Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Η ΑΑΔΕ θα «κατασκοπεύει» και τις συναλλαγές μέσω IRIS – Σε ρόλο «επόπτη» η ΔΙΑΣ


Γιώργος Κούρος • gkouros@naftemporiki.gr

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ μπαίνουν όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί για συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληρωμών IRIS, ενώ τράπεζες και άλλοι πάροχοι αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη και η ΔΙΑΣ τον ρόλο «επόπτη».

Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργεί η αγορά, δηλαδή παρακολούθησης και των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της κεφαλαιαγοράς που κατατέθηκε στη Βουλή και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι στην περίπτωση που επιχειρήσεις και επαγγελματίες δηλώνουν λογαριασμό για άμεσες πληρωμές μέσω της υπηρεσίας IRIS θα πρέπει άμεσα και υποχρεωτικά να διασταυρώνεται εάν ο εν λόγω λογαριασμός είναι δηλωμένος ως επαγγελματικός στο μητρώο της ΑΑΔΕ.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τις διατάξεις του εν λόγω σχεδίου νόμου, την ευθύνη της διασταύρωσης θα έχουν οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (όπως είναι οι τράπεζες ή οι fintech εταιρείες), ενώ ταυτόχρονα η ΔΙΑΣ Α.Ε. θα αναλάβει τον ρόλο τεχνικού διαμεσολαβητή που θα ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη σύνδεση του δηλούμενου λογαριασμού με το μητρώο.
Νομική κάλυψη

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι για να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο και να επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών, η ΔΙΑΣ θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διαθέτει τη νομική βάση που να καλύπτει και την εν λόγω επιπλέον πράξη επεξεργασίας, καθώς αφορά προσωπικά δεδομένα. Αυτό, δε, γιατί η εγγραφή των υπόχρεων σε υπηρεσίες όπως το IRIS P2P (από ιδιώτη σε ιδιώτη) ή το IRIS P2B (από ιδιώτη σε επιχείρηση με QR code) προϋποθέτει έλεγχο και συμβατότητα με τη φορολογική δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται καθίσταται υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με ιδιώτες, δηλαδή με καταναλωτές που δεν δρουν επαγγελματικά, να αποδέχονται πληρωμές και μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής, γεγονός που σημαίνει πως, όπως υπάρχει υποχρέωση αποδοχής καρτών POS, έτσι θα υπάρχει και υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω IRIS.

Επισημαίνεται ότι με άλλη διάταξη σηκώνεται τείχος προστασίας για τα χρήματα που διατηρούν οι πολίτες σε πλατφόρμες όπως η Revolut, η Viva Wallet και άλλα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς προβλέπεται ότι τα ποσά που είναι κατατεθειμένα σε ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος δεν κατάσχονται σε περίπτωση εκκαθάρισης.
Δίμηνη παράταση για το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Στο μεταξύ αναβάλλεται για τις αρχές Ιουνίου η επίσημη «πρεμιέρα» του ψηφιακού δελτίου αποστολής για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, ενώ για το σύνολο των επιχειρήσεων το μέτρο καθίσταται υποχρεωτικό από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά σε δεύτερη παράταση του νέου «καθεστώτος» στην αγορά, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, και με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αποθεμάτων (δελτία αποστολής) αποφάσισε να χορηγήσει έστω και την τελευταία στιγμή δίμηνη παράταση της προθεσμίας έναρξης του νέου συστήματος που ήταν να ισχύσει από χθες (1 Απριλίου).

Ειδικότερα, με κοινή απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Κώτσηρας και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, το χρονοδιάγραμμα για τις νέες προθεσμίες έναρξης της ψηφιακής παρακολούθησης καθορίζονται ως εξής:

Α’ Φάση (Βασικές λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA)

1) Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου: Προαιρετικά μέχρι 1/6/2025, υποχρεωτικά από 2/6/2025:

* έως και την 1η Ιουνίου 2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ Φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου [τζίρος πάνω από 200.000 ευρώ, εξαιρουμένων των οντοτήτων που το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τους υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ, είναι θυγατρικές αλλοδαπής εταιρείας και κάνουν χρήση του εμπορικού/λογιστικού προγράμματος διαχείρισης (ERP) της μητρικής αλλοδαπής εταιρείας, καθώς και επιχειρήσεις που διακινούν φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά και συναφή υλικά ανεξαρτήτως τζίρου].

* για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α’ Φάση γίνεται υποχρεωτική από τις 2 Ιουνίου 2025.

2) Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου: Προαιρετικά μέχρι 30 Νοεμβρίου 2025, υποχρεωτικά από 1ης Δεκεμβρίου 2025:

* έως και τις 30 Νοεμβρίου 2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (λοιπές επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής).

* για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α’ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1ης Δεκεμβρίου 2025.

Β’ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών)

Για το σύνολο των επιχειρήσεων: Προαιρετικά από 1ης Αυγούστου 2025 έως 30 Νοεμβρίου 2025, υποχρεωτικά από 1ης Δεκεμβρίου 2025 και συγκεκριμένα:

* από 1ης/8/2025 έως και 30/11/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για τη Β’ φάση, για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων.

* από 1ης/12/2025 και εφεξής διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων.
Αυστηρά πρόστιμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι δεν προσαρμοστούν στα ανωτέρω χρονικά περιθώρια, όπως φυσικά και οι παραβάτες που διακινούν αγαθά χωρίς την έκδοση των κατάλληλων παραστατικών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα, που θα ανέρχονται σε:

* πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και

* δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος.
Ευνοϊκό πλαίσιο για ασθένεια του λογιστή

Την επίλυση ενός πάγιου αιτήματος επιχειρήσεων και λογιστών – φοροτεχνικών ανακοίνωσε στη χθεσινή του συνάντηση με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, καθιερώνεται ένα ευνοϊκό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις περιπτώσεις αδυναμίας έγκαιρης εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων για λόγους υγείας του λογιστή – φοροτεχνικού τους. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει ήδη υπογραφεί και πρόκειται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου