Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Μέλι: Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών; Τι λένε οι επιστήμονες

 


Αν θεωρείς ότι το μέλι είναι μόνο ένα φυσικό γλυκαντικό για το τσάι σου, μάλλον ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Εκτός από τις πολλές ακόμα εντυπωσιακές του ιδιότητες, οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη στην επούλωση των πληγών, καθώς κρύβει μέσα του μια σειρά από αντιμικροβιακές και αναπλαστικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολύ περισσότερο στη σύγχρονη ιατρική.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, αναλύοντας περισσότερες από 250 μελέτες που καλύπτουν 85 χρόνια έρευνας, υποστηρίζει ότι το μέλι μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά, ειδικά τώρα που η μικροβιακή αντοχή στα φάρμακα γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πώς το μέλι μπορεί να βοηθήσει τις πληγές σου

Η επούλωση των πληγών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει την αναγέννηση ιστών και την αποτροπή των μολύνσεων. Το μέλι φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο και στα δύο, χάρη σε ορισμένες μοναδικές ιδιότητές του:

► Σκοτώνει βακτήρια: Χάρη στην παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου και στη δράση ενώσεων όπως η μεθυλογλυοξάλη (στο μέλι μανούκα), το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων.

► Διατηρεί την πληγή προστατευμένη: Το ιξώδες του δημιουργεί ένα φυσικό φράγμα που εμποδίζει την είσοδο μικροβίων.

► Προάγει την αναγέννηση των ιστών: Χάρη στην παρουσία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων, επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

► Ρυθμίζει την υγρασία: Διατηρεί την πληγή υγρή, αποτρέποντας την ξήρανση και επιτρέποντας καλύτερη ανανέωση των κυττάρων.

Το μέλι δεν χρησιμοποιείται πλέον μόνο παραδοσιακά ως απλή επάλειψη. Η έρευνα έχει προχωρήσει, και σήμερα δοκιμάζονται διάφορες τεχνολογίες που ενσωματώνουν μέλι, όπως:

  • Υδροτζέλ και νανοΐνες, που μπορούν να προσφέρουν ελεγχόμενη απελευθέρωση των θεραπευτικών του συστατικών.
  • Βιολογικά μελάνια για 3D εκτύπωση ιστών, μια καινοτομία που ίσως αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι χρόνιες πληγές.
  • Φιλμ και επιθέματα με μέλι, που αναπτύσσονται για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της απορρόφησής του από τις παραδοσιακές γάζες.

Όπως σημειώνει ο ερευνητής Joel Yupanqui Mieles από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ: "Το μέλι έχει συναρπαστικές αντιμικροβιακές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική από την αρχαιότητα. Όμως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως πώς λειτουργούν οι ενώσεις του και πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Το μέλι και η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας αφορά τη συνεργασία του μελιού με τα αντιβιοτικά. Σε μελέτες που περιλαμβάνονται στην επισκόπηση, όταν το μέλι μανούκα συνδυάστηκε με το αντιβιοτικό οξακιλλίνη, κατάφερε να εξουδετερώσει το ανθεκτικό βακτήριο MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Αυτό σημαίνει ότι το μέλι μπορεί να ενισχύσει τη δράση ορισμένων αντιβιοτικών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό στη μάχη ενάντια στα "σούπερ-βακτήρια".

Φυσικά, το μέλι δεν είναι μαγικό φίλτρο επούλωσης και έχει κάποιους περιορισμούς:

  • Απορροφάται από τις γάζες, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.
  • Δεν διεισδύει εύκολα στις πληγές, κάτι που περιορίζει τη δράση του.
  • Έχει βραχυπρόθεσμη αντιμικροβιακή δράση, δηλαδή δεν παραμένει ενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου