει να μεταρρυθμιστεί η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται επίσης σε ύφεση.
Tι είναι το ESG

Tο ESG στηρίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες μέτρησης των ηθικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας επένδυσης σε μια εταιρεία ή επιχείρηση.

Τα περιβαλλοντικά κριτήρια απαιτούν σεβασμό στο Περιβάλλον, αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγή, μείωση εκλύσεων CO2, και ελέγχουν την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Τα κοινωνικά κριτήρια εξετάζουν ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα όπως Εργασιακά και Ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα των ζώων, προστασία των καταναλωτών, υγεία και ασφάλιση εργαζομένων, ισότητα των φύλων κλπ.

Η εταιρική διακυβέρνηση ασχολείται με την ηγεσία της εταιρείας, την επιχειρηματική ηθική, τις αμοιβές των εκτελεστικών στελεχών, τις εργασιακές σχέσεις, τους εσωτερικούς ελέγχους, τη διαφάνεια, τη διαφθορά και τα δικαιώματα των μετόχων.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου