Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Προαπαιτούμενα, Σόιμπλε και άδειες: Τρίγωνο Βερμούδων

proapaitoumena-soimple-kai-adeies-trigwno-bermoudwn
Εκρηκτικό περιβάλλον για την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δημιουργούν τα προαπαιτούμενα, η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και ο πάγος που ρίχνει ξανά ο Σόιμπλε στις επιδιώξεις της Αθήνας για το χρέος.
Στη Βουλή συνεχίζεται το σκληρό σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το υπερταμείο στο οποίο με υπογραφή της περνούν για 99 χρόνια η δημόσια περιουσία,για τις αποκαλύψεις για τον εργολάβο και παρολίγον καναλάρχη Καλογρίτσα για τα δάνεια του από την Attica Bank και το διαγωνισμό με τις άδειες που είναι στον αέρα.   
Το Μέγαρο Μαξίμου κατάφερε να καθαρίσει σχετικά ανώδυνα «τα νερά» που έκαναν οι βουλευτές Τσιρώνης και Δημαράς ( προερχόμενοι από τους Οικολόγους ) που απείλησαν να μην ψηφίσουν αλλά άλλαξαν γνώμη μετά από ένα δίωρο μασάζ στο Μαξίμου. 

Τα προαπαιτούμενα και τα ...νερά

Η ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την ένταξη στο υπερταμείο  επιπλέον έξι  ΔΕΚΟ (άναμεσά τους η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ) προκαλεί νέες εσωτερικές συγκρούσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και «ακροβασίες» υπουργών (Σκουρλέτη, Σπίρτζη )που μιλούν για «αξιοποίηση και όχι ιδιωτικοποίηση».
Αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκρυψε πως η ένταξη στο υπερταμείο σημαίνει δυνατότητα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ παρέχοντας και πάλι μια αμφίβολη προσωπική δέσμευση ότι αυτό δεν θα γίνει με αυτή την κυβέρνηση. 
Παρά τις προφανείς δυσκολίες να υπερβούν και άλλες κόκκινες γραμμές κανείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να προκαλέσει νέους τριγμούς στην κυβέρνηση που κλυδωνίζεται από το θέμα των αδειών.
Εκτός αυτού η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της αξιολόγησης υπηρετεί και το επιδιωκόμενο καλό σενάριο του Μεγάρου Μαξίμου.          

Το χτύπημα Καλογρίτσα στο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης   

Έτσι στο εσωτερικό η κυβέρνηση είναι έκθετη με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αφού η αποχώρηση Καλογρίτσα προκαλεί ερωτηματικά για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες του επιχειρηματία, την σχέση του με την Τράπεζα Αττικής καθώς και την προέλευση των ποσών που πρόκειται να διατεθούν για την αγορά του καναλιού.
Στην επιστολή του ο κ. Ι.Β. Καλογρίτσας αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο πριν από την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης σημειώνοντας ότι επί της ουσίας, κόπηκαν όλες οι χρηματοδοτικές ροές προς την εταιρεία μετά την αποκάλυψη της έρευνας για την τράπεζα Αττικής.
Η αποχώρηση Καλογρίτσα από τα τηλεοπτικά δρώμενα αφήνει έκθετη την κυβέρνηση όσον αφορά την συμμετοχή του επιχειρηματία στον διαγωνισμό και το …πλαίσιο υπεράσπισης της υποψηφιότητάς του το οποίο προωθήθηκε από κυβερνητικά στελέχη. Από την άλλη πλευρά θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την διαγωνιστική διαδικασία καθώς ο πρώτος επιλαχών Ιβάν Σαββίδης – σύμφωνα με πληροφορίες – συμμετείχε στον διαγωνισμό με την εταιρεία DIMERA που δεν έχει ως αποκλειστικό χώρο δράσης την τηλεόραση, όπως επιβάλλει ο νόμος.
Από την άλλη πλευρά τόσο ο Alpha όσο και πολιτικά κόμματα θέτουν το ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που αναδεικνύεται ο πρώτος επιλαχών αφού ο διαγωνισμός έχει την μορφή πυραμίδας και με την αποχώρηση ενός υπερθεματιστή αμφισβητείται το σύνολο της διαδικασίας. Το ΠΑΣΟΚ ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα, το Ποτάμι κάνει λόγο για ποινικές ευθύνες της επιτροπής που ανακήρυξε τους υπερθεματιστές και η ΝΔ έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα Καλογρίτσα παρά την αποχώρησή το άφηνε υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση ενός επιχειρηματία από την κυβέρνηση σε τραπεζικά δάνεια και αναθέσεις εργασιών από το κράτος, πλήττοντας βαθύτατα το ..ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η υπόθεση Καλογρίτσα έχει πλήξει κατ αρχήν τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά ο οποίος μέχρι και την περασμένη Παρασκευή καλούσε το κοινοβούλιο να περιμένει μέχρι την Δευτέρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν τρύπες και σε άλλα πόθεν έσχες. Κερδισμένος εμφανίζεται ο Π. Καμμένος ο οποίος από την πρώτη ημέρα είχε ταχθεί κατά της συμμετοχής Καλογρίτσα στον διαγωνισμό ενώ οι ΑΝΕΛ είχαν ταυτιστεί με την θέση του Προέδρου του κόμματος.
Ακόμα και στον γερμανικό τύπο αναφέρεται ότι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση παρουσιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρας ως …Πινόκιο για τα ψέματα που είπε στον ελληνικό λαό.

 Ο Σόιμπλε ακυρώνει το αφήγημα Τσίπρα περί χρέους 

Το πιο σημαντικό χτύπημα όμως η κυβέρνηση το δέχτηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό χρέος θα απασχολήσει την Ε.Ε. μετά το 2018.
Η δήλωση Σόιμπλε ακυρώνει – επί της  ουσίας- το αφήγημα της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η διευθέτηση του χρέους είναι κοντά και πως θα συζητηθεί στην 2η αξιολόγηση. Παράλληλα οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών βάζουν φρένο και στις διευκολύνσεις που ανέμενε η Αθήνα προκειμένου να διεκδικήσει την χαλάρωση του προγράμματος. Η αποδυνάμωση του σεναρίου για την άμεση διευθέτηση του χρέους, ακυρώνει ουσιαστικά το μοναδικό αφήγημα της κυβέρνησης που ήταν η προσμονή για την διευθέτηση του χρέους, όπου σε αυτήν την βάση θα πρέπει να επισπευσθεί και η αξιολόγηση.  

«Άδειασμα» και από την Κομισιόν

Την ίδια στιγμή η Αθήνα δέχεται μία ομοβροντία δηλώσεων κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων που διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για την χώρα στις Βρυξέλλες. Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «Ο λαϊκισμός δεν λύνει τα προβλήματα. Ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα» σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Ρίγα σχετικά με την αυξανόμενη υποστήριξη των λαϊκιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες της ΕΕ και ανέφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα σημειώνοντας: «Θα μπορούσαμε να δούμε το  κλασικό παράδειγμα της Ελλάδα. Μια νέα κυβέρνηση ήρθε με μια λαϊκιστική στάση, λέγοντας “δεν χρειαζόμαστε κανένα καθεστώς λιτότητας, θα ξοδεύουμε όσα θέλουμε. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από ό, τι θα ήταν απαραίτητο αν οι (μεταρρυθμίσεις) της προηγούμενης κυβέρνησης συνεχίζονταν», είπε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης Τσίπρα η Ελλάδα επέστρεψε σε ύφεση το 2015, έναντι ανάπτυξης 2,5% που προβλεπόταν αν συνεχίζονταν οι μεταρρυθμίσεις. Την ίδια περίοδο το πρώτο κρατικό κανάλι της Γερμανικής τηλεόρασης σε ντοκιμαντέρ για την κατάσταση στην Ελλάδα χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «λαϊκιστική» που είπε πολλά ψέματα στον ελληνικό λαό εμφανίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως …Πινόκιο.
Τέλος για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ, ρωτήθηκε κατά πόσο ο περιορισμός των αδειών στην Ελλάδα σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς συνιστά απειλή για την ελευθερία του τύπου και απάντησε χαρακτηριστικά:  «Το ερώτημα αν οι άδειες θα είναι για 4, 5, 6 ή 10 για δημόσιους ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι, βασικά, υπόθεση των εθνικών κρατών και της ελεύθερης διαδικασίας λήψης αποφάσεων των κοινοβουλίων», απάντησε ο κ. Έτινγκερ.
Υπογράμμισε ότι ο ίδιος δέχεται από την Ελλάδα «προειδοποιήσεις» πως η κυβέρνηση θέλει να «καθυποτάξει» τον τύπο και τους καναλάρχες. Σε περίπτωση που η Κομισιόν διαθέτει «αποδεικτικά στοιχεία τότε, ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να κινηθούμε εναντίον της στη βάση της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι η όλη υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση και χωρίς να τους κατονομάσει, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι επ' αυτού συνεργάζεται με δύο Έλληνες ευρωβουλευτές.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου