Αναμφίβολα, δεν είναι όλα τόσο αθώα όσο νομίζουμε. Κάποια φρούτα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φρουκτόζη, μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό σου και να δυσκολέψουν την προσπάθειά σου να διατηρήσεις ή να φτάσεις ένα υγιές βάρος. Αυτό υποστηρίζει ο Δρ. Nick Norwitz, ερευνητής μεταβολικής υγείας στο Χάρβαρντ, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τρία συγκεκριμένα φρούτα: μάνγκο, σταφύλια και jackfruit. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υψηλή ποσότητα φρουκτόζης που περιέχουν μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εντέρου και του συκωτιού σου, οδηγώντας σε αυξημένη αποθήκευση λίπους.
1. Μάνγκο
Με 30 γραμμάρια φρουκτόζης ανά φρούτο, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των φρούτων με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα. Σύμφωνα με τον Δρ. Norwitz, η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση λίπους από το έντερο και να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Παρόλα αυτά, το μάνγκο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Άρα, η λύση δεν είναι να το αποκλείσεις από τη διατροφή σου, αλλά να το απολαμβάνεις με μέτρο και να προσέχεις τις ποσότητες.
2. Jackfruit
Έχει γίνει viral τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα πιο δημοφιλή φυτικά υποκατάστατα κρέατος. Η υφή του θυμίζει κρέας και είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν vegan διατροφή. Ωστόσο, το jackfruit περιέχει 15,2 γραμμάρια φρουκτόζης ανά φλιτζάνι, ποσότητα αρκετά υψηλή σε σύγκριση με άλλα φρούτα όπως τα μύρτιλλα.
Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific World Journal το 2021 έδειξε ότι το εκχύλισμα από τα φύλλα του μπορεί να ρίξει απότομα το σάκχαρο στο αίμα αυξάνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα με διαβήτη ή με διακυμάνσεις γλυκόζης, προκαλώντας από ζαλάδες μέχρι και πιο σοβαρές αντιδράσεις.
3. Σταφύλια
Από τα πιο αγαπημένα φρούτα, τα σταφύλια είναι πεντανόστιμα, αλλά και… "ύπουλα". Με 12,3 γραμμάρια φρουκτόζης ανά φλιτζάνι, έχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα από μια μπανάνα. Το πρόβλημα; Αν τα καταναλώσεις σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να δυσκολέψουν την απορρόφηση της φρουκτόζης, προκαλώντας φούσκωμα, αέρια και στομαχικές διαταραχές.
Επιπλέον, περιέχουν τανίνες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και να οδηγήσουν σε ήπια γαστρεντερική δυσφορία. Από την άλλη, έρευνες δείχνουν ότι τα σταφύλια περιέχουν αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη μνήμη και την καρδιακή υγεία.
shape.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου